AMERİKA'DAN FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

AMERİKA'DAN FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

‘Obama’nın sesi’ olarak anılan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışman Yardımcısı Ben Rhodes, “Fethullah Gülen’in ......

AMERİKA'DAN FLAŞ FETFULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI 

ABD yönetiminin 17 Aralık sonrası meydana gelen gelişmelerden dolayı, Başbakan Erdoğan tarafından Amerika'nın , "Türkiye'nin iç işlerine karışıyor" şeklinde imalarda bulunması konusunda ki rahatsızlığı giderek artıyor. Başbakan Erdoğan'ın Fethullah Gülen hareketi ile aralarında çıkan çatışma konusunda , Beyaz Saray ya doğrudan ya da kimi sözcüler aracılığı ile Erdoğan'ın açıklamalarına karşı yalanlamaya başvurmak zorunda kalıyor. Daha önce Fethullah Gülen konusunda Erdoğan'ın yaptığı "Obama bana mesaj alındı" dedi açıklamasını yalanlayan beyaz saray, Türkiye'de AKP ye yakın medyanın manşetlerinden düşmeyen" Fethullah Gülen ABD'nin adamı " söylemine de önemli bir ağızdan yalanlama getirdi. Gitgide sertleşen karşılıklı açıklamalrın sonunun nereye varacağı bilinmiyor.

FETHULLAH GÜLEN BİZİM KONTROLÜMÜZ DIŞINDA AÇIKLAMASI

Başkan Barack Obama’ya yakınlığı ile bilinen ve ‘Obama’nın sesi’ olarak anılan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışman Yardımcısı Ben Rhodes, “Fethullah Gülen’in ‘ABD’nin kontrolü ve etkisinin dışında’’ olduğunu söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışman Yardımcısı Ben Rhodes başkent Washington’daki Carnegie Endownment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda ‘Demokrasi ve İnsan Hakları alanında Arayı Kapatma’ adlı bir raporun yayınlanması vesilesiyle yapılan oturumda konuşma yaptı.
Posta212.com adlı haber sitesinden İlhan Tanır'ın haberine göre, konuşmasının ardından soruları cevaplayan Rhodes, Türkiye’deki demokratik gelişim ile ilgili bir soruya cevap verirken ‘Pensylvania’da yaşayan kişi’ diyerek, Fethullah Gülen’e atıf yaptı. Bir Beyaz Saray yetkilisinin ilk kez kamuoyu önünde Gülen’e yaptığı atıf olarak da tarihe geçen cevabında Rhodes, Gülen’in ”ABD’nin kontrolü ve etkisinin oldukça dışında” olduğunu not etmesi dikkati çekti.
 
”BAĞLANTIMIZ YOK”

Rhodes, 2008 yılında Obama’nın başkanlık kampanyasında çalışmış, felsefi ve kişisel yakınlığı nedeniyle etkisi, resmi ünvanının çok önünde giden bir isim. Rhodes ile Carnegie’deki toplantı sonrası Gülen ile ilgili yaptığımız kısa mülakatta şu soru ve cevaplar kayda geçti:
Tanır: Bahsettiğiniz Pennsylvania’daki bu kişiyi nasıl tanımlarsanız?
B.Rhodes: ‘ABD’de yaşayan bir kimse. Hepsi bu.”
Tanır: Herhangi bir bağlantınız yok mu?
B.Rhodes: ”Hayır, hiçbir bağlantıya sahip değiliz.”
Tanır: Son iki aydır Türkiye’de yaşananlara bakışınız nedir?
B.Rhodes: Basına ve hukukun üstünlüğüne karşı uygulanan her türlü sınırlama bizi endişelendiriyor. Bu konuda endişelerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.

 
TÜRKİYE’NİN DURUMU GÜÇ
Rhodes, toplantı esnasında Türkiye’deki son aylardaki demokrasi ile ilgili gelişmeleri anlatması istenilen soruya karşı verdiği cevabın tümü şöyle oldu: ”Türkiye oldukça güç bir durum arzediyor. Toplanma özgürlüğü, hukuka saygı, özgür medyaya saygı gibi konulara oldukça ciddi ağırlık veriyoruz ve bunlar (AKP) hükümeti ile olan diyaloğumuzun önemli bir bölümünü teşkil ediyor. Türkiye’de de ortaya dağıtılan birçok yanlış bilgilerle mücadele ediyoruz. ABD büyükelçisinin bazı olayları kışkırttığı veya ABD (hükümetinin) Pennsylvania’da yaşayan biriyle ilişkilendirilmesi -ki bu kimse bizim kontrolümüzün ve etkimizin oldukça dışında. Türkiye ile olan ilişkilerimizde de düzenli olarak görüşürken nasıl bu saydığım konuları dile getirebiliriz. dengesini bulmaya çalıştık. Aynı zamanda doğru olmayan anlatımları da mümkün zamanlarda kınamaya devam ettik. Ama sonunda insanlar seçimlerle ve kurumları içinde bu problemleri çözecektir. Ama kanaatim o ki, ABD ve AB, Türkiye ile uzun dönemli ilişkiler için gerekli olan prensipleri açıklıkla dile getiriyor ve bu da Türkiye’yi bu problemleri demokratik yollarla çözmesi için teşvik ediyor.”

"OBAMA'NIN SESİ"
Rhodes, Obama’nın ilk göreve başladığından beri yanında olmasıyla tanınıyor ve Başkanlık konuşmalarını yazmasıyla tanınıyor. New York Times tarafından ”Obama’nın Sesi” olarak tanıtılan Rhodes, henüz 35 yaşında olmasına rağmen Obama’nın dış politika yapımında da Beyaz Saray’da oldukça etkili olan birkaç isimden biri olarak biliniyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı