DOLARIN İTİBARI

Yok üretim artmalıymış, yok katma değeri yüksek ihracat yapılmalıymış… Bunları geçelim bir kalem. Bakın dolar yılbaşından bu yana % 60 değerlendi. Tamam, değerlendi de itibarı arttı mı acaba, ona bakmak lazım. Yurdum insanı baktı ki ekonomi kötüye gidiyor, elindeki 5 doları bozdurmak için döviz gişelerinde kuyruğa girdi, düğün dernek demedi, ayağının altına alıp çiğnedi doları, aldı eline kasap bıçağını, kıyım kıyım kıydı da köpeklere yal etti, ateşe verip yaktı. Yetmedi, cemaati toplayıp duaya çıktı, dolar duasına. Ne oldu sonuç; dolar tepetaklak. Adeta yerlerde sürünüyor dolar, yerlerde.

Diyeceğim şu ki; istediği gibi at oynatamaz bu memlekette dolar. Kaldı ki şunu da biliyoruz (az buçuk mürekkep yaladık). Hazine dolu elhamdülillah, baktın ahalinin fedakarlığı yetmedi, basacaksın doları piyasaya. 10 milyar, bi 10 milyar daha, olmadı bi 10 milyar daha, soluğunu düğümleyeceksin, görsün nenesinin örekesini. Doların hakkından nasıl geleceğimizi de sizden öğrenecek değiliz.

Meseleye at gözlüğüyle bakan münafık takımının bunları anlamasını bekliyorsan havanı alırsın. Varsın onlar Cumhuriyet gitti diye dövünüp dursunlar, sen işine bakacaksın. 10 kuruşa sattığın malı 5’ten satacaksın kefereye, feleğini şaşıracak. Mecbur kalacak, senden almaya. İhracatın artacak, memlekete döviz girecek, yol yapacaksın, köprü yapacaksın, itibarını artırmak istiyorsan saray yapacaksın. Baktın dolar inat ediyor, ne var ne yok satacaksın. Misal, konut stokun 3 milyon, sat işte. Her şeyi biz söyleyecek değiliz, konut alan yabancıya bir de vatandaşlık verdin mi bonus olarak; parayı koyacak yer bulamazsın.

Ücretliye de üç kuruş zam yap, nasıla üç gün sonra misliyle geri alacaksın. Adam Smith keferesi ne diyor; “kazları bağırtmadan yolacaksın” diyor. Tamam, yurdum insanı fedakardır, cefakardır, vatanseverdir, lakin ineği sağmak istiyorsan önüne az biraz yem koymayı unutmayacaksın; bunu da bir tarafa yaz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar