Donald Rumsfeld ve Recep Tayyip Erdoğan

"Bu düşman bizi yapmış olduğu 5 yıllık planlara mahküm eden bu planlama anlayışıdır. Bürokrasidir! Burasıdır. Pentagon bürokrasisidir!"

ABD Başkanı (Baba) George Bush kameraların karşısında arkasında gevrek gevrek gülümseyen gözlüklü bir adamı işaret ederek: "Size yeni savunma bakanımızı tanıştırayım: Donald Rumsfeld" diyordu.

Daha önce de Gerald Ford zamanında Savunma Bakanlığı yapan bu kişi bakanlığı döneminde "Amerika'nin güvenliğini tehdit eden en büyük güç SSCB'dir!" demiş, tüm bakınlğı -ve uydu devletleri- bu "düşman"a göre yapılandırmıştı.

(Bu arada belirtelim ki ABD için en önemli şey "ABD'nin güvenliği!"dir! Bu laf edilince akan sular durur.)

*

Bush'un Savunma Bakanı Donald Rumsfeld şimdi, 2001 yılının Eylül'ünün 10'uncu gününde Pentagon'da (Savunma Bakanlığı) çalışanlarla yaptığı ilk konuşmada masadakileri hayrete düşürecek şeyler söylüyordu:

"Artık düşman kilometrelerce uzakta değil, yanıbaşımızda..."

Odadaki şaşkınlık daha da artıyor, herkes bir diğerine kuşkulu bakışlarla bakıyordu: Acaba içimizde ajan mı vardı?

"O düşman içimizde.." diye devam ediyordu Rumsfeld. "Bu düşman bizi yapmış olduğu 5 yıllık planlara mahküm eden bu planlama anlayışıdır. Bürokrasidir! Burasıdır. Pentagon bürokrasisidir! Bu bürokrasi ABD'nin en büyük düşmanıdır!"

Bu konuşmanın hemen ertesi günü, 11 Eylül 2001yılında ünlü "İkiz Kuleler"e saldırı oldu.

Donald Rumsfeld bakanlığının ilk uygulamalarında planlamayı kaldırdı. Ordunun tüm ihtiyaçlarını özel sektöre veren kararlar aldı. Bugün ABD Ordusunun yurt dışı dahil tüm lojistik hizmetlerini, bot, su, iaşe gibi ihtiyaçlarını özel sektör karşılıyor.

*

Bu da nereden aklıma geldi?

Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Aralık 2012 günü Konya'da yaptığı konuşmasından: "... Sistem düzenli kurulmamış. Düzgün kurulmadığı içindir ki umulmadık yerde, umulmadık şekilde bakıyorsunuz bürokrasi karşımıza dikiliyor. Bürokratik oligarşi karşınıza çıkıyor... Umulmadık yerde yargı ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Yasama, yürütme, yargı bu ülkede öncelikle milletin menfaatini düşünmesi lazım. Ardından bu devletin menfaatini düşünmesi lazım. Eğer biz güçlü hale geleceksek böyle güçlü hale geleceğiz."

Ahmet Yıldız

Önceki ve Sonraki Yazılar