ERDOĞAN HANGİ ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİ/Mİ ?

Erdoğan hangi üniversiteyi bitirdi?

İLİZYONLA İDARE EDİLEN ÜLKENİN BAŞBAKANI HANGİ ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİ

Taksim Direnişi neredeyse bir ayı dolduracak. Gerçekten de artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Gazetemizin postasına hergün onlarca ihbar geliyor. Sanırım eskisi gibi olmayacak en güzel şey, hiç bir tezgahın artık gizli kapaklı kalmayacağı gerçeği.

Türk insanı sindirilmişliği, korkutulmuşluğu üzerinden attı. İktidar ve yandaşı medya, özellikle son 5 yıldır öylesine bir ilizyon yarattı ki toplumun üzerinde ve yurttaşlar öylesine sindirilip korkutuldu ki, ayan beyan gerçekler bile, merak edilemez, soruşturulamaz oldu.

Yıllardır fısıltı ile konuşulan konular bir bir ortaya çıkmaya başladı. Korkusuz gazetecilerin postalarına hergün sayıları artan yüzlerce ihbar mailleri yağıyor eminim. Yolsuzluklar, adaletsizlikler, baskı ya da para ile yargıyı etkilemeler, yandaş yaratmalar, çıktığı ayyuktan geri dönmeye ve bir bir ortaya çıkmaya başlıyor.

Direniş öncesi fısıltı ile konuşulan ama yazılıp çizilemeyen, işin aslı nedir arkadaş diye sorulamayan o kadar çok konu oldu ki, sosyolojik hafıza bir çoğunu unuttu gitti. Ama unutmayanlar da var. O surulamayanları artık soranlar. Sadece meydanlarda sokaklarda değil direniş. Eli kalem tuttan herkes bloğunda, sosyal medyada didik didik etmeye başladı karanlık geçmişi. 

İşte o konulardan biri de Başbakan Erdoğan'ın eğitim durumu ile ilgili fısıltılardı. Başbakanlık resmi sitesinde, aceleyle özetleniyordu gerçi eğitim durumu başbakanın ama bitirdi denilen Marmara Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ne dair tek bilgi mezuniyet tarihiydi. Tabi bu bilgiye bakıp, "ey başbakan sen bu okulu nasıl bitirdin, nerde diploman, nerde bunun kaydı." diye soracak babayiğit de çıkmamıştı.

Başbakanlık Resmi sitesinde Erdoğan'ın Eğitim durumu ile ilgili şu bilgiler var.

"1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu."

Resmi bilgilerde verilen Başbakan'ın Üniversite eğitimi kısmı, sürekli tartışıldı durdu ama hiç gündeme gelemedi. Bu gün bile google'de araştırın aynı kaynağa dayandırılan bir kaç yapılmış haber ile karşılaşırsınız. Oda TV bir haber yapmış 4.10.2010 tarihinde. Karışıklıklar anlatılmış ama bir sonuca varılamamış gibi. Nasıl varsın? Bilgiyi verecek makam nerede korkudan!  Yandaş medyada ise bu konuda sıfır bilgi var. Hepsi de görmemiş duymamış.

Bir tesadüf sonucu Milliyet Blog Yazarlarından Mehmet Atak'ın konu ile ilgili yazdığı araştırmasına ulaştım. Basit sade ve ekonomik bir yazı. Kendisinden izin alıp buraya aktarmaya karar verdim. Umarım 10 yıllık iktidarları döneminde herşeyi gizli kapaklı ve kılıfına uydurarak yapan AKP iktidarı ve sorumlu yöneticilerinin, tüm gizli kapaklı işleri yavaş yavaş aydınlanacaktır. İşte ilk yanıtı ve belgeleri gelmesi gereken konunun, sorusunu biz sormuş olalım.

Sayın Başbakan, sahi sizi hangi üniversiteyi bitirdiniz?


Başbakan hangi okul mezunu?
 
06 Mart 2013tarihli ‘Biri, Diğeri’ başlıklı yazımda, Başbakanımızın “Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi mezunu” olduğunu yazmıştım. Yazımı hazırlarken bu bilgiyi Başbakanlık resmi internet sitesinden almış, resmi sitede yanlış bilgi olabileceği aklıma bile gelmemişti. Bazı dikkatli okuyucularımdan aldığım ikazlar üzerine konuyu yeniden araştırdım. Gerçek biraz karışıkmış:
 
Başbakan Erdoğan’ın Marmara Üniversitesi’nden mezun olduğunun iddia edildiği tarihte (1981) ortalıkta bir “Marmara Üniversitesi” yokmuş. Marmara Üniversitesi, resmi sitesinde kendisinin 1982 yılında kurulduğunu iddia ediyor. Bu iddiaya göre adı geçen üniversite, 1982 yılının Temmuz ayında çıkartılan kanun ile “Marmara Üniversitesi” olmuş ve Başbakan’ın mezun olduğunu beyan ettiği “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” de aynı tarihte, aynı kanunla kurulmuş.
 
Başbakan, büyük bir ihtimalle o yıllarda adı İktisadi Ticari İlimler Akademisi (İTİA) olan okulu bitirmiş olsa gerek. Yine o yıllarda, İşletme, İktisat ve Siyasal Bilgiler Fakülteleri, İTİA’nın ana kollarıymış. Bir de civara dağılmış yüksek okullar varmış; “Aksaray Yüksek Ticaret Okulu” ve “Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu”.  Şimdi sıkı durun, devletin resmi sitesine göre Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi mezunu açıklanan Başbakan, tespitlerime göre Aksaray Yüksek Ticaret Okulu mezunuymuş.
 
Yazımın başında Başbakanın mezun olduğunu iddia ettiği okulu, İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi olarak vermiştim. Diyeceksiniz ki, o zaman bize niye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni anlatıyorsun? Kusura bakmayın suç benim değil, başbakanın mezun olduğu açıklanan İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi diye bir okul ne günümüzde ne de geçmişte hiç olmamış.
 
Ayrıca yine Başbakanlık resmi internet sitesine göre liseyi 1973 yılında bitiren Erdoğan’ın yüksek okulu bitirme yılı 1981. Yani liseden tam 8 (sekiz) yıl sonra biten bir yüksek öğrenim dönemi mevcut. Özgeçmişinde lise yıllarından ayrıntılar verip, “okuldaki şiir okuma yarışmalarına, liseler arası münazaralara, kompozisyon yarışmalarına, atletizmden, futbol turnuvalarına kadar pek çok sportif, sosyal ve kültürel etkinliklere” katıldığı anlatılıyor. Liseden sonrası ise nedense biraz karanlık. Ben hiçbir resmi-gayri resmi kaynakta ve Başbakanın hiçbir röportajında bu sekiz yılın izini maalesef bulamadım. Kendi hayatından örneklerle hayat dersleri vermeyi çok seven Başbakanın; ‘üniversitede bir hocamız vardı, şöyle derdi… veya biz de üniversitede şöyle aktiftik, böyle romantiktik’ şeklinde bir röportaj verdiğine şahsen ben rastlamadım.
 
Herkes üniversite bitirecek veya derece yapacak diye bir kural yok tabi ki, fakat bu konu niye bu kadar gizli ve karmaşık anlayamadım. On yıldır ülkemi yöneten ve Anayasa’yı (dolayısıyla ülkeyi) değiştirip 10 yıl daha başkan olma hayali kuran bir kişinin hayatında karanlık nokta kabul edilemez sanıyorum. Bu durum, Başbakanın hayal ettiği gerçek başkanlık sistemi olan ABD’de kesinlikle olamaz. Biliyorsunuz ABD’de başkan adaylarının neredeyse bebekliklerinde yaptıkları bile araştırılıp, kamuoyuna sunuluyor. Sonuç olarak, bu konuda daha farklı bilgiye sahip olan varsa paylaşsın ve lütfen hepimizi aydınlatsın lütfen. Sağlıkla kalın.
 
İlim ilim bilmektir
 
İlim kendin bilmektir
 
Sen kendini bilmezsin
 
Ya nice okumaktır. (Yunus EMRE)
 
İZMİR, 15 Mart 2013. 

Mehmet Atak/Milliyet blog

Önceki ve Sonraki Yazılar