Mustafa Yıldırım

Mustafa Yıldırım

ALANYA'DAKİ KÖŞK CEMAATİNE İLGİSİZLİK NE-DEN?

 

Aşağıdaki satırlar ORTAĞIN ÇOCUKLARI kitabında yayınlanalı tam 6 yıl oldu. Her çiçeğe konan sözde anti-emperyalistler, Kuvayı Milliyeciler, ateşli satırlar döktüren internet yazarları suskun!

Hem susuyorlar hem de sızlanıyorlar! Geriye kalanlar da Akdenizin sularında şenlik tutmasınlar da ne yapsınlar?

Princeton Osmanlıcısı, Alanya Köşkü Bölücüsü

George Crews ve Cecilia McGhee çifti, 1968’de Alanya’da 19. Yüzyıl sonlarında inşa edilen bir köşkü aldı. Kale duvarı gibi duvarlar içinde, narenciye bahçeleri arasında, Akdeniz ufuklarına bakan köşkte tatillerini geçirdiler, konuklarını ağırladılar.

George McGhee, 1969’da resmi görevinden ayrıldıktan sonra Birleşik Devletlerin egemenliği için geliştirdiği petrol ticareti deneyimini Mobil Oil şirketine sundu. Daha sonra Proctor & Gamble ilaç-kimya firmasında ve TWA’da yönetici oldu.(*) McGhee, Georgetown Üniversitesi’ne yardımcı oldu. Bu devlet üniversitesi Amerika devletinin kaynağı gibidir. Kurulmasına önderlik edenler, Katolik-Cizvit geleneğini merkezi sayılan Washington’un uydu kenti Georgetown’ın ileri gelenleriydiler. Üniversite’nin ‘Dışişleri Hizmetler Okulu’ Cizvit Edmund A. Walsh tarafından 1919’da kurulmuştu.

Amerikan devletine hizmetkârlar yetiştiren okulu bitiren ünlüler arasında Bill Clinton, Madeleine Albright ve CIA Başkanı Yunan asıllı George Tenet bulunuyor.

Okulu bitirenler arasında Polonya eski Devlet Başkanı Aleksander Kwašniewski, Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin, José Ma-ria Aznar, Kardinal John O’connor, Gloria Macapagal Ar-roya ve Bosna devlet adamlarından Željko Komšic gibi ünlüler de var.

McGhee, Alanya’daki köşkünü 1989’da Georgetown Üniversitesi’ne bağışladı. Karşılığında üniversitede ‘Edmund A. Walsh Dışişleri Hizmet Okulu’na bağlı olarak ‘Doğu Akdeniz Araştırmaları McGhee Merkezi’ kuruldu.

Alanya Köşkü'nde akademisyenler, lisansüstü öğrencileri, bir dönem boyunca Amerika ve Avrupa’yı değil, Türkiye’nin tarihini, toplumsal-siyasal yapısını ilginç başlıklar altında işliyorlar:

- Ortadoğu İmparatorlukları,

- Haçlılar Tarihi,

- İslam, İslam-Batı ilişkileri,

- Kimlik, nüfus yapıları; Türkiye’de kültür politikaları.

Alanya ‘McGhee Köşkü’nü Princeton NES Georgetown Üniversitesi birlikte kullanıyorlar.

Princeton Üniversitesi’nden Erika Gilson önderliğinde, Osmanlı araştırmacısı Şükrü Hanioğlu’nun da katkılarıyla gerçekleştirilen kısa dönemli kurslar orada veriliyor.

Akademik görünümlü çalışmaların Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin yeniden yapılandırılmasına katkılarını incelemek gerekiyor.

Görev, “Müttefikten gelen iyidir” ezberinden kopmayı başarabilen, özgür düşünceli bilimcilere düşüyor.

Ortağın Çocukları, 3. Basım, 2011, s. 18

* TWA: Transworld Airlines

Önceki ve Sonraki Yazılar