ABD'DEN İNCİRLİK ÜSSÜ KAPATILMASINA JET YANIT

ABD'DEN İNCİRLİK ÜSSÜ KAPATILMASINA JET YANIT

Bir soruya yanıtı ilginçti; IŞİD’in bölgeden temizlenmesi adına sürekli adımlar atıyoruz ve işbirliği halindeyiz. Bu konudaki açıklamaları Türk hükümetine bırakmak isterim” diye konuştu.

Önce Erdoğan'ın saray sözcüsü ardından dışişleri bakanı Çavuşoğlu tarafından gündeme getirilen İncirlik Üssü kapatılmalı konusuna Amerika sessiz kalmadı. 

PENTAGON SÖZCÜSÜ AÇIKLADI

Askeri kanat sözcüsü olarak bilinen Peter Cook bir açıklama yaptı. Diplomatik bir dil kullanarak ve sözlerini dikkatle seçerek yaptığı kısa açıklama ve detayları Amerikanınsesi sitesinden naklediyoruz.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Peter Cook günlük basın brifinginde İncirlik konusu başta olmak üzere Türkiye ile Suriye operasyonunda işbirliği hakkındaki sorulara yanıt verdi.

YİNE "SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDEYİZ" DEDİ

Cook brifingin başında Türkiye ile Amerikan’ın hem en üst düzey hükümet yetkilileri hem de askeri kanallar vasıtasıyla sürekli olarak iletişim halinde olduğunu açıkladı. Cook ayrıca “Bu noktada söyleyebileceğim Türkiye ile Amerika’nın ortak hedefi Suriye’de ve her yerde IŞİD tehdidini ortadan kaldırmaktır. Bu aşamada El-Bab’taki operasyon da son derece önemlidir” dedi.

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın “İncirlik’i kapatıyoruz deme hakkımız her zaman var” ifadelerinin hatırlatılması üzerine de sözcü “İncirlik’in koalisyon güçlerinin operasyonlarında ne kadar önemli olduğunu söyledim. İncirlik’i kullanıyor olmaktan biz de koalisyon da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu konuda da Türk yetkililer ile görüşmeye devam edeceğiz. Biz İncirlik’in aynı şekilde kullanılmasına devam edilmesini bekliyor ve umuyoruz” dedi.

MEMBİÇ TAVRIMIZ DEĞİŞMEDİ

Basın brifinginde Türkiye’nin El-Bab’ın ardından Membiç’e doğru ilerleyeceğinin bizzat Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığı ve “teröristler burada yuvalanıyor” dediği hatırlatıldı ve Amerika’nın bu durumda tavrının ne olacağı da soruldu.

MEMBİÇ'TE KÜRTLER YERLEŞTİRİLDİ İMASINA NE YANIT VERDİ

Cook bu soruya da; “Bizim Membiç konusundaki tavrımız değişmedi. IŞİD Membiç’ten çıkarıldı ve bu çok önemli bir gelişme. Bu noktaya koalisyon güçlerinin büyük çabası sonucunda ulaşıldı. Biz şu an üzerine odaklanılması gereken konunun IŞİD’in Suriye’nın geri kalanından da temizlenmesi olduğunu düşünüyoruz dedi.

AÇIKLAMA YAPMAK İSTEMEDİ "TÜRK HÜKÜMETİ YAPSIN " DEDİ

Türkiye’nin Rakka’ya olası bir operasyona iştiraki ile ilgili soruya da Cook “tüm koalisyon üyesi ülkeler ve Türkiye ile sürekli temas halindeyiz. IŞİD’in bölgeden temizlenmesi adına sürekli adımlar atıyoruz ve işbirliği halindeyiz. Bu konudaki açıklamaları Türk hükümetine bırakmak isterim” diye konuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de bir soru üzerine “İncirlik üssünün kapatılması tehdidi hem Türkiye’nin IŞİD’e karşı çabalarına zarar verir hem de bizim ve koalisyonun da bu üsten sağladığımız desteği baltalar” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler