Halk "HAYIR" Dedi

Halk "HAYIR" Dedi

HALK REFERANDUM'DA "HAYIR" DEDİ
 
İsviçre halkı yaşamını ilgilendiren pek çok konuda kararını verdi. Federal düzeyde üç halk oylamasında vatandaşlar hükümetin istediği yönde oy kullandı. Ayrıca 12 Kantonda çeşitli konularda referandum ve halk oylaması yapıldı.
 
Selma GÜVEN STROPPEL-BASEL
 
Bugün açıklanan sonuçlara göre, Federal düzeyde yapılan halk oylamasında İsviçre halkı zorunlu askerliğin devamdan yana oy kullandı. Halkın yüzde 73'ü zorunlu askerliğin kaldırılmasına 'hayır' dedi. İsviçreliler, ayrıca benzin istasyonlarında satılan yiyeceklerde kısıtlama yapılmasını da reddettiler. Bunun yanı sıra, salgın bir hastalık sırasında riskli kişilerin aşı olmasını mecbur bırakan inisiyatifi de yüzde 59 ile kabul ettiler.
 
TESSİN BURKAYI YASAKLADI ZÜRİH YABANCIYA OY HAKKI TANIMADI
 
Bugün ayrıca İsviçre'nin tek İtalyanca konuşulan kantonu olan Tessin (Ticino) kantonunda Müslümanlar için önemli bir halk oylaması yapıldı. Sadece kanton sınırları içinde olmak üzere, Tessin halkı burka yasağına ilk gelen sonuçlara göre yüzde 64,5 ile evet dedi. Buna göre hiç kimse kamuya açık alanlarda ve sokaklarda yüzünü gizleyerek dolaşamayacak. Ayrıca hiç kimse cinsiyetinden dolayı yüzünü kapamaya zorlanamayacak. Bu yasak, spor veya protesto gösterileri sırasında yüzünü kapatan kişilere karşı da uygulanacak.
 
Zürih kantonunda ise, yabancıları ilgilendiren bir halk oylaması vardı.. Daha önce de birkaç kez halkoyuna sunulup reddedilen yabancılara oy hakkı konusu yeniden oylandı. Ancak Zürih halkı yine yabancıya oy hakkı vermedi.Fransızca konuşulan kantonlarda uygulanan belirli bir süre İsviçre'de yaşayan ve daimi oturma iznine sahip olan yabancıların oy kullanabilmesini öngören tasarı bu kez de vatandaştan vize alamadı.