Dede Ersel Aksu

Dede Ersel Aksu

2014 YILI EMEKLİ MAAŞLARI

EMEKLİ ASKER MAAŞLARI AÇIKLANDI

TSK’da görev yaparak emekli olan subay ve astsubayların Ocak 2014 – Haziran 2014 döneminde alacakları maaşlar açıklandı.

Açıklamada dikkat çeken husus, 50 yıl çalışan subay ve astsubayın durumu. Bu gün için 50 yıl çalışan ve emekli olacak bir astsubayın 1964 yılında mesleğe girmesi gerekir. Yıpranmayı eklersek bu rakam 1969 yılına denk gelir. Yani 50 yıl çalışan bir subay ve assubay 20 yaşında mesleğe girmiş olursa 70 yaşında emekli olması gerekir. TSK'daki emekliler için yaş haddi uygulaması nedeni ile 50 yıl çalışarak emeki olanlara kanımca  sadece generaller belki dahil edilebilir. Bu durumda 50 yıl çalışarak emekli olacak astsubayın maaş durumu, teoride olabilir ama gerçekte böyle bir durum mümkün değildir.

Hiç bir astsubay 50 yıl çalışıp emekli olarak 2.587 TL. maaş alamaz. Hele ki TSK'da astsubayların emekli yaş haddi 56 iken, 50 yıl çalışıp emekli olan astsubay, 6 yaşında mı mesleğe girmesi gerekir.  Böyle bir durum akıl mantık dışıdır.

 Sanırımı buradaki amaç,  emekli astsubay "bakın bu kadar yüksek maaş alıyor" demek herhalde..


Çizelge halinde yapılan açıklamaya göre, en yüksek emekli maaşını, aylık, 7.573 TL. ile 50 yıl hizmet süresi bulunan emekli kuvvet komutanları alıyor, ardından yine 50 yıl hizmet süresi bulunan emekli  oramiraller, 6.864. TL. aylık maaş ile onları takip ediyor.

Emekli subaylar içinde en az maaşı, 2. derecenin 3. Kademesinden emekli olan ve 25 yıl hizmet süresi bulunan binbaşılar alıyor. Bu durumda bulunan emekli bir binbaşının aldığı aylık maaş , 1.553 TL.

Emekli Astsubaylarda en yüksek maaşı , 50 yıl hizmet süresi bulunan ve II.Kad.Kd. Bçvş. rütbesinden emekli olan bir astsubay aylık, 2.587 TL. maaş alıyor.

En düşük emekli maaşını alan astsubay ise, 3. Derecenin 2. Kademesinden emekli olan ve 25 yıl hizmet süresi bulunan, Kd. Bçvş. rütbesindeki astsubay, aylık, 1.498  emekli maaşı alıyor.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ

Emekli ikramiyelerinde ise yine en yüksek ikramiyeyi emekli kuvvet komutanları alıyor. 50 yıl hizmet süresi bulunan emekli bir kuvvet komutanı, 112.848 TL. toplu ikramiye alıyor. Ardından yine 50 yıl hizmet süresi bulunan emekli oramiral, 103.146 TL. emekli ikramiyesi alıyor.

Subaylarda en düşük emekli ikramiyesini alan yine, 2. derecenin 3. Kademesinden emekli olan ve 25 yıl hizmet süresi bulunan binbaşılar, 51.797 TL. olarak alıyor.

Astsubaylarda en yüksek emekli ikramiyesini, 50 yıl hizmeti olan II.Kad.Kd.Bçvş. rütbesinden emekli olan astsubaylar, 77.621 TL. olarak alıyor. Astsubaylarda en düşük emekli ikramiyesini ise, yine 25 yıl hizmet süresi bulunan, Kd. Bçvş. rütbesindeki astsubay, aylık, 49.949 TL. olarak alıyor.

TAZMİNATLAR

TSK’dan emekli olup, tazminat alanlar ise sadece, yarbay ve üst rütbede bulunan subaylar. TSK’da emekli subaylara ödenen üç tazminat var, bunlar; Makam, Kadrosuzluk, Temsil ve Görev Tazminatı.

Kadrosuzluk Tazminatı emekli Kd. Albay ve üst rütbeden emekli olan subaylara 65 yaşına kadar ödenir.

KİM NE KADAR TAZMİNAT ALIYOR?

Emekli kuvvet komutanları, Makam, Kadrosuzluk, Temsil ve Görev Tazminatı almaktadır. Emekli bir kuvvet komutanının aldığı tazminatların toplamı aylık, 3.811 TL.

Emekli generallerin tamamı da söz konusu üç tazminatı almakta olup, emekli oramirallere aylık olarak 3.426 TL., emekli koramirallere 2.891 TL., emekli tümamirallere 2.587 TL., emekli tuğamirallere 2.397 TL. toplamda  ödenmektedir.

Makam, Kadrosuzluk, Temsil ve Görev Tazminatı, emekli generaller haricinde, emekli kıdemli albaylara da ödenmekte olup, emekli bir kd. albay, toplamda 1.743 TL. aylık tazminat almaktadır.

Albay ve yarbay rütbesinden emekli olanlar ise Makam, Temsil ve Görev Tazminatı almakta olup, emekli albaylar toplamda aylık olarak, 1000 TL., emekli  yarbaylar ise 770 TL. tazminat ödemesi almaktadırlar.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, emekli binbaşı ve alt rütbedeki subaylar ile emekli astsubayların tamamına, herhangi bir şekilde tazminat ödenmemektedir.

Tazminatlar konusunda en çok dikkat çeken ayrıntı; kd. albay seviyesinde ödenen tazminat miktarları toplamının, binbaşı ve birçok emekli astsubayın aldığı maaştan fazla oluşudur, keza emekli generallerin aldığı tazminatların toplamı da, binbaşı ve bir çok emekli astsubayın maaşını ikiye katlamaktadır.

Emekli maaşları Deniz Kuvvetleri emsal alınarak açıklanmış olup, diğer kuvvetlere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Uzm.Çvş. ve Uzm. Erbaş  emekli maaşları temin edilemediği için yayınlanamamıştır. 

Ocak 2014 ayı içinde, Milli Savunma Bakanının “Astsubaylardan, 1. Dereceye düşmüş olan Kd. Bçvş. rütbesindekilere ve binbaşılara 385 TL. Temsil ve Görev tazminatının verileceği, bu konudaki çalışmaların sürdüğü” basına yansıyan açıklamalarından öğrenilmiştir.

ASTSUBAYLARDAN “OY YOK” HAREKETİ

Emekli maaşlarının yetersizliğinden şikayet ederek, uzun süredir sosyal medyada sesini duyurmaya çalışan emekli assubaylar, bu kez sosyal medyada yeniden örgütlenerek “OY YOK” hareketini başlattılar. Astsubaylar seçimlerde blok olarak hareket etmeyi planlıyor.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta, 3 günde yaklaşık 75.000 kişinin toplandığı “Haklarımızı Vermeyenlere de Oy Yok Diyen Assubaylar Grubu” siyasetçilerle direk irtibata geçerek, dertlerini anlatmaya çalışıyor.

https://www.facebook.com/dedeersel.aksu.1


https://twitter.com/DedeErselAksu






 

Önceki ve Sonraki Yazılar