Trump'dan kritik 2 Bağımsız Kürdistan Referandumu ' açıklaması

Trump'dan kritik 2 Bağımsız Kürdistan Referandumu ' açıklaması

Türkiye ve kuzey Irak Kürt yönetimi arasından büyük bir gerginlik konusu haline gelen ve tarafların açıkça restleşmesine kadar varan " Bağımsız Kürdistan referandumu " konusunda ABD'den flaş bir açıklama geldi.

Beyaz Saray, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de "bağımsızlık referandumu" yapma kararını desteklemediğini ve "referandumun iptal edilmesi" çağrısında bulunduğunu açıkladı.

DESTEK VERMİYORUZ

Açıklamada, “Amerika Kürt Bölgesel yönetiminin bu ay sonunda bir referandaum yapma niyetine destek vermemektedir.ABD, Kürt Bölgesel Hükümeti liderlerine, referandumun ISIS'i yenmek ve özgürleşmiş alanları istikrara kavuşturma çabalarına zarar vereceğini defalarca vurguladı. 

DİYALOG ÇAĞRISI YAPIYORUZ

Tartışmalı olan bölgeleri kapsayan bir referandum düzenlemek provakatif ve istikrarsızlığı arttırıcı bir eylem olacaktır. Bu sebeple Kürt Bölgesel yönetimini referandum kararından geri dönmeye ve Bağdat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloğa başlama çağrısı yapıyoruz, ki Amerika yönetimi bu konuda yardıma hazır olduğunu da defalarca ifade etmiştir” denildi.

TRUMP'IN ALTERNATİFLERİ

Son olarak Amerika Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk beraberindeki bir heyetle birlikte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani ile biraraya gelmiş ve kendisine referandumun ertelenmesi için bazı alternatifler sunulmuştu. Ancak Barzani tüm alternatiflere karşın son olarak referandumun yapılması konusunda kararlı olduklarını ilan etti. 

KERKÜK VALİSİNİ GÖREVDEN ALMIŞTI AMA

Kerkük’ü de kapsayan referandumun 25 Eylül’de yapılması planlanıyor. Referanduma Irak hükümeti de şiddetle karşı çıkıyor. Öyle ki son olarak Bağdat referandum kaynaklı gerilim nedeniyle Kerkük Valisi’nin görevden alındığını duyurdu ancak vali bu kararı tanımadığını açıkladı.

BANU AVAR BU HARİTAYI YAYINLAMIŞTI

3-177.jpg

İlgili Haberler