3. KÖPRÜ YÜZÜNDEN İSTANBUL ARTIK % 20 DAHA PAHALI

3. KÖPRÜ YÜZÜNDEN İSTANBUL ARTIK % 20 DAHA PAHALI

Erdoğan'ın büyük bir şov ile hizmete açtığı 3. köprü İstanbul'a şimdiden dert olmaya başladı. İşte o ayrıntılar.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanan nakliyeciler İstanbul’a kamyon ve TIR’larla taşınan ürünlere zam yapmaya başladı. AKP'nin devlet adına verdiği taahhüt gereği 3. köprü geçişinin çok pahalı olması vatandaşın cebine yansıdı.

İSTANBULLUYA ÇİFTE YÜK

Üstelikte devlet 3. Köprü'yü 10 yıl boyunca işletme hakkını üstlenen ICA'ya günlük 405 bin, yıllık ise 147 milyon 825 bin dolar gelir garantisi verdi. Özetle İstanbul vatandaşı hem işletmecinin kazanamadığı parayı ödeyecek hem de zamlanan ürünler yüzünden cebindeki delik büyüyecek.

BÜYÜK ŞAŞA İLE AÇILDI BEDELİ VATANDAŞA KALDI

İstanbul Boğazı üzerinde bulunan 2 köprünün özellikle günün belirli saatlerinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle tam anlamıyla işlevini yerine getiremediği düşünülerek 2013 yılında Boğaz'a üçüncü bir köprünün yapılmasına karar verildi. 2016 yılında Yavuz Sultan Seklim Köprüsü olarak resmi törenle açılmıştı.

İHALEYİ ALAN FİRMA BÜYÜK KARDA

İhaleyi kazanan yatırımcıya, günlük 135 bin otomobil eşdeğeri geçiş güvencesi verildi. Devlet, öngörülen sayıda aracın geçmemesi halinde, aradaki farkı yatırımcıya ödeyecek. 2016 yılı sonuna kadar köprüden geçen her otomobilin 9.90, ağır vasıtaların ise 21.29 TL geçiş ücreti ödemesi kararlaştırılmıştı.

KAMYONCULAR ZAM YAPTILAR

Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanmak zorunda olan nakliyeciler İstanbul’a kamyon ve TIR’larla taşınan ürünlere zam yapmaya başladı. Kat edilen mesafenin artması ve geçiş ücretlerinin yükselmesi sonucu nakliye firmaları mevcut taşıma fiyatlarına zam yaptı. Nakliyecilerin taşıma fiyatlarına yaptığı bu köprü zammı damacana sudan meyve ve sebzeye, mobilyadan nakliyeye kadar pek çok üründe fiyat artışına neden oldu.

Beylikdüzünde olan bir bayi yetkilisi ise 2 gün önce 9.75 olan 19 litrelik damacana suyun 10.40 TL olduğunu söyledi.

Firmanın köprü geçiş ücretlerinin yüksek olması nedeniyle damacana başına 0,60 kuruşluk zam yapıldığını belirtti.Köprü zammı üretici ile market arasındaki fiyatları da artırdı.

Federasyon yetkilisi tarafından yapılan açıklamada Antalya İstanbul arası gelen araçlarının masrafının artmasından dolayı fiyatların arttığını açıklamalarında bulundu.

Bu durum market raflarını da etkilemiş olacak. 3. Köprüyü bahane ederek fiyatlarına zam getiren diğer bir firma mobilyacılar oldu.

Anadolu yakasında satış yapan mobilyacılar nakliyeden kaynaklanan 300 liralık ücreti ürünlere yansıtmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

Mobilyacılar hem uzayan yol hem de geçiş ücretinin yüksekliği nedeniyle mobilya nakliye ve taşıma maliyetlerinin arttığını bunu da ürüne yüzde 10 olarak yansıttıklarını söylediler.

Umarız hayatın pahalılaşmaması yönünde önümüzdeki günlerde hükümetin adımlar atması gerekiyor. 

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı