Kazakistan Devlet Başkanlığına Kızını Hazırlıyor

Kazakistan Devlet Başkanlığına Kızını Hazırlıyor

28 yılın ardından istifa eden Nazarbayev'in yerine geçen yeni Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'den boşalan Senato başkanlığı için bugün seçim yapıldı.

Eski Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in en büyük kızı Dariga Nazarbayeva, ülkenin siyasi hiyerarşisinde iki numaralı pozisyon olan Senato başkanlığı koltuğunun yeni sahibi oldu.Sputnik'in Haberine göre Azebaycan'da eşini veliaht ilan eden İlham Aliyev gibi Kazakistan'da Nursultan Nazarbayev kızını hazırlıyor.

28 yılın ardından istifa eden Nazarbayev'in yerine geçen yeni Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'den boşalan Senato başkanlığı için bugün seçim yapıldı.

NAZARBAYEV'İN YERİNE O BAŞKAN OLACAK

Seçimi önde tamamlayan Nazarbayev'in en büyük kızı Dariga Nazarbayeva, ülkenin 'iki numarası' oldu.

Tokayev, bugün düzenlenen yemin töreninde Nursultan Nazarbayev'in politikalarını sürdüreceğini ve temel siyasi konularda onun görüşlerine güvendiğini belirtmişti.

'NAZARBAYEVA DEVLET BAŞKANLIĞINA KADAR YÜKSELEBİLİR'

Sputnik'e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden (MGİMO) Orta Asya uzmanı Andrey Kazantsev, Nazarbayeva'nın Senato başkanı seçilmesinin Nazarbayev ailesinin konumunu güçlendireceğini ve kadın siyasetçinin gelecekte devlet başkanlığına kadar yükselebileceğini gösterdiğini ifade etti.

NEDEN İSTİFA ETTİ

Birinci Özbekistan Devlet Başkanı İslam Karimov'un kızı Gülnara Karimova'nın başına gelenlerin çok iyi bilindiğini kaydeden Kazantsev, Nazarbayev'in bunun Kazakistan'da tekrarlanmasına müsaade edemeyeceğini ve Senato'daki seçimin bunu garanti altına aldığını vurguladı.

PUTİN'DEN NAZARBAYEV'E TEŞEKKÜR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Kazak lider Nazarbayev'e başarılı ortak çalışmalar nedeniyle teşekkür etti.
Bakanlar kurulu üyeleriyle yaptığı toplantıda konuşan Putin, "Ortak çalışmalar nedeniyle Nazarbayev'e çok teşekkür etmek, ona sağlık ve başarılar dilemek için tüm gerekçelere sahibiz" dedi.

Putin, Nazarbayev'in görevi bırakması sonrası Kazakistan'la işbirliğinin gereken seviyede sürdürülmesi için her türlü çabayı göstereceklerini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler