Kadir Topbaş AKP'li İlçe Belediyeleri "Usulsüzlük" Kavgası

Kadir Topbaş AKP'li İlçe Belediyeleri "Usulsüzlük" Kavgası

Kadir Topbaş’ın AKP ilçe belediyeleriyle arası giderek açılıyor. Daha önce can kardeş olan birçok ilçe belediyesi ile Kadir Topbaş arasında usulsüzlük şikayetiyle Şehircilik bakanlığı'na şikayet dilekçeleri yazılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın AKP’ye ait ilçe belediye başkanlarıyla arası giderek bozuluyor.

Gaziosmanpaşa’daki inşaat ruhsatını iptal etmesi üzerine Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol da, “sen benim projemi engellersen, ben de seninkini engellerim,” diye meydan okuyor.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKP’ye ait İstanbul’daki sekiz belediye başkanının usulsüzlüklerini saptayıp, Şehircilik Bakanlığı’na gereğinin yapılması için yazı bile yazıyor.
Ama kendi yaptığı usulsüzlükler için kılını bile kıpırdatmıyor.

Görünen o ki, Kadir Topbaş’ın ilçe belediyeleriyle arası giderek açılıyor. Daha önce can kardeş olan, birlikte kol kola dolaştığı birçok ilçe belediyesi Kadir Topbaş’ın karşısında tavır almış gözüküyor.
 
İMAR USULSÜZLÜĞÜ 

Venezia evlerinde imar usulsüzlüğü var mı? Görünüşe göre İstanbul Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol’un Kadir Topbaş’ın başında bulunduğu Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı yazışmalara bakılınca, Venezia evlerinde bir imar usulsüzlüğü göze çarpıyor.
KİPTAŞ adlı firmanın projesi olan Venezia evleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Yıldız Park inşaatı için 24 bin 864 metrekare imar verilmesine rağmen, müteahhit firma imar usulsüzlüğü yaparak inşaat alanını 60 bin 447 metrekareye çıkararak mevzuata aykırı davranmıştır. Gereğinin yapılmasına…”
Bu durumda ortaya yaklaşık 40 bin metrekarelik bir fazla alan kullanımı çıkıyor. Bu da ruhsatın iptali veya inşaatın durdurulması anlamına geliyor.
 
Yine KİPTAŞ’ın yaptığı başka bir inşaatta brüt inşaat alanı 324 bin 662 metrekare olarak görülmesine rağmen, kendisine tahsis edilen alan 242 bin 961 metrekare. Kadir Topbaş’ın bilgisi dahilinde hayata geçirilen Venezia evlerinin şu anda kullandığı yapı inşaat alanı tam olarak 636 bin 868 metrekare.
Venezia evlerine ruhsatı Gaziosmanpaşa belediyesi veriyor. Oysa Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, “Yıldız Park projesinin durması Büyükşehir’in bir çok projesini etkiler.”
Yani diyor ki kısaca, “Sen benim projemi engellersen, ben de seninkini engellerim.”
 
Buna hakkı da var.Çünkü her iki projede de, hem Yıldız Park inşaatında hem de Venizea evlerinde usule aykırılık var. Biri birini engellerse, öteki de karşı tarafınkini engelleyebilecek durumda.
Büyükşehir belediyesi ile Gaziosmanpaşa belediyesi arasındaki yazışmalara bakıldığında, kılıçların çekildiği görülüyor. Her iki taraf da mevzuata aykırı işlem yaptığı için birbirini tehdit edecek durumda.

Gaziosmanpaşa’nın gecekondu mahallesi sayılan Yıldız Tabya’da gece kondular 72 ev karşılığı satın alınıp belediyeye inşaat izni için başvuruluyor. Plan 400 konutluk bir inşaat. Yıldız Park adı verilen inşaatın yapımı sürerken Büyükşehir Belediyesi inşaatın durdurulmasını istiyor. Gerekçe olarak da imar usulsüzlüğünü gösteriyor.
 
Büyükşehir belediyesinin iddiasına göre müteahhit firma için ruhsat verilen alan 24 bin küsur metrekare iken, bu rakamın 32 bin küsur metrekare olduğu ortaya çıkıyor. İşlem doğru.
Ama müteahhit firma kendisine verilen inşaat ruhsatındaki 24 bin küsur metrekareye geri döneceğine, tersini yapıyor ve inşaat alanını 60 bin küsur metrekareye çıkartıyor. Büyükşehir belediyesi de 24 bin küsur metrekare olan inşaat alanının 35 bin küsur metrekare artırılarak mevzuata aykırı davranıldığını belirtiyor ve inşaatın durdurulmasını istiyor.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, “her şeyin yasal” olduğunu söyleyerek, inşaatın durdurulmasının söz konusu olmadığını bildiriyor ve ekliyor: “Büyükşehir belediyesinin mevzuata aykırı birçok projesi var.”
Örnek olarak da KİPTAŞ’ın yaptığı Venezia evlerini gösteriyor.