Amacım Büyük Rant Elde Etmek

Ankara’nın göbeği Kızılay ki her Ankaralının muhakkak yolunun düştüğü bir yer. Oturarak iş yapan memurun yarım saat de olsa yürüyebileceği, bilimum AVM’lerden bıkmış ve dahi cebi yanmış ev hanımının, emeklinin oturabileceği, çocuklarını torunlarını güvenle oyun parklarına bırakabileceği, öğrencinin oksijen alacağı, ucuz ve iyi besleneceği yerler istiyoruz.


Bu yılın başında Namık Kemal Mahallesinde Neler Oluyor diye sormuştuk. Bkz:http://zuhaldonmez.net/index.php?option=com_content&view=article&id=24:nam-k-kemal-mahallesinde-neler-oluyor&catid=15&Itemid=112
Bakanlar Kurulu burayı riskli alan ilan etmişti, yani bura tehlikelidir ha demişti! Mahkeme de haliyle bura riskliyse yanıbaşı ne ola dedi kararı saçma bulup iptal etti. Bu arada lojmanların çoğu boşaltılmıştı, kalanlara da yakıt eziyeti çektirilerek gitsinler gözüyle bakılıyor.  

Bu arada Cumhurbaşkanı aracı olmuş, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Mimarlar Odası, ATO toplantılar yapmış, Mimarlar Odası proje yarışması düzenlemiş, protokol yapılması aşamasına gelinmiş ama maalesef Bakanlık protokolü imzalamamış. E tabi

Bakan Bayraktarla yola çıkılırsa böyle olur.
Efendim zaten Riskli Alan ilanının tek nedeni Bakan Bayraktar’ı yetkili kılmaktı. Bu karar alınırken henüz yeni yetkiler gelmemişti. Temmuzda Bakan Bayraktar’ın KHK’sına eklenenler İmar Kanununu bir kenara atıverdi. Şimdi Bakan Bey burayı finans, ticaret merkezi yapcaz derse ya da fuar ve sergi alanları açcaz derse veya eğlence merkezleri açıp şehrin marka değerini artırcaz derse yetki O’nda. Bütün bunlar şu demek tabii ki: Plazalar, AVMler, oteller, kocaman büyük çadırlar vb. olacak.

Peki biz bunları mı istiyoruz?
Ankara’nın göbeği Kızılay ki her Ankaralının muhakkak yolunun düştüğü bir yer. Öyle bir yer olmalı ki, Ankara’lı oh ya ne güzel oldu demeli. Bunu finans merkezi, AVM, otel falanla sağlamak mümkün değil. Oturarak iş yapan memurun yarım saat de olsa yürüyebileceği, Kızılay AVM dahil bilimum AVM’lerden bıkmış ve dahi cebi yanmış ev hanımının, emeklinin oturabileceği, çocuklarını, torunlarını güvenle oyun parklarına bırakabileceği, karanlık gürültülü cafelerde sağlıksız beslenen öğrencinin oksijen alacağı, ucuz ve iyi besleneceği yerler istiyoruz. Bütün bunları hiç ağaç kesmeden, otoban geçirmeden, kamulaştırma yapmadan, bina yıkmadan yapmak her yönüyle mümkün.

Mahallenin geleceği konuşulurken belediyelerden hiç ses yok. Normalde, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planlarını yapma, değiştirme onaylama yetkisi belediyenin. Burada nazım planda bir değişikliğe gerek yok zaten, uygulama imar planında –ki yetkili belediye Çankaya Belediyesidir- yapılacak küçük değişikliklerle sorunsuz hayata geçirilebilir. Ben olsam Maliyeye bir yazı yazarım, lojmanlarda oturanlara uygun bir yerden lojman verilsin, alan boşaltılsın, kullanımını birlikte planlayalım. Bakın zaten Bakanlık da riskli alan ilan ederken, mevcut yapıların müze, sanat galerileri, sanat atölyeleri gibi mekanlara dönüştürülerek yeşil dokunun korunduğu toplanma mekanı olarak da kullanılabilen açık mekanlar, yaya sokakları oluşturularak işlevlendirilip restore edilmesi ile tarihi ve kültürel miras alanlarının planlanıp,

Cumhuriyetin kültürel mirasına sahip çıkarak gelecek kuşakların doğru bilgilenmesi sağlanarak projenin sürdürülmesi öngörülmektedir, demiş.
E ne duruyoruz o zaman?
Kimileri şöyle diyecektir: amma hayalcisin, burada büyük rant var. Ben de diyorum ki asıl büyük rant bundadır, üç-beş kişi değil milyonlarca insan bu ranttan pay alacak.   

Önceki ve Sonraki Yazılar