CHP'den Flaş Açıklama

CHP'den Flaş Açıklama

Ancak Kurul’un AKP’nin başvurusu üzerine Doğu ve Güneydoğu’da sayıma geçilmişken, üzerinde mühür bulunmayan oyların da geçerli sayılacağını duyurarak skandal bir karar aldığını anımsatan Aksünger, şunları söyledi:

Muhalefet cephesinden yapılan son dakika açıklamasından Referandumun İptali istendi. Birgün'den Sebahat karakoyun'un haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger bir açıklama yaptı.

SADECE MÜHÜRLÜ PUSULA SORUNU DEĞİL

YSK’nın mühürsüz oy pusulalarını geçerli saymasının yanı sıra gün boyunca oy kullanımı ve sayımı aşamasında sonucu şaibeli hale getiren pek çok olay yaşandığına, “gizli sayım yapıldığına” dikkati çekerek, “Referandumun iptalini gerektiren bir tablo var” dedi.

BU SEÇİM SONUÇLARI İPTAL EDİLMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Aksünger, başta YSK’nın mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayması olmak üzere, “gizli oy sayımı” ve açıkta oy kullanımıyla ilgili sayısız usulsüzlük tespit edildiğini belirterek, “Referandumun iptalini gerektiren bir tablo var” dedi.

CHP’de Seçim Koordinasyon Merkezi’nde, sandıklardan gelen sonuçlar ile YSK’nın açıkladığı verilerle ilgili karşılaştırma sürdürülürken, tespit edilen farklılıklar ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili ilçe seçim kurullarına başvurulara yönelik çalışmalar da devam ediyor.

ŞİKAYET YAĞMAYA BAŞLADI
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, rejim değişikliği sonucunu doğuracak önemde bir anayasa değişikliği için sandık başına gidildiği andan itibaren , Genel Merkez’deki Seçim Koordinasyon Merkezi’ne yurdun her yerinden şikayet yağmaya başladığına dikkati çekti. Bazı yerlerde muhtarların kurul üyelerinin gözleri önünde açıkta topluca oy kullandıklarını, YSK’nın kesini kararına rağmen bazı ilçe seçim kurullarınca “tercih” yerine “evet” mühürleri kullandırıldığı, mühürsüz oy pusulası verilmesi gibi sayısız şikayetin batıda oy kullanımının başlamasından sonra artarak devam ettiğini kaydeden Aksünger, şikayetleri YSK’ya ileterek müdahale edilmesini istediklerini kaydetti. 

SAYIM SIRASINDA KARAR SKANDALI

Ancak Kurul’un AKP’nin başvurusu üzerine Doğu ve Güneydoğu’da sayıma geçilmişken, üzerinde mühür bulunmayan oyların da geçerli sayılacağını duyurarak skandal bir karar aldığını anımsatan Aksünger, şunları söyledi:

GİZLİ SAYIM YAPILDI

YSK’nın ilgili yasa ve kendi kararıyla çelişen mühürsüz oy pusulalarıyla ilgili kararının ötesinde de bu referandum sonucu şaibeli hale getiren pek çok olay tespit edildi. Oy sayımına geçildiğinde başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olmak üzere pek çok yerde ‘gizli sayım’ yapıldığı, kolluk kuvvetlerince sayıma nezaret etmesi gereken müşahitlerin sandık başından zorla uzaklaştırıldığı şikayetleri yağmur gibi yağmaya başladı. 

TEK HAYIR OYU BİLE OLMAYAN SANDIKLAR

Bazı yerlerde tasnif sırasında herkesin gözü önünde mühürsüz oy pusulaları mühürlendi açıkça. Doğu ve Güneydoğu’da bazı sandıklarda tek bir ‘hayır’ oyu bulunmayan , tulum ‘evet’ çıkan sandıklar bulunması da akıllara soru işaretleri getirdi.

ŞAİBELİ OYLAR


Bizim ilk tespitlerimize göre bir buçuk milyona yakın mühürsüz oy pusulası var. Ayrıca karmaşık bir durum olmadığı sadece iki seçeneğin bulunduğu bir oylama olmasına rağmen geçersiz oyların oranı bir milyona yakın. 

GEÇERSİZ OYLAR NEDENİ

Geçersiz oyların sayısının bu kadar yüksek olması da dikkat çekici. Oylama ve sayım sırasında yaşanan usulsüzlüklerle birlikte bütün bunlar dikkate alındığında referandumun iptalini gerektiren bir tabloyla karşı karşıyayız.

İlgili Haberler