Erdoğan'dan ' Evet ' oyları tahmini

Erdoğan'dan ' Evet ' oyları tahmini

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda NTV-Star TV ortak yayınında soruları cevapladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda NTV-Star TV ortak yayınında soruları cevaplıyor.

Erdoğan, 71 askerin şehit olduğu Fırat Kalkanı Harekâtı'nın birincisi aşamasının bittiğini söyledi ve "Bundan sonra tabii ki bu bir yol haritası var. Bu yol haritasının söylenmeyen adı konmayan ikinci üçüncü etapları olacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

- Fırat Kalkanı Harekatı’yla alakalı bu işin aslında isim olarak birinci etap diye nitelendirdiğim kısım bitti. Bu yol haritasının adı konmayan 2. 3. Etapları olacak. Olay sadece Suriye boyutunda giden bir harekat değil. Bu olayın Irak boyutu var. Bir Telafer olayı var Sincar olayı var, Musul’da aynı şekilde soydaşlarımız var. 

- Bu Haşdi Şabi meselesi üzerinde durmamız lazım. Bu terör örgütü Irak Meclisi'nden terör örgütü olmadığı şeklinde bir oylama ile geçti. Biz Haşdi Şabi’yi kullanırsanız sıkıntı olur dedik. Telafer’de bizim 400 bin Türkmen var. Sincar’ın durumu çok daha berbat. İkinci bir Kandil oluşturmanın gayreti var.

- Irak’ta aslında mezhebe dayalı Pers milliyetçiliğine yakın İran’a bir destek oluşturuluyor. Bir mezhep anlayışıyla bunu yayıyorlar. Bunu yayarken Pers milliyetçiliğine dayanıyorlar. İran’da bugün Azerilerde var ama Pers ağırlıkta. Uluslararası camiada bu işin çok daha farklı yerlere kaydığını göreceğiz. Onun için Suriye’de olayı yine mezhebi olarak ele aldığımızda mezhebi tutarlılığı olsa da olmasa da diyemeyiz. Zira bugün Suriye’nin başında bulunan kişi Şia değildir onun durumu çok daha farklı. Orada Şia olan Hizbullah var mesela. Bunlar Esed’le aynı değil.

- Münbiç’in gerçek sahipleri ağırlıklı yüzde 85 civarında Araplar. Biz oraya Münbiçli yerleşsin istiyoruz. Sayın Putin’e de bunu söyledik Amerikalı yetkililere de bunu söyledik. Şu anda müttefik diyebileceğimiz ülkelerden bu konuda hatırı sayılır görüntü çıkmıyor. Önce Münbiç sorununu halledelim sonra Rakka ile ne yapacağız kimlerle yapacağız bakalım. Eğer YPG ve PYD ile yapılacaksa biz böyle bir planın içinde olmayız. Türkiye’nin teröristle işi olmaz. Biz isteriz ki Amerika’nın da olmasın. 

- Biliriz ki Kerkük bir Türkmen şehridir. Kürtlerin orada yaptığı iş bir işgal hareketidir. Kuzey Irak yönetimine yanlış yapıyorsunuz çağrısı yaptım.

- Marmaris'ten ayrılırken Ankara veya İstanbul dedim. İstanbul'a inmeden önce emniyet müdürünü aradım. Emniyet kuleyi halletti, pist aydınlatıldı ve indik. Kılıçdaroğlu bizde önce inip Bakırköy'e gitmiş. Nerede diye sordum, bilmiyoruz dediler. Sonra öğrendik ki Bakırköy ilçe başkanının evine gitmiş. Bütün millet burada, darbeye karşı gövde gösterisi yapıyor. Sen neredesin? Örtülü bir darbe girişimiyse kim söyledi? Darbe girişimi olursa ilk tanka ben çıkarım diyordum. Hani neredesin? Bu iş lafla olmuyor, yürek işi. Buradan söylüyorum. Ey Kılıçdaroğlu, dürüstsen, haysiyet sahibiysen, örtülü darbe girişimiyle ilgili elinde hangi belge varsa açıkla. Zerre kadar vatanseversen açıkla, yargıya yardımcı ol, bize de yardımcı ol, bizler de gereğini yapalım.

- Her geçen gün Evet'in tırmanışı devam ediyor. Son iki hafta 'evet' tırmanışı artacaktır.

- Niye hayır diyorsunuz dedim. Çağdaş bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz dedi. Aslında niye hayır dediğini bilmiyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü için ne dese beğenirsin? Niye Tayyip Erdoğan adını koymadınız da bu ismi koydunuz? Benim ne kadar mütevazi olduğumu anlayacaksın dedim. Ama siz ayrımcılık yaptınız dedi. İşte Alevi-Sünni meselesi. Buna üzüldüm. Aklımızın ucundan böyle bir şey geçmedi. Şu köprünün üstünden Alevi vatandaşım geçmeyecek mi? Türkü Kürdü Çerkesi bütün köprülerden geçmiyor mu? Bu sefer atladı: Bir tane bile Alevi üniversitesi yapmadınız. Peki dedim, Nevşehir'de Hacı Bektaşı Veli ismini vermedik mi? Bir tane yeter mi dedi. İkincisini de sen yap dedim.

 

haber.sol.org

İlgili Haberler