KPSS'DE YİNE ŞAİBE, YİNE KOPYA...

KPSS'DE YİNE ŞAİBE, YİNE KOPYA...

Sorularda “AKP” skandalı

Prof. Dr. Ali Demir’in başkanlığa gelmesinden bu yana skandalların eksik olmadığı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bir sınavında daha şaibe ortaya çıktı. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruların bir kitaptan birebir alındığı o kitabın çok sayıda satıldığı bildirildi. Sınav sorularına AKP söylemlerinin de sokulduğu kaydedilirken, Demir’in istifası, sınavın iptal edilmesi istendi.

Geçtiğimiz hafta yapılan KPSS’deki şaibeyi ve dolaylı kopya olayını CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Nur Serter gündeme getirdi. ÖSYM’nin 2014 KPSS Lisans Başvuru Kılavuzu’nda belirtiği konu ağırlıklarına uymadığını belirten Serter, “Sınavın genel kültür testinde yüzde 20 Atatürk İlke ve İnkılapları sorulması gerekirken bu kural çiğnenerek AKP iktidarının söylemleri öğrencilere soru olarak yöneltilmiştir” dedi.

“CUMHURİYET’İN İLK 10 YILI KÜÇÜMSENDİ”

Serter, AKP’nin söyleminin ve Cumhuriyet düşmanlığının sorulara nasıl yansıtıldığına ilişkin şu örnekleri verdi:

* AKP’nin dilinden düşürmediği 2023 vizyonu söylemi “2023 Turizm Vizyonu” olarak soru köküne yerleştirilmiştir.

* Diğer bir soruda ise Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan demir yolları ile son yıllarda yapılan çalışmalar karşılaştırılarak Atatürk ve Cumhuriyetin ilk on yılı küçümsenmeye çalışılmıştır.

* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Haziran’da yaptığı grup konuşmasında tavsiye ettiği Falih Rıfkı Atay’ın “Zeytin Dağı” adlı eseri soru olarak öğrencilerin önüne gelmiştir.

BUNUN ADI KOPYA

Serter, yaptığı yazılı açıklamada, şu çarpıcı bilgiyi de paylaştı:

“Bunun yanı sıra KPSS Tarih sorularının bazılarının, İsmail Değirmenci tarafından yazılan ‘2014 KPSS- Tarihin Pusulası’ adlı kitaptan birebir alındığı, sınava giren birçok aday tarafından tespit edilmiştir. Bazı illerde sınavdan önce İsmail Değirmenci tarafından yazılan ‘2014 KPSS- Tarihin Pusulası’ adlı kitabın hiç olmadığı kadar çok satıldığı belirlenmiştir.”

ÖSYM Başkanlığı KPSS’de AKP iktidarının sözcüsü rolünü üstlendiğini ve Başbakanın söylemlerini soruların içeriğine taşıdığını vurgulayan Serter, “Sanki devletin kurumlarına değil AKP genel merkezine personel alınacakmış gibi hareket etmiştir. ÖSYM Başkanı Başbakana yaranmak için KPSS’yi bile siyasallaştırmıştır” dedi.

“SINAV İPTAL EDİLMELİDİR”

Serter şunları söyledi:

“Atatürk ve İlkelerini yok saymak Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan hizmetleri küçümsemek ÖSYM başkanlığının haddi değildir. 2014 KPSS sınav kılavuzunda belirtilen soru ağırlıklarının yüzdelik dilimine uyulmaması nedeniyle iptal edilmelidir. AKP’nin ve Başbakanın söylemlerinin sorulara yansımasına, Atatürk’ün yok sayılmasına neden olan, ÖSYM Başkanı Ali DEMİR işgal ettiği koltuğu derhal terk etmelidir.”

Kaynak:Haber Kaynağı