TÜRK ARTIK AKMAYAN SUYA BAKIYOR

TÜRK ARTIK AKMAYAN SUYA BAKIYOR

Plansız yapılan onlarca HES on binlerce yıldır akan nehri kuruttu Nehirdeki balıklar da su üzerinden görülmeye başladı.

Plansız Hes ve Baraj yapımı sonunu getirdi

AMASYA'da Yeşilırmak Nehri'nde su miktarı son yılların en düşük seviyesine indi. Nehirdeki balıklar da su üzerinden görülmeye başladı. Onbinlerce yıldır çizgisinde akan Türkiye'nin en uzun nehirlerinden olan Yeşilırmak sonunda pes etti. Üzerine yapılan onlarca alelacele planlanmış ve şirketlere dağıtılmış HES ve barajlar ile suyu tükenen Yeşilırmak böyle can çekişiyor. Başbakan Erdoğan'ın " Su akar Türk bakar" sözünü değiştireceğiz demesinden sonra Türkiye de ki nehir ve akarsulara yapılan projelerin ardından akarsular birer birer tarih olmaya başladı.

SU AKMIYOR TÜRK AKMAYAN SUYA BAKIYOR

dha-02ecc4bbed5b475c8cee788d9353718d-3-t.jpg

Türkiye'nin en uzun nehirlerinden Yeşilırmak'ın Amasya bölümü yağışların azlığından etkilendi. Kuraklık ve artan sıcak havaların etkisiyle su seviyesi düştü. Yeşilırmak'ta yayın balıkları su yüzüne çıkması yörede oturanların büyük ilgisini çekti.Yeşilırmak'ta AKP iktidarı döneminde uygulanmış onlarca hes ve baraj projesi var.

İNSANLAR ÜZÜNTÜYLE İZLİYORLAR

Zaman zaman Yeşilırmak'ın bazı bölgelerinde adacıklar oluştuğunu görenler su yüzüne çıkan yayın balıklarını Hükümet Köprüsü'nden izlemeye başladı. Azalan su nedeniyle yer yer adacıkların oluştuğu ırmakta yapılan ölçümlerde su düzeyi ortalama 6 metreküp/saniye olarak tespit edildiğini belirten Amasya Devlet Su İşleri 73'ncü Şube Müdürü Erhan Bolatçı, bu oranın son yılların en düşük seviyesi olduğunu belirtti.

HİÇ BİR CANLI KALMAYACAK

Daha önceden su düzeyinin 20 metreküp/saniye olduğunu belirten Bolatçı, bunun devam etmesi halinde Yeşilırmak'ta hiçbir canlı kalmayacağını söyledi.

PLANSIZ HES YEŞİLIRMAĞI BİTİRDİ

2012 yılına kadar AKP hükümeti tarafından planlanarak yapılmasına izin verilen ve hala da devam eden projeler 2012 yılında TBMM'de soru önergesi olmuştu. Orman Bakanlığı ise bu soruya iş işten geçtikten sonra yanıt verömişti. İşte Yeşiırmak'ı bitiren HES Projeleri listesi

ihgiu.jpg

BU LİSTE 2012 YILINA AİTTİR HALA HAZIRDA DEVAM EDEN PROJELER BİLİNMİYOR

 

d6ue.jpg

TÜRK ARTIK AKMAYAN SUYA BAKIYOR

TÜRK ARTIK AKMAYAN SUYA BAKIYOR

TÜRK ARTIK AKMAYAN SUYA BAKIYOR

Kaynak:Haber Kaynağı