İnşaat sektöründe deprem etkisi yapacak açıklama

İnşaat sektöründe deprem etkisi yapacak açıklama

Şehircilik bakanından ,inşaat sektöründe çok tartışılacak açıklamalar geliyor

Çevre ve şehircilik bakanı Özhaseki'den inşaat sektörü için flaş açıklama geldi. Maliyetlere büyük etkisi olacak açıklamaya göre bundan sonra yapılacak inşaatlarda bağımsız bölüm başına bir araç park yeri gösterilme zorunluğu geliyor. Konuya ilşkin kent plancılarının yorumu ise dikkat çekici. " Bu kararın mevcut imar planları ile uygulanmasu imkansız. Ya kat sayısı artırılacak yada tüm imar planları sil baştan yapılacak " dediler. 

BU GÜN AÇIKLANACAK

Bütün bu yapılanları yasalarımıza dercedeceğiz. Kimisi belediyelerle, yönetmeliklerle, depreme hazırlıkla ilgili bir çalışma var, dercedip sonra toplumda uygulanmasını sağlayacağız.

Bina bazlı dönüşüm, doğru bir dönüşüm değil. Aslında risk taşıyan binalar için doğrudur, yenilemek lazım ama şehircilik ilkeleri açısından ada bazlı bir dönüşüm gerekiyor. Şehirlerdeki sorumluluk ortak sorumluluktur. Bütün yöneticilerin sorumluluğu vardır, vatandaşın da sorumluluğu vardır. Kimse kendini kenara çekmemeli. Bunu zorlayan vatandaş, onu da söyleyelim.

ERDOĞAN'IN TALİMATI İLE

"Şehir içerisinde kalan askeri alanlar, bundan 50-60 yıl kadar önce bazen daha eski, şehirlerin çeperlerinde yer alan askeriyenin kullanacağı yerlerdi. Şehirler öyle büyümüş ki askeri alanları içine almış ve yutmuş. Buraların dışarıya taşınması çok doğru bir fikir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok.

OTOPARK YÖNETMELİĞİ GÜZEL AMA NASIL UYGULANACAK

Eskiden bir bina yapılırken, üç tane daireye bir tane otopark gösterme zorunluluğu vardı. Yani belediyeye gittiniz 12 daire yapıyorsunuz, 4 tane yer göstereceksiniz. Şimdi daire başı bir tane göstereceksiniz. 12 tane daireye 12 otopark yeri. Yoksa yapamazsınız.

Eskiden otopark yeri sıkıntılı, çok yok, biz bunun parasını verelim diye bir düşünceyle paraya çevrilme vardı. Bunun kötüye kullanıldığını gördük. 
Şimdi yeni gelecek yönetmelikte bodrumda gözükmemek kaydıyla kaç kat isterse, emsalden sayılmamak üzere otopark yapabiliyor. Aşağı doğru yap, gözükmesin diyoruz.

ASANSÖR OTOPARKLAR MI GELİYOR

Binalardan biri derse ki, ben bunun Manhattan'da gördüm. Otomatik asansörlü binalar var. Yıksın, yapsın. Gitsin belediyeden plan-tadilat bir sene uğraşmasın. Yıkıp otopark yapabilir, oraya da vinç sistemini kurar çalıştırır. Haliyle bu binaların çoğu dönüşüme uğrayacağı için, Türkiye’nin neredeyse yarısı dönüşüme uğrayacak. Otopark işi çözüme kavuşacak."

İlgili Haberler