GALATASARAY'da KIRMIZI ALARM

GALATASARAY'da KIRMIZI ALARM

BEŞİKTAŞ, Borsada Üç yıl önce yarısı değerinde olduğu GALATASARAY'ı piyasa değeri açısından da geçti. Hafta sonu açıklanacak bilançolar öncesinde GALATASARAY da kırmızı alarm çalıyor

 
 
Beşiktaş'ın borsadaki piyasa değeri ilk defa Galatasaray'ı geride bıraktı.  Beşiktaş'taki mali toparlanmanın yanı sıra Galatasaray hisselerinde özellikle  son iki yıldır yaşanan sert düşüş borsadaki dengeyi değiştirdi.
 
Beşiktaş Futbol Yatırımları’nın piyasa değeri, finans dehası ( ! ) başkanı olan Galatasaray ’ı ilk defa geçti.  Beşiktaş’ın piyasa değeri 374.4 milyon TL olurken, Galatasaray’ın piyasa değeri 340.8 milyon TL’de kaldı.  2010 yılı sonunda Beşiktaş’ın değeri, Galatasaray’ın piyasa değerinin üçte biri kadardı.  Beşiktaş’ın piyasa değerinin Galatasaray’ı geride bırakmasında, kulübün son 1.5 yıldır attığı adımların yanı sıra,  Galatasaray hisselerinde sert düşüş etkili oldu.
 
Son iki yılın şampiyonu olan Galatasaray’ın borsadaki hisselerinde son iki yıldır özellikle yüklü miktarlardaki  bedelli sermaye arttırımı ile  hisse satışlarının etkisiyle sert düşüşler yaşandı. Son 1 yılda Galatasaray hisseleri  yüzde 55,38 değer kaybederken, bu dönem Beşiktaş’taki kayıp yüzde 8,3’te kaldı. Son üç ayda Beşiktaş’ın hisseleri yüzde 3,3 yükselirken, Cimbom 20,36 düştü. Son 1 ayda da Cimbom yüzde 13,91 düşerken, Beşiktaş yüzde 4,7 yükseldi. 
 
3 Temmuz 2011’deki şike sürecinden bu yana bakıldığında ise Galatasaray’daki kayıp yüzde 79,7 oldu.  Bu süreçte Beşiktaş yüzde 58,5 düşerken, Trabzonspor yüzde 68,9 değer kaybetti. 
 
3 Temmuz DARBESİ - 2 defa Avrupa'dan MEN - Kaybedilen 2 şampiyonluk sonrası, Fenerbahçe hisseleri yüzde 67,6 düştü ama hala BORSA'daki en değerli Spor Kulübü şirketi 
 
 
Galatasaray’da başkan Ünal Aysal’ın şirketle ilgili stratejileri yatırımcıları adeta küstürdü. Galatasaray, mahkemelerde hala görüşülen bir operasyonla 26 Ağustos-12 Aralık 2011 tarihleri arasında borsada 772.500  hisse satarak  168.8 milyon TL gelir elde etti.

2 Mayıs 2012’de şirketin sermayesinin yüzde 400 bedelli arttırılarak 13 milyon 940 bin liraya çıkarılmasına karar verildi. Sermaye arttırımında ortaklar sahip oldukları her bir  hisse için 25 lira ödedi. Cimbom bu sermaye arttırımıyla 278 milyon lira gelir elde etti. Bu gelirin 125 milyon TL’si  borsadaki yatırımcılardan sağlandı. Yatırımcılar bu bedelli arttırımı sindiremezken, üstüne ikinci bedelli arttırım  kararı geldi. 13 Eylül 2012 tarihli yönetim kurulu toplantısında bu kez de sermayenin yüzde 300 bedelli arttırılarak  55.7 milyon liraya çıkarılmasına karar verildi. FENERBAHCEli taraftarların Galatasaraylı küçük Yatırımcılarla işbirliği yaparak büyük baskı yaptığı SPK tarafından REDDİLEN bu arttırım da Cimbom’un hisselerinde satış  baskısı yarattı.
 
Geçen yılı ‘feda’ yılı ilan eden Beşiktaş, uyguladığı mali disiplinin sonuçlarını da almaya başladı. 2012 yılında  toplam borcu yüzde 35 büyüyen Beşiktaş’ta bu yılın 9 aylık dönemindeki borç artış hızı yüzde 6,6’da kaldı.  Kartal bu yıl ayrıca bedelli sermaye arttırımıyla da özsermayesini güçlendirdi. 40 milyon lira olan sermayesini  yüzde 500 bedelli arttırarak 240 milyon liraya çıkaran Beşiktaş, bu arttırımla borsadaki yatırımcılardan  75 milyon lira nakit girişi sağladı.