DERHAL İSTİFA ETMELİDİR

DERHAL İSTİFA ETMELİDİR

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın İngiliz Guardian Gazetesine verdiği demeci Türkiye'de iktidar ve destekçisi MHP'den büyük bir tepki aldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kırım ile Rusya örneğinden yola çıkarak Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Rusya - Kırım örneğinden yola çıkarak, Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetinin Türkiye'ye bağlanmasının korkunç olacağı yönündeki sözleri Türkiye siyaset dünyasında büyuk bir tepki ile karşılandı. 

BAŞBAKAN TATAR KARŞI ÇIKTI

Öte yandan Akıncı'nın Guardian'a verdiği bu demecine Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar'da tepkiliydi. Başbakan Tatar tepkisini, "Sayın Akıncı'nın İngiliz The Guardian gazetesine verdiği, Rumların çok hoşuna giden demeçtir" diyerek dile getirdi.

AKP ÖZÜR DİLEMESİNİ İSTEDİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Akıncı, yaptığı açıklamalarla Türkiye Cumhuriyeti’ne ve milletimize karşı yaptığı saygısızlıktan dolayı özür dilemelidir" dedi.

BAHÇELİ'DEN ÇOK SERT SÖZLER

MHP Lideri Devlet Bahçeli ise yaptığı yazılı açıklamada, "Mustafa Akıncı'nın işgal ettiği koltuğa layık olmadığı açıktır. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığından derhal istifa ederek emaneti Kıbrıs Türklüğünün iradesine tevdi etmesi kaçınılmaz ve hayati bir sorumluluktur" şeklinde yazılı bir açıklama yaptı.

NE OLMUŞTU ?

Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimiyle Kıbrıs'taki çözümsüzlük kemikleşirken, çözüm yanlısı kimliğiyle 2015'te Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen ve 26 Nisan seçiminde yeniden aday olan Mustafa Akıncı, İngiliz The Guardian gazetesine mülakat verdiği mülakatta; " adil federal çözüm içeren bir anlaşmaya tez zamanda ulaşılmazsa, adadaki Türk ve Rum toplumlarının bölünmüşlüğünün kalıcı hale geleceği" uyarısında bulunmuştu.
 
KIBRISLI BAĞIMSIZLIK İSTİYOR

Akıncı Guardiana yaptığı açıklamada "  Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istediklerini belirten Akıncı, Türkiye'ye ekonomik bağımlılığı azaltma arzusunu dile getirdi, Türkiye'ye bağlanma ihtimalini 'korkunç' diye nitelemişti.

DENGELERİ BOZAN GÖRÜNTÜLER