Hükümetin gemi yalanı: 130 dediler, 213 çıktı

Hükümetin gemi yalanı: 130 dediler, 213 çıktı

Hükümetin Norveç’ten satın alınan ve 130 milyon dolar olarak gösterilen sismik araştırma gemisi “Barbaros Hayrettin Paşa” için gerçekte 213 milyon dolar ödeneceği iddiaları doğru çıktı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Norveç’ten satılan alınan ve adı “Barbaros Hayrettin Paşa” değiştirilen“Polarcus Samur” gemisinin 130 milyon dolara alındığını söylemişti. Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu geminin 213 milyon dolara satın alındığı iddiaları üzerine bir soru önergesi vererek, iddiaların doğru olup olmadığını sormuştu.

Tanrıkulu’nun sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız’ın verdiği bilgilere göre; gemiye ödenen para sadece 130 milyon dolarla sınırlı değil. Gemi alındıktan sonra 3.5 milyon dolar “gemi mobilizasyon ücreti” ödendi.

Yasalar gereği geminin birinci kaptanı dahil personelinin yüzde 51’i Türk uyruklu olmak zorunda. Bu yasal zorunluluğu yerine getirmek için gemide 10 denizci ve mühendis görevlendirildi. Ancak bu kadar personelin gemide çalışmasına karşın gemiyi üç yıl süreyle Norveçli personel işletecek. Bu iş için 2015 yılı sonuna kadar toplam 19 milyon 800 ödenecek. 

Türkiye’de sismik araştırma yapabilecek uzmanlar bulunuyor. Ancak geminin Türk karasularında yapacağı sismik araştırmalar da söz konusu personel tarafından gerçekleştirilecek. Bu iş için 2015 yılı sonuna kadar ödenecek rakam ise tam 59 milyon 700 bin dolar olacak. Böylece gemiye ödenen ve ödenecek gerçek ücret tam 213 milyon doları bulacak.

Yıldız, soruları yanıtlarken, Karadeniz’de yapılan petrol aramaları sırasında, 2012 yılında kazılan "Istranca-1" kuyusu için GSP firmasından “Jüpiter” adlı “jack-up” tipi sondaj platformunun günlük 96 bin 500 Euro'ya kiralandığını, bu geminin 2013 yılı sonunda kazılması planlanan "Gülcihan-2" kuyusunda da kazı yapacağını ve platforma günlük 155 bin Euro kira ödeneceğini bildirdi.