Dolar'da ABD Vizesi depremi; Merkez bankasından açıklama geldi

Dolar'da ABD Vizesi depremi; Merkez bankasından açıklama geldi

ABD ile bir konsolosluk çalışanın tutuklanması sonrası başlayan kriz "Vize Restleşmesi " ile zirve yapınca piyasalar bu gelişmeye çok sert tepki verdi. Dolar 3.79'u görürken Euro ise 4.33 ile tarihi rekorunu kırdı.

SON DAKİKA GELİŞMESİ

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, TL'deki sert değer kaybı ardından sistemde döviz likiditesi anlamında bir sıkıntı olmadığını, piyasaları yakından takip ettiklerini söyledi.

DOLAR NEREYE

Uzun süredir büyük kriz yaşayan Türk Ekonomisi tam toparlanma sinyalleri veriyordu ki, ABD'den gelen vizeleri askıya alma haberi bir anda piyasaları yeniden tepetaklak hale getirdi. Dolar fiyatları uluslararası işlemlerde en yüksek 3.7923 seviyesini görürken, sonrasında 3.70 seviyelerinde dengelendi. Euro fiyatları ise 4.4887'yi görerek tarihi rekorunu kırarken, saat 9:45 'de 4.33 seviyelerinde yatay seviyede hareket ediyordu.

KRİTİK BEKLEYİŞ

Dolar/TL, ABD ve Türkiye'nin vize vermeyi karşılıklı askıya alması ardından Asya seansında hacmi düşük uluslararası işlemlerde sert yükselirken, piyasalar ABD ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğini, jeopolitik gelişmeleri ve dış piyasaları izleyecek.

Dolar fiyatları uluslararası işlemlerde Şubat ayından beri en yüksek seviye olan 3.7923 seviyesini görürken, saat 9.02 itibarıyla 3.6919 seviyesinden işlem gördü.

TARİHİ REKOR

Öte yandan Euro/TL ise yüzde 3 kayıpla 4.4887 seviyesine kadar yükselerek tarihin en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL şu dakikalarda 4.3335 seviyelerinde...

UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "Senaryo üretilmesi güç bir perde içinde olduğumuz keskin. ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize restleşmesi ne dünyanın sonu nede sıradan bir vaka. Kuşkusuz önem taşıyor. Türk Lirasının da yeni haftaya bu haber akışına bağlı olarak % 2,5 kadar değer kaybı ile başlamasını normal kabul etmek gerekir" şeklinde belirtti.

Karayazıcı değerlendirmelerine şöyle devam etti: Bu yükseliş kalıcı mı devam gelir mi sorularının yanıtını kaynağından sorgulamak daha doğru. ABD tarafından başlatılan ve diplomatik teamüllere aykırı olan bu restleşme yerini bir dengelenmeye mi bırakır yoksa karşılıklı yeni hamleler mi gelir tahmin üretmek güç. Bu nedenle de döviz cephesinde yukarı yönlü hareketin arkası gelmez veya sürer demek zor.

Diplomatik cenahta bu tür restleşmeler devamında birkaç hamle daha barındırsa bile bir süre sonra bir orta yol bulunması, çözüm üretilmesi adetten. Bu olayda benzer bir akışa mı sahne olur , muhtemelen evet ama hangi etapları yaşayacağız denge noktası öncesi hangi desibelde ne tür adımlar ile karşılaşırız inanın senaryolandırmak hiç kolay değil.

TÜRKİYE'DE RİSKLER SADECE HED KAYNAKLI DEĞİL

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD ile vize konusunda yaşanan gelişmeler TL'de sert değer kaybına neden oldu. Japonya ve ABD'deki tatil nedeniyle hacimlerin düşük kalması da hareketin sert olmasında etkiliydi. Öte yandan bu durum TL'de sadece jeopolitik ve Fed kaynaklı risklerin baskısının olmadığını ortaya koyuyor. ABD ile ilişkilerin nasıl ilerleyeceği piyasa üzerinde belirleyici olacaktır ancak kurda yön yukarı görünüyor" 

İlgili Haberler