KANDİLLİ'DEN ÇOK ÖNEMLİ DERPEM AÇIKLAMASI

KANDİLLİ'DEN ÇOK ÖNEMLİ DERPEM AÇIKLAMASI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Esenler Kent Konseyi’nde düzenlenen “Bir şehir depreme nasıl hazırlanır” başlıklı toplantıya katıldı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bazı hasarlara neden olan deprem ve artçılarının ardından meydana gelen gelişmeler Marmara Bölgesinde büyük bir tedirginlik yarattı. Okulların tatil edildiği Ayvacık deprem olayının gündemde büyük yer almasından sonra Kandilli açıklama yapmak zorunda kaldı. İşte Dha'nın o haberinin ayrıntıları

BİR ŞEHİR DEPREME NASIL HAZIRLANIR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Esenler Belediyesi tarafından Esenler Kent Konseyi’nde düzenlenen “Bir şehir depreme nasıl hazırlanır” başlıklı toplantıya katıldı. Haluk Özener toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Özener Çanakkale’de meydana gelen depremlerle ilgili, “Aslında beklediğimiz, Çanakkale için sürpriz olmayan depremler. 5, 5.5 o bölge için doğal depremler. Bu da onlardan bir tanesi, anormal bir durum yok Çanakkale için” dedi.

“NE OLMAYACAK, NE DE YÜZDE YÜZ OLACAK DİYEMİYORUZ”

Özener, bir gazetecinin “Bu depremler Ege Bölgesi için büyük bir depremin habercisidir diyebilir miyiz?” sorusuna, “Öyle bir şey maalesef söyleyemiyoruz. Keşke söyleyebilsek. Tekrar söyleyeyim, o büyüklükteki bir deprem Çanakkale, Ege Bölgesi için sürpriz değil. Ne olmayacak, ne de yüzde yüz olacak diyemiyoruz. Keşke onu söyleyebilsek de depreme çok daha hazırlıklı olabilsek” şeklinde yanıt verdi.
Çanakkale’deki depremlerin oluş şekli açısından İtalya’da gerçekleşen depremlere benzetildiğinin hatırlatılması üzerine Özener, “Her depremi kendi özelinde değerlendirmekte daha fayda olduğunu düşünüyorum. Biz şu anda Kandilli olarak kendi kurmuş olduğumuz networklerimizle depremlerin lokasyonunu ve büyüklüğünü veriyoruz. Böyle değerlendirmekte fayda var” ifadesini kullandı.

İSTANBUL’U ETKİLEYECEK Mİ?

Özener, “Peki Çanakkale’deki depremler İstanbul’da herhangi bir depremi tetiklemez diyebiliyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine şunları kaydetti:
“Normal koşullarda direkt bir bağlantısının olduğunu söyleyemiyoruz bilimsel olarak; ama yok da diyemeyiz. Bunu bir kaç kere söyledik ama Marmara için Çanakkale’de, İzmir’de deprem olsun olmasın, Türkiye’nin herhangi bir yerinde deprem olsun olmasın, bunlardan bağımsız olarak konuşursak şu anda Marmara Denizi’nde, İstanbul özelinde etkileyecek 7’nin üzerinde, 7,2’lik bir deprem olması hiç sürpriz olmaz. Yani bu deprem şu anda konuşurken de olabilir, dolayısıyla burada öyle bir enerji birikmiş durumda. Onunla bağlantılı, bağlantısız demeyelim. Hiç bir deprem olmasa bile şu anda, 10 saniye sonra İstanbul’da 7’lik bir deprem olabilir, olmayabilir de. Ama deprem olacak her türlü şeye hazırız, her türlü veri var.”

İSTANBUL DEPREME NE KADAR HAZIR?

Haluk Özener, İstanbul’un depreme ne kadar hazır olduğunun sorulması üzerine, şunları söyledi:
“Bu soruyu Haluk Özener özelinde soruyorsanız biz çok hazırız. Bilim insanları çok hazır. Bir çok insanın da çok hazır olduğunu düşünüyorum. Yani artık eskisi gibi insanlar bina alırken, yatırım yaparken depremi de düşünüyorlar. Karar vericilerin de oldukça hazır olduğunu düşünüyorum ama her şey bitmiş midir? Değildir. Bu bir doğal afet, doğal afetin önüne geçemiyoruz ancak yapabileceğimiz deprem zararlarını azaltmak.”

İZMİR’DE DEPREM İDDİASI

Haluk Özener, bir deprem uzmanının ‘İzmir’de yarın deprem olacak’ şeklinde iddialarının sorulması üzerine, “Hocamızın hangi verileri baz alarak söylediğini açıkçası tam bilmiyorum; ama şöyledir o bölgelerde de yani Ege’de de bu deprem özelinde değil ama herhangi bir zamanda 5’lik, 6’lık bir deprem olması sürpriz değil. Deprem bir doğa olayı, bunun önüne geçme şansımız yok. Ancak yapabileceğimiz deprem zararlarından korunmak azaltmak. Vatandaş olarak yapılarımızı güçlendirmeliyiz. Zeminin özelliklerini bilerek, mühendislik hizmetlerinden yeteri kadar faydalanmamız gerekiyor. Bugün İstanbul’da 7,2’lik ya da 7,5’lik bir deprem olsa yıkımlar arasında fark olacak, yani bilimsel olarak, enerji olarak çok büyük bir fark var ama hazırlık açısından çok büyük fark olduğunu düşünmüyorum. Yani bugün deprem olacak gibi hazırlıklarımızı yapmalıyız ama umarım, dua edelim İstanbul’u bekleyen deprem biraz daha gecikir, karar vericilerimiz biraz daha hızlanır ve depreme daha hazır bir İstanbul’a kavuşuruz” diye konuştu.
Özener, Çanakkale’deki depremlerin artçısının 1 hafta, 10, 15 güne kadar sürmesinin beklenebileceğini dile getirdi.

“BİZ DEPREME HAZIRLANMALIYIZ”

Özener daha sonra Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile birlikte kısa bir açıklama yaptı. Tevfik Göksu, Esenler’de depremle mücadele için kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini, yakın zamanda 50 bin konutun yenileneceği belirtti. Göksu, depremle mücadele konusunda bir seferberlik olması gerektiğini ifade ederek olası bir depreme hazırlıksız yakalanılmaması gerektiğini söyledi.
Haluk Özener de, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve buna alışık olunması gerektiğini belirterek, “Her an Türkiye’nin her yerinde 5, 5.5 depremler çok olağan depremler. Belli bir süre gecikiyor daha sonra peş peşe depremler geliyor. Biz depreme hazırlanmalıyız. Deprem bir doğal afet diğer doğal afetler gibi. Bunun önüne geçme şansımız maalesef yok, keşke olabilseydi. Yapacağımız tek bir şey var; deprem zararlarını azaltmak. Bunun da en başında vatandaş olarak ne yapabiliriz, depreme dayanıklı konutlar seçmeliyiz. Mümkün olduğu kadar yerleşimimizi buna göre sağlamalıyız. Karar vericilerin yapacakları, depreme dayanıksız bina stoklarını, dayanıklı hale getirmek yani kentsel dönüşüm. Bir transfer gibi komple belirli bölgelerin belirli yerlere alınarak büyük projelerin yapılmasında çok büyük fayda olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler