SON ANKETTEN KOALİSYON ÇIKTI

SON ANKETTEN KOALİSYON ÇIKTI

AKP Kulislerinde büyük bir panik ve moralsizlik yaratan bu sonuçlar üzerine acil önlemler için çalışma başlatıldığı söyleniyor. Gelen haberler arasında AKP'ye yakın medyada önümüzdeki günlerde AKP'nin oylarının arttığına dair peşpeşe anketlerin yayınlacağ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonuçlara en yakın tahminleri gerçekleştirdiği anketler dayandırarak bilen Gezici Araştırma Şirketinin yaptığı son araştırma sonuçları açıklanmaya başladı. Ortaya çıkan tablodan çıkan başlık çok net. Eğer Gezici şirketinin bu araştırması son yapılan seçimlerde olduğu gibi gerçek sonuçları yansıtıyorsa, "AKP İktidarı için yolunsonu" anlamı çıkıyor. Araştırma sonuçlarının TBMM'de ki koltuk dağılımına göre AKP tek başına bir iktidar kuramıyor. Bir başka çarpıcı sonuç ise gelecek dönem Türkiye "koalisyonla" yönetilecek.

AKP'DE BÜYÜK PANİK

AKP Kulislerinde büyük bir panik ve moralsizlik yaratan bu sonuçlar üzerine acil önlemler için çalışma başlatıldığı söyleniyor. Gelen haberler arasında AKP'ye yakın medyada önümüzdeki günlerde AKP'nin oylarının arttığına dair peşpeşe anketlerin yayınlacağı ileri sürülüyor. Bir başka çalışmada yayınlanacak anketlerde Türkiye'nin % 68 oranında "Başkanlık Sistemini" istediği araştırma sonucu olarak yayınlacak.

İŞTE RAKAMLAR

Araştırma sonuçlarında ortaya çıkan oy dağılımına göre CHP ile AKP arasında oy yüzdesi farkı ilk kez 10 puanın altına iniyor. Eğer AKP'de oylar seçim gününe kadar bu hızla düşecek olursa aranın 4-5 puana kadar ulaşabileceği hesaplanabilir. Yapılan ilk değerlendirmelere göre, bu beklenmeyen bir durum gerçekleşecek olursa , Türk siyasi tarihinde ANAP'ın başına gelenin aynısını AKP'de yaşayacak. İşte Gezicinin saptadığı Mart 2015 başı oy oranları

anket1.jpg

HDP BARAJIN ÜSTÜNDE

Gezici Araştırma’nın Mart 2015 anket sonuçlarına göre, bugün seçim yapılsa, AKP’nin oy oranı yüzde 39.3. CHP yüzde 29.6, MHP yüzde 17.7. HDP ise yüzde 11.4 ile barajı aşıyor. Kararsız seçmen, yüzde 45-50 gibi bir oranla MHP’ye oy vereceğini söyledi. Halkın yüzde 71.17i başkanlık sistemini desteklemiyor. AKP’ye oy verenlerin yüzde 64’ü de başkanlık sistemine karşı. Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici, “MHP’nin ulaşabileceği oy potansiyeli yüzde 20 - 23 olabilir. AKP’den kopan seçmenin yüzde 50-55’i MHP’ye oy vereceğini söylüyor. MHP oy patlaması yaşayabilir” dedi.

anket-ic.jpg

 AKP DOĞU OYLARI HDP'YE KAYIYOR

Tabloda hiç beklenmeyen sonuç ise HDP'nin barajı aşmasının gerçekleşme ihtimali oldu. Bu da AKP'nin Kürt seçmeninin güvenini kaybetmesi şeklinde yorumlanıyor. Araştırma sonuçlarına göre AKP'nin oylarının önemli bir bölümü ise seçime parti olarak girme kararı alan HDP'ye akacak. Ancak bu sonuçta HDP''den aday olan Eski AKP Kurucusu Dengir Mir Mehmet Fırat'ın öneminin altı çiziliyor.      

KÜRTLER'DE ARTIK AKP'YE GÜVENMİYOR

AKP’nin oylarının düştüğünü söyleyince, Şubat ayında Maliye operasyonu düzenlenen şirketin, baskından sonraki ilk anketi dün açıklandı. 36 ilde, toplam 4.860 katılımcıyla görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre, HDP’ye gelen oyların yüzde 82 - 84’ünü AKP seçmeni oluşturdu. Kürtlerin yüzde 36’sı AKP’ye, yüzde 50’si HDP’ye, yüzde 14’ü ise diğer partilere oy vereceğini söyledi. HDP’nin oy oranındaki artışta, Dengir Mir Mehmet Fırat’ın etkisi saptandı.

AKP NEDEN OY KAYBETTİ

“AKP’nin hata yapıp yapmadığı” yönündeki bir soruya, katılımcıların yüzde 71.8’i, AKP’lilerin de yüzde 68.7’si “evet” yanıtını verdi. AKP’nin geçim sıkıntısı yarattığını düşünenlerin oranı yüzde 59.3, işsizliği çözemediğini söyleyenlerin oranı yüzde 48.6. Yüzde 40.5’lik bir oran çözüm sürecini yönetemediğini ifade ederken, yüzde 34.4 ise Ak Saray’ı hata olarak gördü. AKP’nin yolsuzluk yaptığını söyleyenler, yüzde 28.7. AKP’nin diğer hataları şöyle sıralandı: “Başkanlık sistemi isteği, eğitim sistemi, medyaya baskı, yargıya müdahale, Türkiye’yi kutuplaştırması ve AB ilişkileri.” Halkın, yüzde 71.8’i, hükümetin ülkeyi yönetmekte başarısız olduğunu belirtti.

ÜLKE KÖTÜYE GİDİYOR DİYEN %67.8

Halkın yüzde 66,8’i geçim sıkıntısı yaşarken, yüzde 48.6’sı geçinemediğini söyledi. İşsizlik oranı ise yüzde 21.2. Resmi rakamlar işsizlik oranını yüzde 10’un altında gösteriyor. Ülke gidişatının yanlış yöne doğru olduğunu söyleyenler ise yüzde 67.1. PKK’nin silah bırakacağına inanmadığını söyleyenler yüzde 85.4.

 ERDOĞAN RAHATSIZLIĞI

Katılımcıların çoğu yani yüzde 65.8, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev süresince tarafsız olamayacağını belirtti. Son üç ayda, AKP seçmeni de yüzde 38.7’lik bir oranla, Erdoğan’ın hükümetin çalışmalarına müdahalesinden rahatsız olduğunu ifade etti. Halkın yüzde 67.2’si Türkiye’de hükümet veya Cumhurbaşkanı tarafından medyaya planlı bir baskı uygulandığını belirtti.

 HDP NE YAPMALI ?

Murat Gezici, HDP’nin barajı geçip geçmeyeceğinin kendi elinde olduğunu ifade ederek, “Seçmene ulaşırken kullandığı kampanya, hikaye ve söylemler sol, marjinal ve entelektüe propaganda olmamalı. Muhafazakar ve dindar oyları kaçırabilir. Doğru isimleri doğru yerlerden aday göstermeli. Dengir Fırat İstanbul’dan aday olmalı. Kervanı yolda düzmemeli” dedi.

AKP OYLARI DÜŞTÜ DER DEMEZ BASKINA UĞRADI

Gezici Araştırma’nın Zincirlikuyu’daki merkezine, AKP’nin oylarını düştüğünü açıkladıktan iki gün sonra, 25 Şubat’ta baskın düzenlenmişti. Son seçimlerle ilgili sonuçları en yakın bilen Gezici’de Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan gelen ki müfettiş, iki saat boyunca 4 yıl önce kurulan şirketin var olup olmadığını, kira sözleşmesini, faturalarını inceledi. Müfettişler çalışanların SGK’lerine, vergi borçlarına da baktılar. Şirket, denetimden “temiz” çıktı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı