Kuzey Irak'ta ' Bağımsız Kürdistan Referandumu ' krizi

Kuzey Irak'ta ' Bağımsız Kürdistan Referandumu ' krizi

Kuzey ırak Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani'nin aldığı Bağımsız Kürdistan kararını uygulamasına sayılı günler kala bölgede kriz çıktığı bildiriliyor

AKP ÇOK SERT TEPKİ VERMİYOR

Başta Genel başkan Erdoğan olmak üzere AKP Yönetimi ve hükumetin çok sert tepki vermekten kaçındığı referandum sürecinei, iktidara yakın Yenişafak gazetesinden bölgede kriz çıktığı analizi geldi. Erdoğan'ın başkanlık referandumu ve sonrası koşulsuz destek veren MHP lideri Devler bahçeli'den başka söz konusu referanduma büyük tepki gösteren yok gibi. İşte Yenişafak'ın duyurduğu kriz haberi.

TÜRKMEN PARTİLERİ BİLDİRGE YAYINLADI

Irak Türkmen partileri referanduma katılmayı reddettiklerini belirten bir bildiri yayınladı. 

Irak Türkmen partileri, Irak Anayasası’na aykırı olması sebebiyle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından 25 Eylül 2017 tarihinde yapılacağı ilan edilen referanduma katılmayı reddettiklerini belirten bir bildiri yayınladı. Bildirge, referandum dayatmasını sürdüren IKBY lideri Mesud Barzani’ye rest çekme anlamında...

ALINAN KARARDA ARAP VE TÜRKMENLER YOKTUR

Türkmen partileri yayınladıkları bildiride, Kerkük Bölge Meclisi’nin 29 Ağustos 2017 tarihinde Arap ve Türkmenlerin katılmadığı bir oturumda aldığı ‘referanduma katılma kararı’nın tek taraflı olduğunu, hukuki geçerliliğinin bulunmadığını ve Türkmen partileri tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

Referandum dayatmasını sürdüren IKBY lideri Mesud Barzani’ye rest çekme anlamındaki bildiride ‘cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamento başkanına, Irak’ın birliği, bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğini korumak için görevlerini yapma çağrısı’ yapıldı.  

ERDOĞAN 2013'TE BARZANİYİ BÖYLE AĞIRLAMIŞTI

REFERANDUM BOYKOT EDİLECEK

Türkmen halkına ‘referandumu boykot edin’ çağrısı yapan Türkmen partileri, referandum sonucunun kabul edilmeyeceğini ve yok sayılacağı kaydetti.

TEK TARAFIN KARARI BAŞARISIZ KALACAKTIR

Kerkük’ün kaderinin dayatmayla değil diyalogla belirleneceğinin altı çizilen açıklamada, yalnızca bir tarafın kararının uygulanmasının ‘başarısızlığa mahkum olduğu’ vurgulandı. Irak’ın kritik bir dönemden geçtiğini hatırlatan Türkmenler, asıl yapılması gerekenin teröristleri bölgeden temizlemek ve DEAŞ’ın elindeki Havice’yi kurtarmak olduğunu kaydetti. Türkmenler ayrıca, Kerkük’ün batı komşusu Havice’nin kurtarılması gecikirse bölge halkının bundan zarar göreceğini hatırlattı. 

BİLDİRGEYE KİMLER İMZA KOYDU

Açıklamanın altında şu partilerin imzası yeraldı: “Irak Türkmen Cephesi, Türkmen Partisi, Irak Türkmen Adalet Partisi, Türkmen Karar Partisi, Türkmen Hak Partisi, Türkmen Vefa Partisi, Irak Türkmen İslam Birliği Partisi, Türkmen Milliyetçi Partisi.”

HEDEFTE TÜRKMENLER VAR

ABD, Rus bombaları altındaki Deyrizor’dan kaçırdığı DEAŞ’lıların bir kısmını da Irak’ta Kerkük’ün batı komşusu Havice’ye taşıdı. Haseke bölgesinden biraz daha farklı olarak burada amaçlanan şey ‘etnik temizlik’. Kadim Türkmen kenti Kerkük’ün tıpkı Musul, Rakka, Halep, Deyrizor gibi bombalanmasıyla sonuçlanacak senaryonun henüz başındayız. 
ABD'NİN PLANI

Yıllardır tüm dünyanın görmeye alıştığı oyun planı şimdi Kerkük için uygulanacak. Havice’de tahkim edilen DEAŞ’lılar önce Kerkük’e saldıracak. Bunu bahane eden ABD, bir süredir bölgeye yerleştirilmekte olan PKK’lı teröristleri kullanarak kenti işgal etmeyi deneyecek. 

KATLİAMLARA SAHNE OLACAK

Yine bombardıman ve katliamlara sahne olacak operasyon, yüzbinlerce Türkmen’in Kerkük’ten kovulmasıyla sonuçlanacak. Suriye’de ABD’nin PKK/PYD eliyle yaptığı etnik temizliğin bir benzeri Kerkük’te de yaşanabilir. Son aşamada Kerkük, tamamen Kürtleştirilecek

İlgili Haberler