Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda, Chp’nin “ehliyet Affı”ile İlgiliönergesi, Akp Ve Mhp Tarafından Reddedildi

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda, Chp’nin “ehliyet Affı”ile İlgiliönergesi, Akp Ve Mhp Tarafından Reddedildi

CHP, görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam eden bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili kanun teklifinde; kırmızıışık ihlali yapanların para cezalarınıödemeleri şartı ile sürüce belgelerinin iadesi ile ilgili düzenlemenin kapsamının genişletilmesi amacıyla önerge verdi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “Ölümlü kazaya karışmamış olan, trafikte her ne sebeple olursa olsun trafikte ehliyetini kaptırmış olan bu 324 bin kişinin ehliyetinin bir defaya mahsus affedilmesini talep ediyoru

CHP, görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam eden bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili kanun teklifinde; kırmızıışık ihlali yapanların para cezalarınıödemeleri şartı ile sürüce belgelerinin iadesi ile ilgili düzenlemenin kapsamının genişletilmesi amacıyla önerge verdi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “Ölümlü kazaya karışmamış olan, trafikte her ne sebeple olursa olsun trafikte ehliyetini kaptırmış olan bu 324 bin kişinin ehliyetinin bir defaya mahsus affedilmesini talep ediyoruz” dedi. Önerge reddedildi.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sürüyor.

Teklifin 15’inci maddesi AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Maddeye göre 1 yıl içerisinde üç ve daha fazla kırmızıışık ihlali yaptığı veya bir yıl içerisinde beş defa hız sınırını aşığı için sürücü belgesi geçici olarak alınanların, para cezasınıödemişlerse belgelerinin iade edilmesinin önü açılıyor. Kural ihlali nedeniyle hakkında ceza uygulanan sürücülerin aktif ceza puanları, pasif hale getiriliyor.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, düzenlemenin; ölümlü bir kazaya karışmayan ama ehliyetine el konulan 324 bin sürücüyü de kapsayacak şekilde değiştirilmesi için önerge verdi.

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı.:

“Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi (SÜDGE) kayıtları için 2023 yılı randevu tarihlerinin tamamen dolmuş olması nedeniyle her ne sebeple olursa olsun sürücü belgeleri elinden alınmış olan vatandaşların ölümlü kazaya karışmamış olanlarının sürücü belgelerinin vatandaşlara iade edilmesi amaçlanmaktadır.”

Önergeye ilişkin söz alan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, sürücü belgesi alınanların gitmek zorunda olduğu SÜDGE ile ilgili Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruya da atıfta bulundu. Müdürlüğün duyurusunda “2023 SÜDGE kayıtları için randevu başvuruları dolmuştur. Eğitim dönemlerindeki tüm kursiyerler eğitimlerini tamamlandığında bu başvuru ekranı tekrar açılacaktır” deniliyor.

Özkan Yalım, “Ölümlü kazaya karışmamış olan, trafikte her ne sebeple olursa olsun trafikte ehliyetini kaptırmış olan bu 324 bin kişinin ehliyetinin bir defaya mahsus affedilmesini talep ediyoruz” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise ehliyetine el konulan 324 bin kişiden sadece 10 bin kişiye af getirildiğini belirterek, “Kırmızıışıkta geçmek, hız sınırını aşmak ve alkollü araç kullanmak insan öldürür ancak siz sadece birisini affediyorsunuz” dedi.

Yalım’ın önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedil

Kaynak: ANKA Haber Ajansı