ABD ile krizde flaş gelişme

ABD ile krizde flaş gelişme

ABD ile kritik noktaya gelen krizin baş nedeni olan "konsolosluk çalışanı " Metin Topuz'un tutuklanması olayı sonrası, krizi tırmandıracak başka bir flaş gelişme daha yaşandığı ortaya çıktı.

 


Doları yükselten, Euro'ya rekor kırdırtan, borsayı tepetaklak eden ABD vize krizinin nedeni olan ve geçtiğimiz günlerde " casusluk" suçlaması ile tutuklanarak cezaevine gönderilen, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevilisi Metin Topuz’dan sonra, dün sabah Amerikan Konsolosluğu’nda Emniyetle ilişkileri götüren yeni bir isim için daha tutuklama kararının tebliğ edildiği ortaya çıktı. Hürriyet’ten Toygun Atilla’nın haberine göre; tutuklama kararı verilen kişinin de Türk vatandaşı olduğu ve eşinin FETÖ’nün çağrısından sonra Bank Asya’ya para yatırdığı da saptandı.

KONSOLOSLUKTAN DIŞARI ÇIKMIYOR

Gözaltı kararı verilen kişinin henüz yakalanmadığı ve konsolosluktan dışarıya çıkmadığı da belirtiliyor.
17-25 Aralık öncesi, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan firari Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleri ile düzenli olarak telefonla görüştüğü iddia edilen ABD Başkonsolosluğu’nda görevli irtibat görevlisi Metin Topuz, 4 gün gözaltında tutulduktan sonra, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 

ABD'NİN TEPKİ GÖSTERDİĞİ SUÇLAMALAR NE

Güvenlik sebebiyle büyük bir gizlilik içinde gözaltına alınan Metin Topuz, “Siyasi ve askeri casusluk, Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs,Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Soruşturma savcısının tutuklama talebinde ise Topuz’un 17-25 Aralık operasyonunu düzenleyen FETÖ'cü polisler dışında , 15 Temmuz darbe girişiminde aktif olarak rol oynayan askerlerle de ilişkisinin tespit edildiği belirtiliyor. 

DARBECİ ASKER VE POLİSLERLE İLİŞKİSİ VAR

Tutuklama gerekçesinde yer alan iddialara göre, Topuz’un irtibatta olduğu askerler İstanbul eski İl Jandarma Komutan yardımcısı Yarbay Oktay Akkaya, Jandarma Subay Yüksel Asan ile Batman'da darbeye karşı direnen polisleri sindirmeye çalışan Emniyet Amiri Ali Şerbetçi ve Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yapılan saldırıda etkin rol oynadığı iddia edilen Emiyet Müdürü Zeki Taşkın ile de irtibatlarının olduğu değerlendirmelerine yer verildi.

SUÇLAMALARI REDDETTİ

Savcılık sorgusunda kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Topuz, görüştüğü emniyetçi ve askerlerle sadece görevi nedeniyle görüştüğünü, bunun dışında 17-25 Aralık'ta da 15 Temmuz darbe girişiminde de kendisinin bir rolü bulunmadığını söyleyerek suçlamaları reddetti.

ZEKERİYA ÖZ KONUSU

Öte yandan Topuz, savcılık sorgusunda dönemin özel yetkili savcısı Zekeriya Öz ile 2 kez görüştüğünü bunların da tamamen ABD ve Türk polisinin ortak çalıştığı operasyonlara ilişkin olduğunu vurguladı. M.T , Zekeriya Öz ile son görüşmelerinde yanlarında 2 ABD'li yetkilinin de bulunduğunu, kendisini davet ettiklerini ancak Zekeriya Öz'ün VIP karşılama ve ağırlama isteğinden dolayı bu görüşmenin geri çevrildiğini belirtti.

ASKERLER İLE GÖRÜŞMELERİ HATIRLAMADI

Savcılık sorgusunda Topuz,  bazı polis ve askerlere telefon görüşmesini de hatırlayamadı.Bunlarla görüşmesini ise kendisini vize talebi için aramış olabilecekleri yönünde değerlendirmede bulundu.

İlgili Haberler