Op. Dr. İlgi GÜLER Estetik Cerrahi Uzmanı

Op. Dr. İlgi GÜLER Estetik Cerrahi Uzmanı

KİMLER ESTETİK AMELİYATI YAPTIRIYOR

Hangi yaş grubunda hangi estetik müdahale yapılıyor?

Günümüzde hala birçok kişinin, estetik girişimlere karşı önyargılı olmasına rağmen Türkiye’de estetik cerrahiye talep gün geçtikçe artıyor. Üstelik yapılan araştırmalara göre estetik müdahale geçiren bir kişinin ikinci ve sonraki müdahaleleri yaptırma eğiliminin arttığı saptanmış.

EN ÇOK 40 YAŞ ALTI KADINLAR

Türkiye’de estetik cerrahi en çok 40 yaş altı kadınlardan ilgi görüyor. Tabi ki talep edilen estetik operasyonlar yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösteriyor.  Güzellik algısının gitgide önem kazanmasıyla özellikle genç bayanlar estetik cerrahiye daha sıcak bakıyor. 40 yaş altı kadınlarda en sık burun ve meme büyütme estetiği tercih ediliyor. Aynı yaş grubu erkeklerde ise burun estetiği ve jinekomasti (erkekte meme büyümesi) düzeltme operasyonu en sık yapılan iki ameliyat. Daha ileri yaş gruplarında özellikle zamanın etkisi ile ortaya çıkan deformasyonlara yönelik estetik müdahaleler talep ediliyor.

40 YAŞ ÜZERİ KADINLARIN YAPTIRDIKLARI OPERASYONLAR

40 yaş üzeri kadınlarda doğumlar ve yerçekiminin etkisiyle oluşan şekil bozukluklarını gidermek için karın germe, meme dikleştirme, yaşa bağlı sarkmalara yönelik yüz germe operasyonları en sık tercih edilen estetik müdahaleler. Aynı yaş grubundaki erkeklere göz kapağı estetiği, kaş kaldırma, karın bölgesi liposakşının daha sık uygulandığı görülüyor.

Estetik cerrahi işlemlere toplumun bakış açısının değişmesi ve tekniklerin gelişmesi ile önümüzdeki yıllarda her yaş grubunda talebin daha da artacağı öngörülüyor. Özellikle daha genç yaşlardaki insanların estetik cerrahiye giderek daha fazla başvurduğunu görmekteyiz. Bu durum ailelerin çocukların psikososyal gelişiminin etkileneceği konusundaki endişelerinin sonucunda çevre desteği ile  genç bireyleri cesaretlendirmesi ve kolaylaşan iletişim olanakları ile etkileşimin artması sonucu güzellik algısını değiştirmesine bağlı olabilir. Bu şekilde devam ederse estetik cerrahiye başvuranların yaş dağılımda belirgin değişiklikler oluşabilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar