Süleyman Bülbül: "dünya Dijitalleşme, Akp İse Yandaşlarına İhale Verme Derdinde"

Süleyman Bülbül: "dünya Dijitalleşme, Akp İse Yandaşlarına İhale Verme Derdinde"

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “20 yıllık AKP iktidarının rantçı düzeni yüzünden vasıflı iş gücü artık kalmadı denilecek kadar azaldı. Dünyanın gelişmiş ekonomileri Endüstri 4.0, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm devrimlerine paralar ayırırken mevcut iktidar yandaşlarına nasıl ihale veririz derdine düşmektedir... AKP iktidarının, kurumları tamamen tahrip eden ve liyakat sistemini ortadan kaldıran anlayışı yüzünden Türkiye’de mesleki ve teknik beceri edindirme ve geliştirme kurumları ve mekanizmaları ta

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “20 yıllık AKP iktidarının rantçı düzeni yüzünden vasıflı iş gücü artık kalmadı denilecek kadar azaldı. Dünyanın gelişmiş ekonomileri Endüstri 4.0, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm devrimlerine paralar ayırırken mevcut iktidar yandaşlarına nasıl ihale veririz derdine düşmektedir... AKP iktidarının, kurumları tamamen tahrip eden ve liyakat sistemini ortadan kaldıran anlayışı yüzünden Türkiye’de mesleki ve teknik beceri edindirme ve geliştirme kurumları ve mekanizmaları tahrip edilmiştir” dedi.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, CHP’nin Ar-Ge Platformu tarafından hazırlanan “AKP’nin Rantçı Düzeninde Türkiye’nin Katma Değerli Üretim Krizi ve Vasıflıİş Gücü Açığı Derinleşti” başlıklı raporuyla ilgili açıklama yaptı. Bülbül, şunları söyledi:

“20 YILLIK AKP İKTİDARININ RANTÇI DÜZENİ YÜZÜNDEN VASIFLI İŞ GÜCÜ ARTIK KALMADI DENİLECEK KADAR AZALDI”

“20 yıllık AKP iktidarının rantçı düzeni yüzünden vasıflı iş gücü artık kalmadı denilecek kadar azaldı, dünyanın gelişmiş ekonomileri Endüstri 4.0, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm devrimlerine paralar ayırırken mevcut iktidar yandaşlarına nasıl ihale veririz derdine düşmektedir.

“TÜRKİYE EN ÇOK YETENEK AÇIĞI YAŞAYAN 40 ÜLKE ARASINDA 20. SIRADA”

Türkiye, en çok yetenek açığı yaşayan 40 ülke arasında 29. sıradadır. Son 8 yılda meslek lisesinde yüzde 40, öğrencisinde yüzde 27, öğretmeninde yüzde 10 azalma var. Meslek lisesi mezunu işsiz sayısı 8 yılda yüzde 42 artarak, 2022’de 432 bin oldu. 2021 yılı Ar-Ge personelinin iş gücü içerisindeki oranı yüzde 1,3'tür. 2014’te 606 bin olan üniversiteli işsiz sayısı 2022 Ekim'de 1 milyon 169 bin oldu.

“MESLEK İSTİHDAM ORANIYLA OECD’DE SONDAN 2.SIRADA”

Türkiye, yüzde 61’lik meslek lisesi mezunu istihdam oranıyla OECD’de sondan 2. sıradadır. Türkiye, düşük eğitim ve beceride 62 ülke içinde en kötü 16. sırada. Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’nin 2007’den 2021’e yüksek teknolojili ürün ihracat seviyesi dönem başına göre yalnızca 3,8 milyar dolar artış gösterebilmiştir.”

“YURT DIŞINA GÖÇ EDEN YAZILIMCI SAYISI YILLIK 30 BİNİ AŞTI”

Türkiye’de halihazırda neredeyse her 4 şirketten 3’ü yetenek açığı yaşamakta olduğu ya da işe alım yapmakta zorlandığını ifade etmektedir.

İŞKUR 2021 verileriyle Türkiye genelinde işverenlerin yüzde 88’i, eleman temininde güçlük çekilme sebebi olarak "gerekli mesleki beceriye ve niteliğe sahip eleman bulunamaması”nı işaret etmiştir.

Yüksek öğretim mezunlarının yüzde 67’lik istihdam oranıyla Türkiye OECD’de en son sırada.

Türkiye, 37 OECD ülkesi arasında milli gelir içinde ‘bilgi-iletişim sektörü katma değer oranında’ sondan 4. ülkedir.

OECD bilgi ve iletişim teknolojileri temel seviye beceri ortalaması yüzde 55 iken Türkiye’de yüzde 28'dir.

Türkiye’de 2007-2021 yılları arasında yüksek teknoloji ihracatı oranı sadece yüzde 1 artarak yüzde 3 olmuştur.

“YURT DIŞINA GÖÇ EDEN YAZILIMCI SAYISI YILLIK 30 BİNİ AŞMIŞTIR”

Yurt dışına göç eden yazılımcı sayısı yıllık 30 bini aşmıştır.

2020 yılında yapılan yatırımlar arasında derin teknoloji girişimlerine yalnızca 7 milyon dolar kaynak aktarılmıştır.

“AKP İKTİDARI KURUMLARI TAMAMEN TAHRİP ETTİ”

Bugün 20 yıllık AKP iktidarının, kurumları tamamen tahrip eden ve liyakat sistemini ortadan kaldıran anlayışı yüzünden Türkiye’de mesleki ve teknik beceri edindirme ve geliştirme kurumları ve mekanizmaları tahrip edilmiştir. ‘Endüstri 4.0, Dijitalleşme ve Yeşil Dönüşüm’ devrimleriyle oluşan yeni mesleklerin gerektirdiği bilgi ve becerileri taşıyabilecek, genç iş gücümüzün niteliğini ve emek verimliliğini artırabilecek kurumsal mekanizmaları neredeyse tamamen tasfiye edilmiştir.”

Kaynak: ANKA Haber Ajansı