FİTCH NOT DÜŞÜRDÜ; ŞİMDİ NE OLACAK

FİTCH NOT DÜŞÜRDÜ; ŞİMDİ NE OLACAK

Standart&Poors'un Türkiye'nin ekonomik görümünü "Durağandan" "Negetife" düşürmesinin ardından, Fitc'in not düşürmesinin ekonomiye yansıması bir çok yönden olumsuz bir gelecek tablosuna neden olacak

Standart &Poors'un ardından ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitc'de Türkiye'nin kredi notuna ilişkin görünümünü açıkladı.  Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. Böylelikle Türk ekonomisinin bu ay beklenen ekonomi karnesine bir kötü not daha eklenmiş oldu.

SONUNDA YATIRIM YAPILAMAZ  NOTU ALDIK

Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu, 'yatırım yapılabilir' düzeyinin bir basamak altına (BB+) çekti. Not görünüm ise 'durağan' olarak açıkladı.

Fitch'in açıklamasında, ekonomik büyümenin 2016 yılının 2'nci yarısında keskin bir şekilde düştüğü ve Türkiye'nin son yıllardaki performansının altında olduğu belirtilerek, hızla toparlanmasının beklendiği belirtildi.

NE ANLAMA GELİYOR

Standart&Poors'un Türkiye'nin ekonomik görümünü "Durağandan" "Negetife" düşürmesinin ardından, Fitc'in not düşürmesinin ekonomiye yansıması bir çok yönden olumsuz bir gelecek tablosuna neden olacak. Çünkü Türkiye'nin yakın vade olarak kabul edilen bir dönemde ciddi miktarda dış borç ödemesi bulunuyor. 

ARTIK DIŞARIDAN DAHA PAHALI KREDİLER BULABİLECEĞİZ

Sadece Devletin değil, devlet garantili özel sektör ya da belediye yatırımlarına ait borçların taksitlerinin çevirilebilmesi için karşılıkların sağlandığı uluslararası piyasadan borç alma maliyetlerinin yükselmesi anlamına geliyor not düşürme konusu. 

Özeltle kısa vade borç geri ödemesi dönemi içerisinde, döviz geliri kaynaklarını artıramazsak alacağımız dış borcu daha pahalı alabileceğiz anlamına geliyor.


SİYASİ VE GÜVENLİK KOŞULLARI TOPARLANMAYA ENGEL

Fitch, 2016 yılının 3. çeyreğinde yüzde 1.8 olarak gerçekleşen daralmanın ardından bir kıpırdanma beklendiğini ancak bu kıpırdanmanın Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve güvenlik koşulları, kısa vadede TL'nin değer kaybı ve düşük iç talep nedeniyle zayıf kalacağını belirtti. Fitch ayrıca başkanlık sistemine yönelik eğilimin gerçekleşmesinin Türkiye'ye denetim ve dengelerin zayıfladığı bir sistem getireceğini savundu.

3 ÜLKE İLE AYNI GERİLEMEYİ YAŞADIK

Fitch'in açıklamalarıyla Türkiye, 'yatırım yapılabilir' düzeyindeki notunu yitirirken Azerbaycan, Bahreyn ve Portekiz ile aynı düzeye geriledi.

DOLAR NE OLACAK

Fitc kararını açıkladığında uluslar arası piyasaların tamamı kapalıydı. Bu nedenle Dolar kurunun gelişmeye ne tepki vereceğini bu günden bilemiyoruz. Ancak uzmanlar, bu gelişmenin hafta boyunce zaten beklenti olarak fiyatlandığını, haftaya Dolar TL kurunda büyük değişiklikler beklenmediğini söylüyorlar. Dolar kapanışında 3.87 TL olarak fiyatlanmıştı.

 

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı