İhracata TIR kuyruğu darbesi

İhracata TIR kuyruğu darbesi

Yaşanan üst üste krizler ile ayakta kalma mücadelesi veren Türk ekonomisinin ihracat sektörüne sınırda biriken TIR kuyruğu darbe vuruyor.

AVRUPA ülkelerine ihraç yüklerini götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen TIR’lar Bulgaristan’ın alımları yavaşlatması nedeniyle sınırda 7 kilometre oluşturdu.

AVRUPA İLE KRİZ SONRASI 

Türk yetkililer geçişlerde sorun olmadığını sorunun Bulgaristan’ın alımları yavaşlatmasından kaynakladığını söyledi.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden yükledikleri ihraç yükleriyle Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen TIR’lar karşı tarafta Bulgaristan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı çalışanlarının geçişleri yavaşlatması nedeniyle sınırda 7 kilometre kuyruk oluşturdu. Hafta sonundan bu yana Bulgaristan’ın alımları yavaşlattığını söyleyen TIR sürücüler, son 24 saatte neredeyse geçişlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

İHRACATTA DARBE 

Türk gümrük yetkilileri, Türk tarafında TIR’ların geçişlerinde sorun olmadığını sorunun Bulgaristan’ın geçişleri yavaşlatmasından dolayı kuyruğun oluştuğunu belirtti. İstanbul’dan yüklediği ihraç yükünü Almanya’ya götürmek için dün gece yarısı Kapıkule Sınır Kapısı’nda kuyruğa girdiğini söyleyen TIR sürücüsü Erkan Morgil, şöyle dedi:

17 SAAT BEKLEDİM 
"Dün gece sınırda kuyruğa girdim ve yaklaşık 17 saattir buradayım. Bizim çilemiz bu ömür boyu bu çileyi çekeceğiz. Avrupa ile yaşanan sorunların ardından Bulgaristan alımları daha da yavaşlattı. Avrupa’nın söylediğini yapan Bulgaristan’ın amacı, Türkiye’nin önünü kesmek."

BUNU HEP  YAPIYOR 
İsviçre’ye gitmek için kuyrukta bekleyen sürücü Erol Boskurt ise, Bulgaristan’ın bunu hep yaptığını söyledi. Kapıkule Sınır Kapısı’nda 7 kilometre uzun kuyruğun haricinde Kapıkule TIR Parkı’nda da yaklaşık 300 araç Bulgaristan’a çıkış yapmak için bekliyor.

 

Kaynak Dha 

İlgili Haberler