İlker Başbuğ'dan Kritik ' Bağımsız Kürdistan ' açıklaması

İlker Başbuğ'dan Kritik ' Bağımsız Kürdistan ' açıklaması

AKP Genel başkanı Erdoğan ve Hükumetin yumuşak bir tepki ile geçiştirmeye çalıştığı " Bağımsız Kürdistan" referandumuna Dışişleri bakanlığının " Bedeli olur " açıklamasının ardından bir tepkide eski genel kurmay başkanı İlker Başbuğ'dan geldi.

Türkiye'nin Irak ile sınırında Bağımsız Kürt Devleti için Barzani'nin yapmaya karar verdiği referanduma sayılı günler kala tepkiler yükselmeye başladı. AKP Genel başkanı Erdoğan ve Hükumetin yumuşak bir tepki ile geçiştirmeye çalıştığı " Bağımsız Kürdistan" referandumuna Dışişleri bakanlığının " Bedeli olur " açıklamasının ardından bir tepkide eski genel kurmay başkanı İlker Başbuğ'dan geldi.

TBMM TOPLANIP KARAR ALMALI

Başbuğ, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu kararıyla ilgili açıklama yaptı. Başbuğ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "TBMM en kısa zamanda IKYB'nin 25 Eylül'de gerçekleştireceği bağımsızlık referandumuna karşı bir karar almalıdır. Aksi, tarihi bir hata olur."

SOSYAL MEDYA HESABINDAN SESLENDİ

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamada bulundu.

"TBMM en kısa zamanda IKYB'nin 25 Eylül'de gerçekleştireceği bağımsızlık referandumuna karşı bir karar almalıdır" diyen Başbuğ, "Aksi, tarihi bir hata olur" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN BARZANİ KONUŞMASI

3-176.jpg

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLA YAPTI

Konuya ilişkin bu sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yapmıştı. Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin, "IKBY'nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyoruz." ifadesini kullandı.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Irak Temsilciler Meclisinin, "IKBY tarafından yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun yasa dışı olduğu ve bu girişimin reddedildiği" yönünde 12 Eylül'de aldığı kararın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

 

Türkiye'nin, IKBY tarafından 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumun IKBY başta olmak üzere "dost ve kardeş" Irak halkı ile bölge açısından arz ettiği risklere müteaddit açıklamalarıyla dikkat çektiği hatırlatılan açıklamada, bu girişim aleyhindeki görüşlerini de şüpheye yer bırakmayacak şekilde kayda geçirdiği vurgulandı.

 

Açıklamada, "Irak Temsilciler Meclisinin 12 Eylül tarihli kararını da Irak'ın siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne atfedilen önemin net bir ifadesi olarak görüyor ve kuvvetle destekliyoruz." ifadesine yer verildi.

 

Türkiye ve uluslararası toplumun sağduyu sahibi tüm üyelerinin uyarılarına rağmen IKBY liderliğinin referandum bağlamındaki ısrarcı tutumu ve giderek "duygusal" bir hal alan açıklamalarının "endişe verici" olarak nitelendiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"IKBY'nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyor, bu itibarla IKBY'yi bir an önce aklıselim ile davranmaya ve söz konusu hatalı yaklaşımından vazgeçmeye davet ediyoruz.

 

Türkiye, Bağdat-Erbil ilişkilerinin anayasal ve adil bir zeminde yürütülmesini, bu bağlamda, IKBY'nin anayasal anlaşmazlıklara dayanan meşru taleplerine ilişkin hususların diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasını arzu etmektedir. Bu yaklaşımla merkezi hükümet ile IKBY arasındaki ilişkilerin toprak bütünlüğü, siyasi birlik ve karşılıklı fayda temelinde kuvvetlendirilmesi için Türkiye elinden gelen desteği vermeye hazırdır."

 

.

İlgili Haberler