İZMİR'DE ŞAFAK OPERASYONU

İZMİR'DE ŞAFAK OPERASYONU

İşte son bilgiler…

İZMİR merkezli olarak, bu sabah, hakkında gözaltı kararı bulunan 32 emniyet personeline operasyon başlatıldı. Eş zamanlı operasyonlarda 20 emniyetçinin gözaltına alındığı, çalışmaların sürdüğü belirtildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, yasadışı dinlemelerle ilgili şikâyetler doğrultusunda, aralarında birinci sınıf emniyet müdürünün de bulunduğu 32 polise yönelik olarak çalışma yaptı.

İzmir'in de aralarında bulunduğu 12 ilde, bu sabah saat 06.00 sıralarında eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi. Polis müfettişlerinin, 50'ye yakın kişinin şikâyeti üzerine hazırladığı raporlar doğrultusunda yürütülen operasyonlarda, önceden saptanan adreslere yapılan baskınlarda, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak 20 polis gözaltına alındı. Sağlık raporu alınmasının ardından, meslektaşları tarafından emniyet birimlerine götürülen zanlı polis memurları hakkındaki işlemlerin sürdüğü, gün içinde gözaltına sayısının artabileceği belirtildi.

GÖZALTINA ALINAN POLİSLERDEN BİRİ İZMİR’E UYUŞTURUCU GİRMESİN DİYE GÜNLERCE SOKAKLARDA YATTIM” DİYE BAĞIRDI

İzmir merkezli olarak, yasa dışı dinlemelerle ilgili yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınanların sayısının 25'e çıktığı belirtildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan birinci sınıf emniyet müdürünün de geçmişte İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde İstihbarat Şube Müdürlüğü, ardından İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı görevlerini yapan, 2011 yılı Temmuz ayında Batman İl Emniyet Müdürü olarak atanan, 17 Aralık sürecinden sonra ise görevden alınan Hasan Ali Okan olduğu öğrenildi.

AVUKATTAN AÇIKLAMA

Gözaltına alınanlardan her ikisi de komiser olan Edip Çakmak ile Remzi Burcu’nun avukatı İsmail Hakkı Küçük yapılan operasyona tepki gösterdi. Müvekillerinden Edip Çakmak’ın Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı Ortaklar'da, Remzi Burcu’nun ise Erzurum'da gözaltına alındığını belirten Avukat Küçük, "Edip Çakmak gözaltına alınırken ben de oradaydım. Evraklarda gördüğüm kadarıyla müvekkillerim 'örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve evrakta sahtecilik' suçlarından gözaltına alınıyorlar. Ancak bunlar gerçeği yansıtmıyor. Müvekkillerimin yaptıkları önleme dinlemesidir. Daha çok uyuşturucu ve terör operasyonlarında görev aldılar. Bu suçlama ve gözaltılar hukuksuz yapılan işlemler. Bunun örneğini İstanbul'da da yaşadık. Fazla sayıda insanı gözaltına alarak mağdur ediyorlar" dedi.

"GÜNLERCE SOKAKTA YATTIM"

Gözaltına alınan polislerden, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün Bozyaka semtindeki binasına getirilenlerden biri basın mensuplarına doğru, "İzmir'e uyuşturucu girmesin diye günlerce sokakta yattım" dedi. Şüpheli polis daha sonra emniyet binasına sokuldu.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak gerçekleştirilen operasyon konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde suç tarihinde görevli olan bir kısım personel tarafından kamu kurumlarında görevli bazı memurların farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile 2010-2011-2012 ve 2013 yılları arası, yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendiklerinin, denetimlerde tespit edilerek Cumhuriyet Başsavcılığımıza bildirilmesi ve aynı yönde ulusal medyada yer alan haberlerin ihbar kabul edilmesi üzerine; Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan delillere göre haklarında yeterli şüpheye ulaşılan, aralarında rütbelilerin de bulunduğu ve bir kısmı değişik illerde görev yapmakta olan 32 emniyet personeline yönelik olarak 19.08.2014 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiş olup, konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."

HAKKARİ VE VAN'DA 4 POLİS GÖZALTINDA

Yasa dışı dinlemelerle ilgili bu sabah İzmir merkezli 12 ilde eş zamanlı yapılan operasyonlar kapsamında Van'ın Özalp İlçesi'nde 1 komiser, Çatak İlçesi'nde 1 polis memuru gözaltına alındı. Hakkari'de de operasyon kapsamında 2 polis gözaltına alındı. Gözaltına alınan polislerin işlemlerinin tamamlanmasının ardından İzmir'e gönderileceği belirtildi.

AVUKAT ÖZTERZİ: BU BAĞDURİYETİ GÖRÜN VE BUNA KARŞI ÇIKIN

İzmir'de bugün sabah saatlerinde polise yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan bazı şüphelilerin avukatlarından İzmir Barosu üyesi Avukat Mehmet Şener Özterzi, Bozyaka Semti’ndeki Emniyet Müdürlüğü hizmet binası önünde basın açıklaması yaptı. Avukat Özterzi şunları söyledi:

“Bazı müvekkillerimiz hukuka aykırı olarak evlerinde arama yapılıp gözaltına alındı. Türkiye'de yasaların, mahkeme kararlarının, savcıların emirlerini uygulayan polisler hukuka aykırı olarak çıkartılan kararla, evlerinde rahatsız edilip baskına uğradılar. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir hukuk garabetiyle karşı karşıyayız. Gerçekten asıl suçluların yargılanması gerekiyor. Hukukun iki tarafa da eşit davranılarak yerine getirilmesi gerekiyor. Kendin pişir kendin ye adaleti olmaz. Diyelim ki ben üst düzey bir memurum ve radar uygulamasına takıldım, ama gelen polis memuru bana ceza kestiği an ben o polis memurunu suçlu hale getirebiliyorsam, o zaman hukukun bittiği noktadayız demektir. Hukukun evrensel kurallarından olan tabii hâkim, doğal yargıçlık kuralları çiğnenmiştir. Bir soruşturma başladığında o kentte o iddia ile ilgili o soruşturmaya bakacak savcı, hakim kim ise soruşturmaya da yine onların bakması gerekirken, çıkan bir yasayla Sulh Ceza Hakimleri tayin edildi, adli tatil olduğu için zaten 4 hakimden 2'si görevli. O zaman Türkiye'de herkes içeri alınabilir hale geldi. Bugün İstiklal ve Yassıada mahkemelerine neden karşıyız. Çünkü tabii hakim kuralı çiğnendi. Velev ki Menderes ve arkadaşları suçluydular, o zaman doğal hakimler tarafından yargılansaydılar. Bugün de sonradan kurulan mahkemelerde yargılama yapılıyor. Deliller ortaya çıkmadan, kaçma şüphesi olmayan kişilerin cani ve mafya üyesi gibi evlerinde derdest edilerek aileleri korkutularak bu şekilde gözaltına alınması tamamen bir cezalandırma yöntemidir. Müvekkillerimiz ileride mutlaka serbest bırakılacaklardır. Yalnız şunu unutmayın yargılamak da bir cezadır. Birisi size, kuru bir iftira atsa, bir yıl onunla ilgili yargılansanız, onun baskısı demokrasinin kılıcı gibi başınızın üzerinde dolaşacaktır. Bir yıl sonra beraat etseniz bile geçmiş 1 yılınızı size kim verecek. Biz her zaman haklının yanında olduk. Bugün hukukçuların hukuku, diyanetçilerin diyaneti, Müslümanların Müslümanlığı çiğnediği bir dünyada yaşıyoruz. Ek süre alıp almayacakları belli değil. Yargılamanın usulü bellidir. Eğer uygulamayacaksanız, CMK ve TCK'yı çöpe atalım. Burada yapılması gereken, bu kişilere tebligat yapılır, onlar da gelir ifadelerini verir. Bu insanlar kaçak değil. Evlerinde oturan vatandaşlarımıza sesleniyorum, yarın hepimizin başına gelebilir, bu mağduriyeti görün ve buna karşı çıkın."

POLİSLERİN YAKINLARI EMNİYET BİNASINA GELDİ

İzmir'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan polislerin yakınlarıyla onlara destek verenler, gözaltındakilerin tutulduğu Bozyaka Semti'ndeki Emniyet Hizmet binası önüne geldi. Gruptakiler, 'Şanlı Türk polisi Anadolu insanı yanınızda, sizlerle gurur duyuyoruz', 'Adalet aranıyor', 'Hırsızı yakalamak suç mu' yazılı dövizler ve Türk bayrağı taşıdı.

Grup adına Bozyaka Yardımlaşma Derneği (BOYAD) kurucu üyesi Necati Yürüdü basın açıklaması yaptı. Yürüdü, “Benim gözaltında yakınım yok, ancak onlar benim kardeşlerim, ağabeylerim, onlara destek için buraya geldim. Türk polisine haksızlık yapıldığının farkındayız. İzmir vatandaşı olarak hükümet yetkililerinden bu haksızlığa dur denmesini istiyoruz. Ama bir duyarsızlık var, Türk polisi yaptığı vazifesinin arkasında durduğu için içeride. Biz onların ne yaptığının farkındayız. İran casusları dışarıda, Türk polisi içeride. Bu bizi içten yaralıyor, yüreklerimiz yanıyor, feryat ediyoruz. BOYAD olarak 10 bin kişi adına konuşuyorum, sosyal faaliyetler yapıyoruz ve bu noktada da devamlı emniyet personeliyle sürekli içli dışlı olduğumuz için bu yapılanlar bizleri yaralıyor. Onların bir kardeşi olarak, bir vatandaş olarak devlet yetkililerinden duyarlılık bekliyoruz" diye konuştu. Gruptakiler de alkışlarıyla Yürüdü'ye destek oldu.

Yaklaşık 50 kişilik grubun emniyet binası önünde bekleyişi sürüyor.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Kaynak:Haber Kaynağı