Meteoroloji'den peş peşe  kritik uyarı

Meteoroloji'den peş peşe kritik uyarı

Meteoroloji bir biri ardına yaptığı açıklamalar ile vatandaşları Kuzey Afrika sıcakları konusunda uyardı.

Meteoroloji başta İstanbul olmak üzere yurdun bir çok bölgesini 30 yılın en yüksek sıcaklık artışına karşı uyardı. Türkiye bir kaç haftadır <Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgasının etkisi altında bulunuyor.

PEŞ PEŞE UYARILAR

İstanbul bugün 40 dereceyi görecek
Kuzey Afrika sıcaklarıyla kavrulan Türkiye'de sıcaklığın son 30 yılın rekorunun kırılacağı belirtildi. İstanbul'un bugün 40 dereceyi görüleceği belirtilirken "güneş altında kalmayın" uyarısı yapıldı.

KAVRULACAĞIZ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre; Kuzey Afrika üzerinden gelen kuvvetli sıcak hava dalgası, bugünden itibaren Türkiye'yi yakıp kavuracak. İstanbul'da termometreler 40 dereceyi görecek ve son 30 yılın rekoru kırılacak.

İLLERE GÖRE SICAKLIKLAR

Hava sıcaklığı ortalaması, Şanlıurfa ve Aydın'da 45, Manisa'da 44, Diyarbakır'da 43, Antalya, Balıkesir ve Edirne'de 42, İzmir ve Adana'da 41, Ankara, Bursa ve Malatya'da 40, Samsun, Trabzon ve Erzurum'da 32 derece olacak.

Sıcak hava dalgası, hafta başı etkisini yitirecek. Sıcaklıklar, batıda pazartesi günü, doğuda ise salı ve çarşamba günü mevsim normellerine dönecek. Uzmanlara göre; kuvvetli sıcak nedeniyle yangın riski yüksek. Başta Antalya, Muğla, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale'de olmak üzere ormanlık alana sahip tüm illerde yangın ihtimaline karşı dikkat etmek gerekiyor.

HAYVANLARI UNUTMAYALIM

Sokak hayvanlarının ve kuşların su ihtiyaçları gözetilmeli. Serinlemek için suya girenler, boğulma riskine karşı dikkatli olmalı. İstanbul Valiliği'nce dün yapılan açıklamada "Yasaklı bölgelerde ve hava şartları uygun değilse denize girmeyin. Meteorolojik uyarıları dikkate alın" dendi. Büyükşehir Belediyesi de boğulma tehlikesine karşı kumsallarda cankurtaran görevlendirdi.

'GÜNEŞ ALTINDA KALMAYIN'

Prof. Dr. Murat İmer, "Aşırı sıcak en çok yüksek tansiyon hastalarını etkiler. Beyin kanaması riskini artırır. Güneşin direkt etkilerinden korunmak için şapka ya da bandana ile dolaşılmalı. 10.00 ile 14.00 arasında güneş altında kalmamalı. Aç ve susuz kalmayın. Daha sık tansiyon kontrolü yapın" dedi.

İlgili Haberler