LAİKLİK KALDIRILSIN" TEKLİFİNE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

LAİKLİK KALDIRILSIN" TEKLİFİNE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

AKP'li meclis başkanının "Laiklik anayasadan çıkarılsın" açıklaması ilk anda bile büyük bir tepkiye neden oldu.

KILIÇDAROĞLU; İHANET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik bir kere yeni Anayasa'da olmamalıdır' sözlerini eleştirerek, "Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman" dedi.

DİNİ SİYASETE ALET

CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamalarda bulunarak, Meclis Başkanı Kahraman'ın 'Laiklik bir kere yeni Anayasa'da olmamalıdır' sözlerine tepki gösterdi. Laikliğin herkesin, dinini özgürce yaşaması için var olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Laiklik her şeyden önce bir toplumsal barış ilkesidir. Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Ortadoğu bataklığı, sizin gibi dini siyasete alet eden zihniyetlerin eseri. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman. Her gün şehit veriyoruz, sınırın ötesinden roket yağıyor ama tek derdiniz Laiklik. Dini kirli hesaplarınıza daha fazla alet etmeyin artık" ifadelerini kullandı.

NE DEMİŞTİ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, devlet ve millet kaynaşması gerektiğini vurgulayarak, "Önce insan. Yeni Anayasa önce insan demelidir. Devlet insanın hizmetinde, vatandaşının hizmetindeki bir örgüt olmalıdır. Bizde tersine, devleti koruyan, ferdi ise hizmet ettiren noktada olan anayasalar olmuştur" dedi.

BU ANAYASA DEĞİŞMELİ 

Anayasa kitapçığını gösteren Kahraman, "Bu Anayasa değişmeli. Bir başlangıç kısmı var; üzüyor beni. 34 tane 've', 22 tane 'virgül', 7 tane 'noktalı virgül', 7 'paragraf' ve 1 'nokta'. 2 sayfa süren bir başlangıç kısmı. Dünya anayasalarında böyle bir başlangıç yok. Lisanı da güzel değil. Birinci kısmında hürriyeti verir. Maddenin hemen ikinci kısmında 'ancak, şu kadar ki, fakat' diyerek hürriyeti geri alır. Niye? Çünkü bir darbe anayasasıdır. 61 de böyledir. 82 de böyledir" şeklinde konuştu.

 SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI

foto-galeri-kopru-055.jpg

1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini belirten Kahraman, şöyle devam etti:
 
"Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım." 

"LADİNİLİK OLMAMALI YENİ ANAYASA'DA VE DİNDAR BİR ANAYASA OLMALI"

Bazı ülkelerdeki anayasalarda dini ibarelerin bulunduğunu söyleyen ve örnekler gösteren Kahraman, "Peki niye biz Müslüman bir ülke olarak, dinden kendimizi arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Niye? İslam İşbirliği Örgütü'ne kayıtlıyız, üyesiyiz, kurucusuyuz. İslam Kalkınma Bankası'nda varız. Bir İslam ülkesiyiz. Nedir yani? Neden? Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı" dedi.

BU SKANDAL İLK DEĞİL

Sosyal medya İsmail Kahraman'ın yeni anayasa ile ilgili skandal sözlerini konuşurken, TBMM Başkanı'nın anayasa hakkında daha önce de sözlerinin çokça konuşulup, kamuoyu tarafından tepki toplamıştı.

İsmail Kahraman, "Yeni Anayasa" tartışmalarına ilişkin yaptığı “Allah lafzının Anayasa’da yer alması” çıkışıyla tanınıyor. Kahraman'ın bu önerisi kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın kendisinin başkanlığında hazırladığı anayasa teklifinde de yer almış, bu sözler epey infial yaratmıştı.

 Kahraman, katıldığı televizyon programında yeni bir hukuk sistemi gerekliliğini şu sözlerle ifade etmişti: “Kulağına ezan okunarak İslam hukukuna göre doğuyorsun, büyüyorsun; İsviçre Medeni Kanunu’na göre muamele görüyorsun, suç işliyorsun; İtalyan kanunlarına göre ceza alıyorsun; ticareti Alman ticaret kanununa göre yapıyorsun; Fransız idare sistemine göre idare ediliyorsun ve ölüyorsun; yine İslam hukukuna göre musalla taşına konup, defnediliyorsun. Sadece doğum ve ölüm esnasında kendimize ait bir hukuk var. Adil bir Türkiye için hukuk sisteminin baştan dizayn ederek, kendimize ait, genlerimize uygun bir anayasanın yapılması gerekiyor.”

Kahraman, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında, "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu konferans verdi.
İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Ay-Bir Konsey Başkanı Yusuf Balcı ve akademisyenler katıldı.

 

Kaynak; dha, cumhuriyet

Kaynak:Haber Kaynağı