Memurin Esvabı Hakkında Bir Yazı

Türbana özgürlük geldi demek için türbanın çizimi, başa nasıl takılacağı açıkça gösterilmelidir. Aksi halde ya hiçbir kadın memur başını kapatamaz ya da istediği her şeyle kapatır.

Ne kolay oldu değil mi, Yönetmelikte küçücük bir değişiklik yaptınız, hop türban serbest oldu dediniz.
Hiç de değil sevgili dostlar. Niye mi?
Bakınız Yönetmeliğin kadınlar için olanı şöyleydi: Elbiseler temiz, düzgün, ütülü, sade; ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı; görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış; tırnaklar normal kesilmiş olur. 
İşte bu cümle tümüyle kalktı ve düzenlemenin son hali şudur:
Kadınlar;
 Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.”
(cümle düşüklüğü Yönetmeliğe aittir) :
Kaldırılan hüküm genel kuraldı, başa bir şey geçirilecekse kurumların kendilerine ait yönetmeliklerinde tek tek gösterilir zaten. Mesela bu iktidar döneminde çıkarılan halen mer’i Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinde kıyafetlerin şekli, nasıl giyileceği santimine kadar gösterilmiştir. Şapka ve kep, vizörünün ön kenar ile kaş arasında bir parmakla, en çok bir buçuk parmak mesafe bırakılmak suretiyle kaşlara paralel olarak giyilir.
Bere ve örgü başlığın ön kenarı ile kaş arasında bir parmakla, en çok bir buçuk parmak mesafe bırakılmak suretiyle kaşlara paralel olarak giyilir, ancak; örgü başlık kulakları kapatacak şekilde giyilir,gibi.
TSK ve Yargıda giyilecek özel kıyafetler de çizimleriyle birlikte tarif edilmiştir. Hani şimdi emniyet, yargı, TSK haricinde türban yasağı kalktı deniyor ya, aslında istisna değildir bunlar, kamuoyunun gazını almak için söyleniyor.
Eğer genel düzenlemede yapılan değişikliği baş kapatılabilir olarak anlarsak, hiçbir kurum bundan istisna değildir, başı kapalı bir kadın hakim ayrıca üzerine cüppesini giyer kürsüye çıkar. Üstelik başın nasıl kapatılabileceği açık olmadığından o gün canı ne isterse onu takar başına. Mesela oyalı yazma veya mesela iyi bir Beşiktaşlıysa ÇARŞI’nın beresi.
Sözün kısası, türbana özgürlük geldi demek için türbanın çizimi, başa nasıl takılacağı açıkça gösterilmelidir. Aksi halde ya hiçbir kadın memur  başını kapatamaz  ya da istediği her şeyle kapatır.
Dost başa demişler benden söylemesi :) 

Önceki ve Sonraki Yazılar