ALMAN BASININDAN ERDOĞAN'A 14. LUİ BENZETMESİ

ALMAN BASININDAN ERDOĞAN'A 14. LUİ BENZETMESİ

Erdoğan’ın 12 yılda Kemalist elitleri ezdiği belirtililerek şöyle devam edildi:

Almanya'nın etkin siyasi gazetelerinden FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ilgili genişçe bir yorum/analiz yayınlandı. Sözcü'de, Ali Gülen imzası ile yer alan haberde, bu güne kadar bir çok şeye benzetilen Erdoğan sonunda tarihin en ünlü despot krallarından biri olan, XIV. Lui ile karşılaştırıldı. İşte ayrıntılar.

ERDOĞAN'IN ÖFKESİ VE SAPLANTISI

Rainer Hermann imzasını taşıyan ve AKP iktidarını en başından günümüze irdeleyen yazıda, “Erdoğan’ın öfkesi ve saplantısı” başlığı kullanıldı. Yazının alt başlığında ise, “2015 başında, Erdoğan’ın yeni Türkiye’si şöyle görünüyor; Sadece dışarıda değil, içeride de pusuya yatmış düşmanlar var, her türlü muhalefet, Erdoğan’ın yaptığı gibi mutlaka izlenmeli.”

HER ŞEY TERSİNE DÖNDÜ

Yazıda, 2002 yılında Erdoğan’ın başlattığı reformların artık tersine döndüğü, ekonomik büyümenin düştüğü, Avrupa Birliği yolunda ilerlerken birden yarı yoldan dönüldüğü ve demokratik adımların tümünün geri alındığı belirtildi. Erdoğan’ın islamlaştırmadan çok, kendi otoriter yapısını kurduğu ve buna adapte olduğu vurgulandı.

Erdoğan’ın 12 yılda Kemalist elitleri ezdiği belirtililerek şöyle devam edildi:

“Öncelikle asker ve yargı güçsüzleştirildi. Daha sonra Erdoğan, devletin bütün kurumlarındaki kontrolü ele aldı. Şimdi devlet başkanı ve devletin kendisinde vücut bulduğunu düşünüyor. Erdoğan, Osmanlı Sultanı ve Fransa Kralı XIV. Lui ile karşılaştırılabilir. Ondan başka hiç kimse, XIV. Lui’nin ‘Devlet Benim’ şeklinde tarif ettiği, bu tepe noktayı, bu kesin yargıyı yaşayamaz.”

HENÜZ İDEOLOJİ GELİŞTİREMEDİ

Gazete, Kemalizmin o dönem, sınıfsız toplum için laiklikle birlikte “altı ok” ilkesini geliştirdiğini ama Erdoğan’ın 12 yılda henüz böyle bir ideoloji geliştiremediğini belirtirken, Erdoğan’ın şimdiki yönetiminin, en az o dönem kadar antidemokratik olduğunu vurguladı. Erdoğan’ın izlediği politika ile Avrupa ve Arap ülkelerinden izole olmaya başladığını, daha içine kapalı, daha az muhalefeti olan, dar bir toplum yarattığı yorumu getirildi.

KİM BAŞ, KİM AYAK; O BELİRLER

Gazete şöyle devam etti:

“Bir dönemlerin, demokrasi ve özgürlüklerden söz eden Erdoğan’ının şimdi yönetim şekli ve sözleri de değişti. Şimdi, siyasi rakiplerine ‘haddini bil’ diye, her geçen gün daha yüksek perdeden bağırıyor. Erdoğan Türkiye’sinde kimin baş, kimin ayak olduğunu karşıtlarına o dayatıyor. 2013′teki Gezi eylemlerinde de görüldü ki, kendi kafasındaki demokraside siyasal eşitlik yok. Devletin başında tek adam olan Erdoğan’ın bu gücü, ‘O gereğini yapar’ ya da onun tabiriyle ‘gereği neyse yaparız’ şeklinde ortaya çıkıyor. Bu formuller, Erdoğan’ın siyasal düşünce tarzını yansıtıyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı