17 Aralık Depremi

Büyük Rüşvet Operasyonunun başladığı günden itibaren muhalefet partileri operasyonda adı geçen bakanların istifa etmeleri gerektiğini söyledi, basın bakanların istifalarını başbakana sunduğunu yazdı, hükümetten Hüseyin Çelik bunu yalanladı vs. Bir istifa muhabbetidir gidiyor. Elbette bakanların derhal istifa etmelerini beklerdik, normal olan bu. Ama aslında aralıksız söylenmesi gereken ‘hükümet istifa’ değil midir? Bunu söyleyen dün ve bugün sokaklarda gaz yiyen halk.

Asıl benim dikkatimi cezbeden şey şu: Böyle büyük olaylarda işin teorisi kaçırılıyor. Eskiden Anayasa hukukçularına falan sorulurdu, seçenekler ne olabilir diye. Şimdilerde internet bilgisiyle beyanat veren siyasiler çoğaldı. Kimse çıkıp Başbakanı Anayasayla  sıkıştırmıyor. Mesela Anayasanın 109.maddesinde “gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca (bakanların) görevlerine son verilir” deniyor. Başbakana bu hatırlatma yapılmıyor, sanki bakanlar istifa etmediğinden Başbakan mağduriyet yaşıyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Oysa tam tersi olmalı, “başbakan bakanlarını görevden almıyor, hükümet istifa” denmeli değil mi?

Geçmişte Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu’nu Başbakan Bülent Ecevit böyle görevden almıştı. Hem de yolsuzluktan falan değil, Somuncuoğlu Cumhurbaşkanlığına aday olduğundan, yaaa.

Ben yazıları hazırladım bile, bu da benden hükümete bir hizmet olsun. Yıllardır çevre ve şehirdeki yağma ve talana karşı duran bir avukat olarak Bayraktar’ın görevden alınması yazısını yazarken çok mutlu oldum, bütün diğer avukat arkadaşlarıma da öneririm, iyi geliyor arkadaşlar.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Bakanlık 
Görevinden Alınmasına Dair Tezkere

 

          T.C. BAŞBAKANLIK

Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü

23 Aralık 2013

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜCE KATINA

İLGİ: (Bayraktar’ın Bakan olmasına ilişkin yazı).

6 Temmuz 2011 tarihinde teşkil edilen Hükümetimizde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev alan Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar’ın Bakanlık görevinden alınmasını, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 109 uncu maddesi uyarınca takdir ve tensiplerinize saygılarımla arz ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN
 Başbakan

_______

 

    TÜRKİYE

CUMHURBAŞKANLIĞI                                             

Aralık 2013


                      BAŞBAKANLIĞA

İLGİ: 23 Aralık 2013 tarihli ve … sayılı yazınız.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar’ın Bakanlık görevinden alınması öneriniz, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 109 uncu maddesi gereğince uygun görülmüştür.

 Bilgilerini rica ederim.

                                                                                                                                                                                                           Abdullah GÜL

                                                                                                                                                                                                         Cumhurbaşkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar