60 yıllık 'günah keçiliği' bitiyor!

Yıllardır günah keçisi ilan edilen kıl keçisi, yangına hassas bölgelerde otlatılarak yangınla da mücadele edilecek.


1956 yılında hazırlanan 6831 Sayılı Orman Kanunu, keçi başta olmak üzere  hayvanların ormanlara girişini yasaklıyordu. Özellikle Akdeniz bölgesi ve Toroslar'da yaşamını sürdüren kırsal nüfusun en önemli geçim kaynağı olan keçi yetiştiriciliği, para cezaları ve çeşitli yasal yaptırımlar yüzünden güçlükle sürdürülürken son yıllarda ise bitme noktasına gelmişti. Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle devletin keçilere bakışı değişiyor. Yıllardır günah keçisi ilan edilen kıl keçisi, yangına hassas bölgelerde otlatılarak yangınla da mücadele edilecek. 
60 YILLIK GÜNAH KEÇİLİĞİ BİTECEK
Kültürel ve sosyolojik olarak da büyük önem taşıyan keçi yetiştiriciliğinin bitme noktasına gelmesi üzerine yetkililer nezdinde uzun yıllardır sürdürülen girişimler nihayet sonuç vermeye başladı. Önce 25 Şubat 2011'de yürürlüğe giren Torba Yasa kapsamında kabul edilen 182. maddeyle Orman Kanunu'ndaki yaptırımlar geçerliliğini yitirdi. Ardından da orman alanlarında keçilerin otlatılmasına yönelik bir yönetmelik hazırlanması kararı alındı. Orman Genel Müdürlüğü'nce yürütülen çalışmalar sonucu hazırlanan ve "Ormanlarda ve Orman İçinde Bulunan Otlak, Yaylak ve Kışlaklarda Hayvan Otlatılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" başlığını taşıyan düzenleme 11 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 
KEÇİNİN ANAYURDUNDA HENÜZ PLAN YAPILMADI
Ancak hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Isparta, Burdur, Antalya, Konya ve Muğla gibi illerde yönetmeliğin öngördüğü otlatma planlarının henüz yapılmamış olması yetiştiricileri zor durumda bırakıyor. Keçilere ormanı yasaklayan yasal düzenlemelerin değiştirilmesi için TBMM nezdinde yürütülen girişimlerde başı çeken Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nün, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen halen otlatma planı hazırlamayan kurumların da başında olması eleştiri konusu olurken Türkiye'de ilk otlatma planını hazırlayan il Mersin oldu.  
OTLATMA PLANIYLA ORMANLAR KEÇİLERE AÇILACAK
Ormanlık alanlar ile orman kapsamındaki yaylak, kışlak ve otlaklarda planlı olarak hayvan otlatılabilmesini amaçlayan düzenleme, aynı zamanda söz konusu alanların koruma, bakım ve ıslahının yapılmasını da içeriyor. Orman işletme şefliklerince hazırlanacak olan otlatma planları çerçevesinde, plana konu olan alanların orman envanteri, otlatmanın zamanlaması ile ihtiyaç duyulması halinde yol ve su gibi ihtiyaçların nasıl karşılanacağı da belirlenecek. Otlatma alanından yararlanmak isteyen yetiştiricilerin, bulundukları bölgenin bağlı olduğu orman işletme şefliğine bir dilekçe ile başvurarak gerekli izinleri alması gerekiyor. Otlatma planı hazırlanan bölgelerdeki sürü sahipleri ve çobanlar orman işletme müdürlüklerince yapılacak toplantılarla yörenin coğrafi konumu ve otlatmaya yasak alanlar hakkında bilgilendirilecek. Planda belirtilen geçiş yollarından otlatma alanına girişine izin verilecek olan olan hayvanlar, kullanım kapasitesine göre alana alınacak. 
ÇOBANLAR İZİN BELGESİYLE DOLAŞACAK
Göçerliği sürdüren çobanların ise otlatma ve geçiş için ilgili alandaki işletme şefliklerine dilekçeyle başvurmaları halinde yöresel şartlara göre izin verilecek. Sürü sahibine otlatma sahasının haritası veya basit krokisi verilirken, çobanlara otlatma ve geçiş izin belgelerini her zaman yanlarında bulundurmaları ve yapılacak kontrollerde gösterme zorunluluğu getiriliyor. 
NERELERDE OTLATMA YAPILABİLECEK
Hazırlanacak olan otlatma planları çerçevesinde orman yangınları açısından en riskli görülen alanlarda, alt zondan başlayarak otlatma yapılmasına öncelik verilirken, Özel ağaçlandırma sahaları, korunan ve korumada öncelikli alanların yanısıra yangın görmüş ve yenileme çalışması yürütülen alanlarla, erozyon kontrolü yapılan, doğal veya yapay olarak gençleştirmeye ayrılan alanlar ile ağaçlandırılmış sahalarda otlatma yapılmasına izin verilmeyecek. 
SARIKEÇİLİLER PLANLARIN HAZIRLANMASINI İSTİYOR
Anadolu'nun göçerliği sürdüren son topluluğu olan Sarıkeçili Yörükleri, yaşama biçimleri olan keçi yetiştiriciliği nedeniyle yıllardır ağır para cezaları ve çeşitli baskılara maruz kalıyordu. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından sorularımızı yanıtlayan Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, uzun süredir bu düzenlemeyi beklediklerini ancak göç yolları üzerindeki orman işletme şefliklerinin otlatma planlarını henüz hazırlamadıkları için sıkıntılarının sürdüğünü dile getirdi. Yönetmeliğin ardından yazlak olarak kullandıkları Konya bölgesinde dilekçeyle başvurmalarına rağmen halen otlatma planlarının hazırlanmadığının altını çizen Savran, "orman yetkilileri bize otlatma konusunda hazırlık yaptıklarını belirten yanıtlar verdiler ancak planların gecikmesi bizim için her geçen gün yeni kayıplar anlamına geliyor. Şu ana kadar yalnızca kışlak olarak kullandığımız Mersin Silifke'de otlatma planı hazırlanmış durumda. Ayrıca göçer olduğumuz için geçiş ve hareket alanımızı bu planlara göre belirlemek durumundayız. Bu nedenle hazırlanacak planların en az bir ay önceden askıya çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi.
SAVRAN: 'KEÇİLER ORMANA ZARAR VERMİYOR, KORUYOR'
Keçilerin ormanlara zarar verdiği yönündeki yanlış inanışdan geri adım atılacak olmasının önemli olduğunun altını çizen Savran, "biz yıllardır bu yanlış inanış uğruna büyük kayıplar verdik. Bunları asla geri getiremeyiz. Yalnızca 2012 yılında 70 bin lira para cezaları ödedik. Yıllardır ormanları biz koruyoruz, yangınları ilk biz haber veriyoruz, ilk müdahaleyi biz yapıyoruz dedik. Keçiler ormana zarar vermiyor, bilakis orman içi açıklıklardaki otları yiyerek yangınları büyük ölçüde engelliyor. Sarıkeçililer olarak biz bu ormanların çocuklarıyız. Bize sorumluluk versinler ormanları biz koruyalım" diye konuştu. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar