ABD'den Türkiye'ye kritik hamle;İşlemler durduruldu

ABD'den Türkiye'ye kritik hamle;İşlemler durduruldu

Son günlerde giderek gerginleşen ABD Türkiye ilişkilerinde kritik bir gelişme yaşandı. ABD Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından yaptığı bir duyuru ile Türk vatandaşlarına vize verme işlemlerinin tamamını askıya aldıklarını duyurdu.

Gelişmenin, ABD Büyükelçiliğinde çalışan bir Türk Vatanadaşının gözaltına alaınması sonrası yaşanması dikkat çekiyor.

GERGİNLİK HAD SAFHADA

Büyükelçiliğin açıklamasında kararın gerekçesi olarak, 'Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. 

"GÜVENLİK NEDENİYLE" DENİLDİ AMA

Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır'  satırlarına yer verildi.

SÜRE BİLDİRİLMEDİ

Geçtiğimiz günlerde güvenlik güçleri, ABD Başkonsolosluğu'nda görevli irtibat görevlisi M.T'yi gözaltına almış, M.T. çıkarıldığı mahkeme tarafından "Siyasi ve askeri casusluk, Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs,Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla tutuklanmıştı.  

DİPLOMASİDEKİ ADI; YUMUŞAK AMBARGO

Konuyla ilgili meydan gelen gelişmelerde yapılan yorumlar ise, açıklamanın önümüzdeki günlerde yaşanacak gerilim ilk işareti olduğu yönünde, Sözcü'nün deneyimli dış politika muhabiri Zeynep Gürcanlı konuya ilşkin yaptığı analizde özet olarak şunları söylüyor.

ABD'nin, vize başvurularını askıya almaya ilişkin yaptığı açıklamada, doğrudan Türk hükümetini eleştiren bir tavır içine girmesi, “önlem” olarak da vize başvurularını askıya aldığını açıklaması, diplomaside “yumuşak ambargo” olarak geçiyor.
Eğer yaşanılan sıkıntılarda düzelme olmazsa, ABD'nin “daha sert önlemlere de başvurabileceğinin” işareti veriliyor.

ELÇİ RAHATSIZLIĞI DUYURMUŞTU

Bu gelişmenin ardından ABD Büyükelçisi John Bass, İstanbul Konsolosluğunda bir grup gazeteciyle bir araya gelerek açıklamalarda bulunmuştu. Bass, casusluk suçlaması ve tutuklama ile ilgili olarak hükümete yakın basın organlarının yaptığı yayından rahatsızlığını dile getirmiş ve hükümetten “bazı isimlerin intikam peşinde” olduğunu da iddia etmişti.

ÇAVUŞOĞLU İLE YAPILAN GÖRÜŞMENİN HEMEN ARDINDAN

Dün akşam saatlerinde ise ajanslar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'un telefon görüşmesi yaptığını duyurmuşlardı. Görüşme talebi ABD tarafından gelmiş ancak görüşmeye dair ayrıntılara yer verilmemişti. 

İlgili Haberler