ABD Ankara Elçisine Sahip Çıktı

ABD Ankara Elçisine Sahip Çıktı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone'nin, süren bazı davalarla ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

.
 
ABD'den Ricciardone'ye destek
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone'nin, süren bazı davalarla ilgili açıklamalarını değerlendirdi.
 
 
 
WASHINGTON

AKP Hükümütenin Dışişlerine çağırıp 'uyardığı' ABD Ankara Büyükelçi Ricciardone'ye ABD'den destek geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland, "Ricciardone Clinton'ın söylediklerini tekrar etti" dedi. Hükümetin bu açıklamaya karşın ne yapacağı merak ediliyor.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland'a, günlük basın brifinginde Ricciardone'nin basına yansıyan sözleri soruldu.
 
''Bu bizim açımızdan yeni bir şey değil. Türkiye'de bu konularda hem kamuoyu önünde hem de özel ortamlarda son derece açık olduk'' ifadesini kullanan Nuland, ''Büyükelçi Ricciardone, (eski) Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın söylediklerini sadece tekrar etti ve eminim bu konularda kamuoyu önünde konuşma fırsatı bulduğunda Dışişleri Bakanı John Kerry de aynısını söyleyecektir'' dedi.
 
Nuland, ''Türkiye'nin dostları ve müttefiklerinin sorumluluğu, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunmasının güçlendirilmesi, gazeteciler, blog yazarları için ifade özgürlüğünün korunmasında düzenli ilerleme göstermesinin önemine saygılı biçimde işaret etmeye devam etmektir'' diye konuştu.
 
AKP 'nin bu destek sonrası ne yapacağı da merak ediliyor. 
 
UZUN TUTUKLULUKLARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
 
ABD Büyükelçisi Ricciardone Türkiye’de süren davaları, "Çok uzun süredir hapiste olan milletvekilleri var, bazıları belirsiz suçlarla hapiste tutuluyorlar. Kendilerine ülkeyi koruma görevi verilen askeri liderler, sanki teröristmiş gibi hapisteler. Profesörler var. Eski YÖK Başkanı, hakkındaki 16 yıl önce görevdeyken yaptığı çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalarla demir parmaklıklar ardında tutuluyor. Harçları protesto için barışçı gösteri yapan öğrenciler hapiste. Eğer bir yargı sistemi bu sonuçları doğurursa ve bunun gibi insanları teröristlerle karıştırırsa, Amerikan ve Avrupa Mahkemeleri'nin buna karşılık vermesi zor olur." sözleriyle eleştirmişti. 
 
Büyükelçinin bu sözleri AKP'yi rahatsız etti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, katıldığı bir televizyon programında konuya değindi ve "Ricciardone haddini bilmelidir" dedi. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Ricciardone ili 2 saat 15 dakikalık toplantı yapıldı.
Anahtar Kelimeler: Abd, Abd Ankara Büyükelçisi, Abd Ankara, Francis Joseph Ricciardone, Ricciardone Tutuklu Askerler
 
NE OLMUŞTU ?
 
Ankara'daki kritik görüşme sona erdi
 
ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı kritik görüşme sona erdi.
 
ANKARA - Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmede terörle mücadele konusunun ele alındığı ve Ricciardone'nin son açıklamalarından duyulan rahatsızlığın dile getirildiği öğrenildi.
 
Türk yargısına ilişkin eleştirileri nedeniyle hükümetin tepkisini çeken ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin, Dışişleri Bakanlığı'nda müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile görüşmesi 2 saat 15 dakika sürdü.
 
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek üzere saat 15.30'da bakanlık binasına geldi. Ricciardone'nin, Dışişleri Bakanlığı'na girişinde elindeki mavi dosya dikkat çekti.
 
 
TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ
Görüşmede ağırlıklı olarak terörle mücadele konusunun ele alındığı, ancak Ricciardone'nin basına yansıyan son açıklamalarından duyulan rahatsızlığın da dile getirildiği öğrenildi.
 
Görüşmenin birçok konunun ele alınması sebebiyle uzun sürdüğünü vurgulayan diplomatik kaynaklar, terörle mücadelenin bütün boyutlarıyla en kapsamlı şekilde ele alındığını kaydetti.
 
"BİR DAHA OLMASIN"
Ricciardone'nin iki gün önce yaptığı ve basına yansıyan açıklamalarından duyulan rahatsızlığın da görüşme sırasında büyükelçinin dikkatine getirildiğini ifade eden kaynaklar, gerekli uyarının yapıldığını, bir büyükelçinin bu tür ifadelerde bulunmasının kabul edilemez olduğunun ve bunun bir daha tekrarlanmamasının beklendiğinin vurgulandığını belirtti.
 
ABD Büyükelçiliği kaynakları, daha önce görüşme talebinin Büyükelçi Ricciardone'den geldiğini açıklamıştı.
 
RICCIARDONE, YARGIYI ELEŞTİRMİŞTİ
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone önceki gün Türk yargı sistemini eleştirmişti.
Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye'deki uzun tutukluluk sürelerini eleştirerek, "Askeri yetkililer terörist diye hapse kondu. Eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı demir parmaklıklar arkasında" demişti.
Ricciardone, "ABD ve Avrupa Mahkemeleri'nin buna anlam vermesi zor olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.