A.İklim Bayraktar

A.İklim Bayraktar

AYDIN DOĞAN'IN YAYIN İlkeleri !

Üzüldüm doğrusu düştüğü ve düşeceği durumlara; Sayın Aydın Doğan kimlere güvenip açıkladın sen o ilkeleri?

  

 

Aldığım bir duyuma göre Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafından Marmaris’te “Yerel medya için dijital çözümler” konulu panel düzenlenmiş. 300'e yakın gazeteci katılmış. Panel boyunca işlerini kolay yapsınlar diye geri alınmak üzere gazetecilere İPad verilmiş. Ama bazı gazeteciler bir araya gelip dilekçe yazmışlar altına da imzalarını çakıp Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan iPad’lerin geri alınmayıp kendilerine hediye etmesini istemişler.
 

Onca yıl çalıştım hiçbir kişi ya da kurumdan böyle bir talepte bulunmadım. Benden de bir cacık olmaz. Son durumum da aynen bunun ispatı; nerede kimden ne isteyip, nerede kime ne vereceğimi öğrenmedim gitti..! 


Bunun tam aksini yaparak örnek teşkil eden hatta köşelerden, gazete sütunlarından okuyucuya ahlak dersi bile verme cüretini gösteren onlarca meslektaşımı örnek almazsam daha çok işsiz kalırım! İşsizliğimle de aslanlar gibi övünürüm zira güçlü büyüklerimden bir şeyler talep edip makam ve maddiyat elde etmek; benim gibi her haksız kazancın evladımdan çıkacağına inanmış biri için ezelden beri imkânsızdır. İşte bu yüzden övünürüm sürünmekten…


Neyse gelelim konuya; Bülent Arınç talebi geri çevirmiş ve altına imza attıkları dilekçeyi de iade etmemiş. Dilekçede imzası bulunan ve bir İPAD'e, en basit tabiriyle meslek etiğini satışa çıkaran gazetecilerin şuan kendilerini nasıl hissettiği söylemeye gerek yok sanırım. Ama şunu söylemeden edemeyeceğim; umarım içlerinde, dinime küfreden Müslüman olsa misali, kendi zavallı hallerini bilmezden gelip başkalarına çakanlar yoktur. Varsa yüzlerine tükürmek için isimlerinin deşifre edilmesini çok isterdim… Bir de umarım içlerinde Aydın Doğan Medta Grubu çalışanı yoktur, zira yeni yayın ilkelerini açıkladı dün.
 

Üzüldüm doğrusu düştüğü ve düşeceği durumlara; Sayın Aydın Doğan kimlere güvenip açıkladın sen o ilkeleri?

Yanlış haber yapmanın, insanlara zarar verip, iftira atmanın bahanesi olamaz. Haber atlamayacağız ama yanlış ve kasıtlı haber vermeyeceğiz.” Bu sözler size ait.


13 yıl önce de yayın ilkelerini açıklayan bir Medya patronuna ait medya organlarında kasıtlı ve yanlış haber yapıldığının yüzlerce örneğinden sadece biriyim bizzat! İstediği yerde bizzat kendisine kanıtları ile ispat etmeye de hazırım. İşte o yüzden üzüldüm kendisine, sanırım bunlardan haberi yok! Doğaldır yarı emekli etti kendini nereden bilsin kadrolarının her gün neredeyse en az bir kişiyi sahibi olduğu gazete sayfalarından haksızca kesip, asıp, biçtiğini? O da kamuoyu gibi haber diye okuduklarının doğru olduğunu düşünüyor şüphe duymuyor demekki...


Tek bir kişiye, tek bir kuruma haksızlık etmemek için azami gayret sarf edeceğiz.” demiş Aydın Doğan; ne güzel söylemiş, ağzına sağlık, umarım çalışanlarınız da anlamıştır bu değerli ilkenizi ve inşallah uygularlar.
 

Ve eklemiş: "Yayın ilkelerimiz zamana uygun şekilde yenilense bile, bizim için değişmeyecek tek ilke doğru haberciliktir" "İlkelerimiz var, ilkelerimize uymayacak kimseler, basın hürriyeti yok diye kimi gerekçelerin arkasına sığınmasın"
 

Başkalarının adına konuşamam ama isterseniz size kendi yazar ve gazetecilerinizin sizin koyduğunuz bu ulvi ilkelere uymayarak yaptıkları yanlış ve kasıtlı iftira haberler için açtığım davalara karşılık yaptıkları komik, basit ve tam da sizin söylediğiniz gibi basın ilkelerinin işlerine gelen kısımlarını kalkan edinip yaptıkla trajik savunmaları mahkeme tutanaklarından gösterebilirim. Bunca yıllık saygın patronluk deneyiminiz ve bir kız babası yüreğiniz kaldırabilecek mi okuyacaklarınızı?
 

Sanırım sizin gerçekten hiçbir şeyden haberiniz yok, size eksik bilgi veriyorlar Sayın Aydın Doğan; bakınız ben onların yalancısıyım, zira bu ülkede çok uzun zamandır yapılan bu tür araştırma sonuçlarına da pek güvenim yok, ama sırf siz bilgilenin ve kadrolarınızda çalışanları daha iyi denetleyin diye yazıyorum:
 

Medya Tekzip Merkezi’nin verilerine göre gazetelerin 1 Ocak 2012 ile 9 Aralık 2012 dönemine ait tekzip raporu listesinin ilk 3 sırası şöyle:

Hürriyet: 54 (4 Tekzip, 7 Cevap ve Düzeltme, 17 Yalanlanmış Haber, 25 Düzeltme, 1 İhtarname)

Milliyet: 41 (2 Tekzip, 5 Cevap ve Düzeltme, 10 Yalanlanmış Haber, 24 Düzeltme)

Habertürk 41 (1 Tekzip, 10 Cevap ve Düzeltme, 15 Yalanlanmış Haber, 15 Düzeltme)
 

Denetleyin ki kimsenin canını yakmasınlar bir günlük haber diye yazıp geçtikleri o satırlar insanların, ailelerin yaşamına devam etmesini zorlaştırıyor, hatta imkânsızlaştırıyor. Bu arada tekzip, cevap, yalanlama, düzeltme talep edecek enerjiyi kendinde bulmayanların sayısının da çok yüksek olduğunu unutmayın. Açıkladığınız yayın ilkeleri alt alta sıralandığında 34 madde ediyor. Lütfen sizden ricam bu uygulanması gereken çok değerli ilkelerinize uyan, uygulayan çalışanlarınızı da alt alta yazın; bakalım kaç tane yazacaksınız? Sayısını siz bilin yeter. O zaman belki ilkelerinizi açıklamaktan daha çok uygulanıp uygulanmadığını da takip edersiniz ve kimsenin canı yanmaz.

A.İklim Bayraktar

Twitter/@aiklimbayraktar

 

Önceki ve Sonraki Yazılar