GUARDİAN'DAN ÇOK KONUŞULACAK TRUMP VE ERDOĞAN YAZISI

GUARDİAN'DAN ÇOK KONUŞULACAK TRUMP VE ERDOĞAN YAZISI

İngilizlerin ünlü gazetesi Guardian tüm dünyada çok konuşulacak bir yazı yayınladı. Konu Trump ve Erdoğan.

    

Dünyaca ünlü İngiliz gazetesi Guardian'dan çok ilginç bir Erdoğan Trump yazısı geldi. Yazının içeriği kadar başlığıda çok ilginç. Liz Cookman imzası ile yayınlanan atılan başlık şöyle. " Amerika'nın geleceğini görmek istiyorsanız Türkiye'ye bakın"

Yazıda Erdoğan ve Trump'ın birbirine benzerlikleri madde madde sıralanırken, " Trump'ın bundan sonra yapacaklarını tahmin etmek zor değil. Görmek İstiyorsanız Erdoğan'ın yaptıklarını bakın " deniliyor. İşte o yazının devamı.

FATURA  İNGİLTERE BAŞBAKANINA KESİLMİŞ

İngiltere Başbakanı Theresa May’in geçen hafta hem ABD’ye hem Türkiye’ye yaptığı ziyaretleri konu alan yazıda “gerçekten böyle dostlara ihtiyacımız var mı” sorusundan yola çıkılıyor. Yazıda May’in Brexit korkusuyla ticaret anlaşması için kapısını çaldığı Trump ve Erdoğan yönetimlerini eleştirmekte çok zayıf kalması gündeme getirilmiş.

TÜRKLERİN AKLINDAN GEÇEN 

Cookman, “ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelir gelmez tüm dünyayı şoke eden kararları izleyen pek çok Türk’ün aklından ‘Dünyamıza hoşgeldiniz’ sözü geçiyordu. Ülkede yaşanan problemler için dış mihrakların suçlanması. Medyaya saldırı. Terör kelimesi ile birlikte dinin bölücü bir araç olarak kullanılması. Türkiye bu yoldan daha önce geçti” diyor.

TRUMP'TAN KORKTUĞUMUZ HERŞEYİ ERDOĞAN UYGULADI

“Trump’ın yapmasından korktuğunuz her şeyi Erdoğan daha önce uyguladı” denilen yazıda, egosu yüksek iki liderin kendi ülkelerinin geleceğinden ziyade kendi güçlerini önemsediğini ve Theresa May’in ticaret anlaşmaları nedeniyle Erdoğan ya da Trump üzerinde kontrol sağlamasının zor olacağı belirtiliyor.

ERDOĞAN'A DİKTATÖR DEMEK KOLAY

Cookman yazısında, “Dünyanın diğer yanında oturup Türkiye'yle ilgili bir iki makale okumak ve ‘Uyanın! Erdoğan bir diktatör' yorumları yapmak kolay. Asıl ABD'ye bakın: Her şey böyle başlıyor. Zihin kontrolü yavaşça yayılıyor. Böl ve yönet” diyor.
Yazı şöyle devam ediyor:
— “Unutmayın, Türkiye’nin Ortadoğu’da demokrasinin savunucu olduğu günler çok geride değil. Türkler, 1980 askeri darbesinden sonra karanlık günleri geride bıraktığını umarken sadece birkaç yıl içinde mübalağa, korku ve paranoya sayesinde İslamcılık ve bir ölçüde diktatörlüğün kucağına yuvarlandı.”
— “Brexit nedeniyle ekonomik kaygılar taşıyan İngiltere Başbakanı iki ülkeyle 100 milyon sterlinlik anlaşmalar yapmak için sessizliğini korudu. Bu iki görüşme İngiltere nezdinde güçlü ve net bir mesaj verdi: ‘Biz para kazanabildiğimiz sürece ne isterseniz yapabilirsiniz.'”

İŞTE BENZEYEN NOKTALAR

Yazıda Trump ve Erdoğan’ın benzeştiği noktalar şöyle özetleniyor:
“İşkenceye verdikleri desteğin dışında, ikisi de milliyetçi söylem kullanıyor. Kürtaja karşı çıkıyor. Kadınları nesneleştiriyor, feminizmi yanlış anlıyor. Damatlarını önemli rollere getiriyor. Özellikle komedyenlerin ve gazetecilerin eleştirilerine tahammül edemiyor. Birbirlerinin medyaya yönelik tutumunu destekliyorlar.”

İlgili Haberler