Merkez bankasından kritik enflasyon açıklaması

Merkez bankasından kritik enflasyon açıklaması

Merkez bankası Başkanı Murat Çetinkaya ekonominin en önemli verilerinden sayılan yılın son çeyreğine ilişkin enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde geldiğini açıkladı.


Dünya ekonomi çevrelerince merakla beklenen ve geçtiğimiz çeyreklerde yapılan enflasyon öngörüleri bir türlü tutmayan Merkez Bankası Başkanı Murat çetinkaya yılın son çeyreği için hazırlanan raporu açıkladı.

Enflasyona ilşkin son çeyrek beklentilerinin yine değiştiği gözlenen enflasyon raporunda uzun vadede iyimsel bir tablo çizme gayreti içerisinde olan raporun ayrıntıları şöyle açıklandı.

YILIN SON ÇEYREĞİNDE ENFLASYON RAKAMLARI

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya,  enflasyon raporunu açıkladı. Beklentiler bir kez daha yükseltildi.

3. çeyrekte gelişmiş ülke faiz oranlarında sınırlı yükseliş kaydedildi. Gelişmekte olan ülke borçlanma senedi ve hisse senedi piyasalarında güçlü portföy girişleri devam etti. 

GELECEK BEKLENTİLERİ İYİMSER

Türkiye'ye yönelik portföy akımları ivme kaydetmekle birlikte geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde seyretti.

Döviz kuru oynaklığı ve risk primi göstergeleri, temmuz ayı sonuna göre diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha olumsuz bir seyir izledi.  Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TL'deki değer kaybı, 3. çeyrekte maliyet yönlü baskıların yükselmesine neden oldu.   İktisadi faaliyetteki güçlü seyir nedeniyle talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin ortadan kalktığı görülmekte.

SIKI DURUŞ KORUNDU AÇIKLAMASI

Fiyatlama davranışına dair etkileri sınırlamak amacıyla para politikasındaki sıkı duruş korunmuştur. Temel mal grubunda euronun yükselişi etkili olurken, hizmet fiyatlarındaki artış sürdü.
Tüketici enflasyonu 3. çeyrekte temmuz enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde gerçekleşti. ÜFE kaynaklı baskılar güçlü seyrini korudu. 3. çeyrekte enflasyonun ana eğilminde bir önceki çeyreğe göre bir miktar bozulma olduğunu söylemek mümkün. 

YAYILIM ENDEKSİ FİYAT ARTIRMA GÜÇLENDİ

Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 9,8 olacağını öngörüyoruz. 2018 sonunda enflasyonun yüzde 7,0 olacağını öngörüyoruz. 2019 sonunda enflasyonun yüzde 6,0 olacağını öngörüyoruz.
2017 Sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %9,3-10,3 aralığında -orta noktası yüzde 9,8- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (önceki %7)

İYİLEŞME BEKLENTİSİ GELECEK SONBAHARA KALDI

2018 Sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %5,5-8,5 aralığında -orta noktası yüzde 7,0- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (önceki %4)
Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz.

İlgili Haberler