Katar krizinde İran ve Reza Zarrab faktörü

Katar krizinde İran ve Reza Zarrab faktörü

Katar krizi Türkiye'nin asker gönderme kararı ile giderek derinleşirken, siyaset ve diplomasi kulislerinde ilginç iddialar gündeme gelmeye başladı.

Erdoğan'ın genel başkan olduğu AKP'nin operasyonu ile öne alınan anlaşmanın onayından sonra TBMM'de Katar'a asker gönderme kararı alında. Kamuoyunda büyük bir tepki ile karşılaşan bu hamle gündemi işgal edince son günlerde giderek hızlandırılan FETÖ operasyonları ile ilgili söylenenler arka planda kaldı.

Yurt çapında onbinlerce kişiyi bulan FETÖ operasyonlarına rağmen AKP'de siyasi ayağının olmadığı yönünde yapılan açıklamalar kamuoyunda büyük tartışmalara neden oluyor. Erdoğan'a yakın bir çok yazarın defalarca uyarmasına rağmen AKP'de konuyla ilgili sessizlik sürüyor.

ERDOĞAN OPERASYON YAPACAK SÖYLENTİLERİ

Erdoğan'a yakın yazarların ve Melih Gökçek'in gösterdiği isimlerin yakınlarına başlayan gözaltı ve tutuklamaların, Erdoğan'a muhalif olduğu söylenen isimlere yöneleciği spekilasyonları artmaya başladı. Muhalif yazar Can Ataklı konuya ilşkin kaleme aldığı yazısında, AKP'de bazı isimlere operasyonun başlamak üzerine olduğunu yazdı.

DAVUTOĞLU SESSİZLİĞİNİ NEDEN BOZDU ?

Sözcü yazarı Can Ataklı, Davutoğlu'nun görevden alındıktan sonra uzun süre sessizliğe büründüğünü belirtirken, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

...Aradan bir yıl geçtikten sonra bir yerel televizyon kanalına çıktı ve Pelikan Dosyası'nı yeniden hatırlatarak ağır eleştirilerde bulundu.
Peki, ne oldu da Davutoğlu bir anda konuşmaya karar verdi?

Kulislerde iki söylenti dolaşıyor. Birincisi sarayın “Çemberi daraltın” talimatı verdiği ve Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere bazı önemli AKP'li isme FETÖ operasyonu yapılacağını konuşuluyor. Davutoğlu'nun bir tür savunma refleksi ile ön almaya çalıştığı vurgulanıyor.

ERDOĞAN GİDEREK YALNIZLAŞIYOR

İkinci söylenti ise daha ilginç. AKP çevrelerinde Erdoğan'ın giderek yalnızlaştığı, Katar olayı ile başının iyice sıkışacağı, ayrıca son kongrede Erdoğan'ın pek de istemediği isimlerin partiyi ele geçirdiği ileri sürülüyor.
Davutoğlu ve ekibinin de bu yeni durumdan yararlanmak istedikleri anlatılıyor. Can Ataklı'nın bu özetinin peşinden, diplomatik çevrelerde dillendirilen diğer iddialara bir göz atmakta fayda var.

KATAR KRİZİ ERDOĞAN'A SIÇRAYACAK İDDİALARI

Öte yandan hem muhalefette hemde iktidara yakın medyanın bazılarında Katar krizinin Erdoğan'ı hedef aldığı iddiaları giderek daha çok dile getirilmeye başlandı. Konuşulanlara göre ABD ve Batı devletlerinin üzerinde uzlaştığı bir proje Katar krizi ile başlatıldı.

Diplomatik çevrelerde çok konuşulan ABD projesinin özeti şöyle. "Teröre destekle suçlanan Katar'a destek verme tuzağına düşen Erdoğan ve Türkiye, yakın bir gelecekte Katar'ın terörün finansmanında Türkiye ile ortak hareket ettiği hedefine konulacak. 
İddialar arasında ABD'de süren Rıza Sarraf ve halk bankası Müdürü davasında bu konunun alt yapısı çoktan hazırlandı. Türkiye, Katar ve İran Terörü finanse etmekle suçlanacak."

İlgili Haberler