Sıcak Ölümcül Hale Geldi

Sıcak Ölümcül Hale Geldi

Medipol Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Palit, aşırı sıcağın insan sağlığı için ciddi riskler oluşturduğunu, sıcak ve nemle birlikte ortaya çıkan sıcak çarpmalarının ölümcül olabileceğini belirtti.

Dr. Fatih Palit, yurt genelinde artan hava sıcaklığının neden olduğu sıcak çarpmalarının ölümcül olabileceğini söyledi. Sıcak çarpmasının “37 dereceden yüksek vücut ısısıyla birlikte halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi ve en son bayılmaya kadar giden süreç” olarak tanımlandığını kaydeden Palit, “Ani ısı artışı, sıvı kaybından çok daha tehlikelidir.

Aynı zamanda sıcak çarpması sıklıkla; akciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, kan şekeri düşüklüğü ve nöbetlere zemin hazırlayabilir. Sıcak çarpması hızla tedavi edilmesi gereken acil bir tıbbi durumdur. Sıcak çarpmasıyla hastaneye başvuran hastalarda yüzde 20’lerden yüzde 60’lara yükselen oranlarda ölüm riski vardır” dedi.

Palit, sıcak çarpmasının belirtilerini şöyle sıraladı:
“Vücut sıcaklığı 40 derece veya daha yüksektir. Bilinç bozukluğu, davranış bozukluğu ortaya çıkabilir. Görme ya da işitsel halüsinasyonlar görülebilir. Dengesiz yürüyüş olabilir. Nöbet (epileptik atak) geçirilebilir. Hızlı soluk alıp verme görülebilir.

Ciltte kızarıklık ve sıcaklık artışı olabilir. Kusma veya ishal, kas krampları, baş ağrısı, güçsüzlük, yorgunluk, bol terleme gibi belirtiler verebilir. Bu bulgular sıcak çarpmasının sık görülen belirtileri olmasına rağmen, bazen bunların sadece bir kısmı bulunabilir. Bu nedenle sıcak çarpmasından şüphelenildiğinde, iş ciddiye alınmalı vakit kaybetmeden doktorla görüşülmeli ya da acil yardım alınmalıdır. Bu kişilere kan, idrar, akciğer filmi ve EKG yapılmalıdır.”

Sıcak çarpmasının önlenebilir olduğuna dikkat çeken Palit, şu önerilerde bulundu:
“Efor gerektiren egzersizlerden kaçınılmalı. Bol su tüketilmeli, sıvı kaybına neden olacağından çay, kahve, kolalı ve alkollü içeceklerden uzak durulmalı.

Günün en sıcak saatlerinde (11.00-16.00) dışarı çıkılmamalı. Rahat elbiseler giymek (mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler). Sıcak bir arabada olmaktan kaçınmalı. Direk güneş ışığına maruz kalınmamalı. Güneşe çıkılacaksa geniş kenarlı şapka takmalı hatta şemsiye kullanılmalı.

Ayrıca, ısı krampları veya ısı bitkinliğine karşı dikkatli olmak gerek. Isı krampları, ağrılı kas kramplarına neden olur. Eğer ısı krampları veya ısı bitkinliği varsa, sıcak çarpmasını önlemek için vücudun soğutulması gerekir.”

Palit, kalp, tansiyon, diyabet, kanser, böbrek hastalarının, normal kilosunun çok altında ya da üstünde olan kişilerin, 5 yaş altı çocukların, 65 yaş üzeri yaşlıların, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanların, gebelerin, yeterli sıvı tüketimi olmayanların, sürekli ve bilinçsiz diyet yapanların “sıcak çarpmasına maruz kalabilecek risk grupları”nda yer aldığını dile getirdi.