Almanya'dan Erdoğan'ı çok kızdıracak açıklama

Almanya'dan Erdoğan'ı çok kızdıracak açıklama

Erdoğan'ın koruma krizi ABD'dan, G-20 zirvesinin yapılacağı Almanya'ya sıçradı. Almanya Erdoğan'ın korumalarını ülkelerinde görmek istemediklerini açıkladı.

Erdoğan'ın korumalarının son ABD ziyareti sırasında Washington'da protestoculara karşı yaptığı saldırı ABD ile Türkiye arasında diplomatik krize nedenolmuş, olay ABD Meclisinde kınanama kararına kadar gitmişti. Olaylara karışan koruma ve Erdoğan destekçilerine karşı yargılama sürerken yeni kruma krizleri çıkacağının ilk işaretleri gelmeye başladı. Yeni kriz ise Erdoğan'ın katılması planlanan G-20 zirvesinin gerçekleşeceği avrupa'dan geldi.

ÇOK SERT SÖZLER

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Washington'daki göstericilere müdahale eden korumalarının 7-8 Temmuz'da Hamburg'da gerçekleşecek G-20 zirvesine katılmayacağını varsaydıklarını söyledi. 

GÖZALTINA ALIRIZ

Hamburg polisinden G20 zirvesine katılacak yabancı devlet görevlilerinin korumalarına yönelik yeni bir açıklama geldi. Hamburg Polis Müdürü Ralf Martin Meyer, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’ta yapılacak G20 zirvesinde korumaların kavgaya karışmaları ve göstericilere müdahale etmeleri durumunda gözaltı dahil tüm önlemleri alacaklarını söyledi.

BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU

Basın toplantısında konuşan Martin Schäfer, "Washington'da yaşananlara dahil olan kişilerin Türkiye Cumhurbaşkanı'na Hamburg'da eşlik etmeyeceğini varsayıyoruz" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşan Alman Dışişleri Bakanı Martin Schaefer "Washington'da yaşananlara dahil olan kişilerin Türkiye Cumhurbaşkanı'na Hamburg'da eşlik etmeyeceğini varsayıyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRK HEYETİNDEN ÇIKARIDI MI SORUSUNA İLGİNÇ YANIT

Schaefer, Die Welt gazetesinde yer alan, Berlin'in korumaların Türk heyetinden çıkarılması için Ankara'ya talebini ilettiği iddialarına ilişkin de "Bu bilgileri ne doğrulayabilirim ne de reddedebilirim. Almanya hukuku ve yasalarına uyulmalı" yanıtını verdi.

ALMAN SENATÖR SERT KONUŞTU

Bu arada, DWelle İngilizce'nin, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın söz konusu "korumaların" G20 Zirvesi için Almanya gelmemesi yönünde uyardığı yönünde Alman basınındaki haberlere dikkat çektiği haberine göre, Die Welt'e konuşan Hamburg Senatörü Andy Grote "Sokaklarımızda sadece Hamburg polisinin sözü geçer, başka kimsenin sözü değil. Buna yabancı güvenlik güçleri dahil" sözlerini kullandı.

HAMBURG'DA BİRÇOK PROTESTO BEKLENİYOR

DWelle İngilizce'ye göre, 7-8 Temmuz günlerinde düzenlenecek G20 Zirvesi sırasında protesto gösterilerine katılmak üzere Hamburg'ta "10 binden fazla aşırı solcu" bekleniyor.

"Potansiyel şiddet olasılığını, Kürtlerin Hamburg'daki yoğun varlığının artırdığının" belirtildiği haberde yine Die Welt gazetesine dayanılarak Almanya İç Güvenlik Teşkilatı'nın (BfV) da, "Kürtler ile milliyetçi Türkler arasında kolayca sokak çatışmalarının çıkabileceği" uyarısını yaptığına da dikkat çekildi.

 

İlgili Haberler