Erdoğan'ın AKP'li Belediyelere operasyon planı

Erdoğan'ın AKP'li Belediyelere operasyon planı

Hürriyet yazarı Nuray Babacan'dan AKP'li belediyelerde temizlik sinyali.

AKP'de Erdoğan'ın Genel başkan olması ile birlikte kapsamlı bir temizlik operasyonu yapacağı ve kamuoyunda FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmalarını böyle sonuçlandırlacağı uzun süredir konuşuluyor. 

MELİH GÖKÇEK VE KADİR TOPBAŞ

Tartışmaların hedefine koyulan Kadir Topbaş ve Melih Gökçek konusu ise hala esrarını koruyor. AKP kulislerinde her 2 belediye başkanının geçmişte Fethullah Gülen ile çok sıkı işbirliği içerisinde olması yüzünden büyük rahatsızlık yaşanıyor. Erdoğan'ın bu rahatsızlıklara yanıt olarak AKP'li belediyelerin bir çoğunda operasyon başlatacağı iddiaları yeniden gündeme geldi.

ERDOĞAN'DAN GÖNÜLLÜ OLUN ÇAĞRISI

16 Nisan referandumundan sonra AKP içinde iyice su yüzüne çıkan gerilime, Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahale edeceği konuşuluyor. Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Erdoğan’ın yeni dönem için yakın çevresine, “Hasbi (gönüllü) olun hesabi değil. Parti, hasbilikten hesabiliğe savruldu” uyarısı yaptığı öğrenildi.

Önümüzdeki üç ay içerisinde "sürprizlerin" olabileceği söylenirken, Erdoğan'ın AKP içine yönelik operasyonunun 21 Mayıs'taki olağanüstü kongre ile başlayacağı belirtiliyor.

İddiaya göre 21 Mayıs’taki olağanüstü kongrede hem Bakanlar Kurulu hem de MKYK değişikliği olacak. Bunları genel merkez yönetimi ve danışman kadrolarındaki yenilenme izleyecek. 

BÜYÜK OPERASYON BELEDİYELERE

Ancak Erdoğan’ın daha önemli operasyonunun, belediyelerde olacağı iddiası dolaşıyor.

Bazı büyük illerdeki AKP belediyelerine yönelik iddialar, özellikle imar uygulamalarına yönelik şikâyetler, "FETÖ" ile ilişkiler, referandum sürecine yeterince katkı sağlamamaları gibi nedenlerle, 3-4 büyükşehir belediyesiyle sayıları 5 ile 8 arasında değişen ilçe belediye başkanının yerel seçimler beklenmeden görevden alınması tartışılıyor.

ÖNCE İSTİFA ETMELERİ BEKLENECEK

Bu belediye başkanlarının, kendi rızaları veya sağlık gibi gerekçelerle görevden ayrılacağı, yerlerine Mart 2019’a kadar vekaleten bakılacağı öne sürülüyor. 

Kabinedeki değişiklik 10, MKYK’daki ise yüzde 50 civarında olacak.

İlgili Haberler