Koruma altındaki ayıyı böyle öldürdüler

Koruma altındaki ayıyı böyle öldürdüler

Avlanması yasak olan ve ağır para cezası bulunan hayvanlar içerisinde bulunan ayı Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde vurularak öldürülmüş halde bulundu.

 

AVLAMASI YASAK

Alınan bilgiye göre, Ankara-İstanbul yolu kenarında vatandaşlar bir yaban ayısı gördü. Ayının kimliği belirsiz kişi veya kişilerce vurulduktan sonra bulunduğu yere kadar gelebildiği ve burada can verdiği belirlendi. Avlanması yasak olan ayıyı vuranların tespiti için çalışma başlatıldı. Bu hayvanların yaşadıkları ortamlarda foto kapanlar bulunuyor.

KORUMA ALTINDA Kİ HAYVANLAR VE AV CEZALARI

Yasak Avın Bedeli!
Koruma Altına Alınan Hayvanları Avlamanın Cezası 60 Bin Liraya Kadar Çıkıyor

Yasak Avın Bedeli!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Merkez Av Komisyonunca Koruma altına alınan hayvanları avlamanın cezası, bu yıl yapılan artışla 60 bin liraya kadar çıkıyor. Ceza bedeli en yüksek hayvanlar ise geçen yıllarda olduğu gibi Anadolu yaban koyunu ve Anadolu parsı.

Cezalar, yasak avlanmayla yaban hayatında ve ekosistemde meydana gelen tahribat ve eksilme nedeniyle, av hayvanı türlerine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca tespit ediliyor.

Cezalar belirlenirken, türlerin et değeri, söz konusu hayvanın bir adedinin üretimi ve doğaya yerleştirilmesi için yapılan masraf, üreme yeteneğinin kaybolmasıyla veya avlanan hayvanın doğadan eksilmesiyle yaşama ortamında meydana gelecek tahribat, yaban hayvanlarının tarım zararlılarıyla mücadeledeki faydalı fonksiyonları ve bu nedenle gelecekteki değer kaybıyla ekolojik dengedeki bozulma dikkate alınıyor. Cezalar, söz konusu hayvanları avlamanın dışında doğal hayatından uzaklaştırmayı da kapsıyor.

YAKALNIRSA BU CEZAYI ALACAK

Karara göre, Anadolu yaban koyunu ve pars, ceza bedeli en yüksek hayvanlar olarak öne çıkıyor. Bir kısmı Karaman ve Nallıhan'da doğal yaşama bırakılan Anadolu yaban koyunları Konya Bozdağ'da koruma altında bulunuyor. En son 1974'te Ankara Beypazarı'nda görüldüğü iddia edilen Pars ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce varlığının kanıtlanması için foto-kapanlarla takip ediliyor.

EN AĞIR CEZA PARS AVLAMAYA

Geçen yıla göre en yüksek artış parsta gerçekleşti ve pars avlamanın cezası 15 bin lira artırılarak 50 bin liraya çıkarıldı. Anadolu yaban koyunu için 50 bin lira olan ceza bedeli ise bu yıl alınan kararda 60 bin liraya yükseltildi.

Anadolu yaban koyunu ve parsın yanı sıra, alageyik, vaşak, karakulak, ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, porsuk, gelincik, kokarca, kakım, sincap, atmaca, doğan, tepeli pelikan, kelaynak, ince gagalı kervankuşu, orman horozu ve turnanın aralarında bulunduğu bazı türlerde av cezaları artırıldı.

Sırtlan, akdeniz foku, su samuru, yaban kedisi, tilki, yabani tavşan ve kurt gibi bazı türlerin avlanmasının ceza bedeli değişmezken, karaca, kızılgeyik, çakal, yaban domuzu ve sülün gibi bazı türleri avlayanlara verilecek cezalar geçen yıla göre düşürüldü.
         
Cezalar      

Bakanlık ve Merkez Av Komisyonunca koruma altına alınan bazı av ve yaban hayvanları ile bunları avlamanın cezaları şöyle:


         Yaban koyunu, Anadolu Yaban Koyunu: 60 bin lira
         Pars: 50 bin lira
         Akdeniz foku: 8 bin lira
         Sırtlan: 13 bin lira
         Hatay Dağ Ceylanı: 6 bin 500 lira
         Vaşak, karakulak: 6 bin lira
         Alageyik: 25 bin
         Kızılgeyik: 12 bin lira
         Ayı: 19 bin lira
         Yaban Keçisi: 12 bin lira
         Çengel boynuzlu dağ keçisi: 15 bin lira
         Ceylan: 5 bin lira
         Karaca: 3 bin lira
         Su samuru, yaban kedisi, sazlık kedisi: 3 bin 200 lira
         Kurt, alaca sansar: Bin lira
         Atmacagiller ve Doğangiller familyasındaki bütün türler: 7 bin 500 lira
         Tepeli pelikan, mezgeldek, toy, yakalı toy: 3 bin 500 lira
         Kelaynak, inge gagalı kervan çulluğu: 5 bin lira
         Orman horozu, huş tavuğu, turnagiller: 2 bin 500 lira
         Ak pelikan, flamingo, kuğular, leylekgiller: Bin 500 lira
         Sülün: 350 lira
         
Avlanmasına izin verilenler
     
Kararda, koruma altında bulunun türlerin yanı sıra, Merkez Av Komisyonunca belirlenen sürelerde avlanmasına izin verilen türlere ilişkin cezalar da belirlendi. Buna göre, söz konusu türleri belirlenen zamanlar dışında avlayanlara uygulanacak cezalardan bazıları şöyle:
         Tilki, ağaç sansarı, kaya sansarı, yabani tavşan, ada tavşanı: 500 lira
         Yaban domuzu: 300 lira
         Çakal: 200 lira
         Kınalı keklik, kum kekliği, kaya kekliği, tahtalı üveyik, çulluk, su çulluğu: 350 lira
         Ala karga, serçe: 150 lira
         Kaya güvercini, sakarmeke, bıldırcın, kara tavuk: 300 lira

         Ayrıca, atmacagiller ve doğangiller familyasındaki bütün türlerin yumurtalarını yasa dışı toplayanlara belirlenen tazminat bedelleri kadar ceza uygulanacak.Tepeli pelikan, bıldırcın kılavuzu, dikkuyruk, flamingo, huş tavuğu, kelaynak, mezgeldek, paspaş patka, toy, yaz ördeği, küçük karabatak, ak pelikan, ördekgiller familyasındaki korunan diğer türler, balıkçıgiller familyasındaki bütün türlerde yüzde 50; diğer kuş türlerinin yumurtasını toplayanlara ise yüzde 10 oranında ceza verilecek.

33-011.jpg

İlgili Haberler