ERDOĞAN BURHAN KUZU'YA BU SÖZLERİ NEDEN SÖYLETTİ

ERDOĞAN BURHAN KUZU'YA BU SÖZLERİ NEDEN SÖYLETTİ

Sosyal medya skandalları ile ünlü "Gafcı Burhan Kuzu'ya" bu açıklama neden yaptırtıldı.

AKP'nin MKY üyesi ve Erdoğan'ın başdanışmanlarından Burhan Kuzu sosyal medyada yaptığı gafları ile tanınıyor. Yandaş gazetecilerden fatih tecan'ın "Kritik günlerde konuşma" diye uyardığı Burhan Kuzu'nun çıkışlarının Erdoğan'ın kontrolünde olduğu, hatta onun konuşturduğu ileri sürülüyor. Öteden beri Erdoğan'ın ve AKP'nin yapmayı planladığı siyasi stratejilerin önceden Burhan Kuzu'ya söylettirilip kamuoyu nabzının ölçülmek istediği iddia ediliyor.

ERDOĞAN GÖREV VERDİ KUZU KONUŞTU

Bir TV kanalının canlı yayınında Burhan Kuzu uzun bir açıklama yaptı. Yaptğı açıklamaların, başlıkları ise oldukça kritik. Siyasi gözlemciler, Burhan Kuzu'nun oldukça iddialı olan bu açıklamasının, Erdoğan ve kurmayları tarafından üzerinde çalışılmış bir nabız yoklama metni olduğu ile çalkalanıyor. Eğer Burhan Kuzu'nun yaptığı bu açıklamalar gerçekten de bir nabız yoklama sürecinin başıysa, her şeyden önce "Abdullah Gül ve  Ahmet Davutoğlu'nun yakında FETÖ sorgusuna muhatap olabileceği" yorumları yapılıyor. Sputnik Yurdagül Şimşek imzalı haberinde Burhan Kuzu'nun açıklamalarını geniş bir biçimde yayınladı. işte o açıklamalar.

RUSYA İLE BARIŞMASAYDIK

AK Partili Burhan Kuzu, Türkiye'nin Rus savaş uçağının düşürmesinin ardından Batı bloğunun izlediği tutumu eleştirdi. Kuzu, "O zaman anlıyorsun ki Rus uçağını da bunlar düşürdüler. Rusya ile o gün aklımızı kullanıp barış ortamını sağlamamış olsaydık bugün Suriye'ye yaptığımız bu çıkartmayı asla yapamazdık" dedi. 

DÜŞÜRMEDİĞİN UÇAĞI NEDEN DÜŞÜRDÜM DEDİN 

Burhan Kuzu'dan Davutoğlu'na: Düşürmediğin uçağa niye 'düşürdüm' diyorsun? AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, 24 Kasım 2015'te Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrasında Batı bloğunun izlediği tutumu anlatarak öyle konuştu: "'Rus uçağı düşürüldü, şöyle oldu böyle oldu, FETÖ düşürdü, ABD düşürdü' deniliyor, bizimkiler 'Biz düşürdük' diyor falan. 

RUS UÇAĞINI DA BUNLAR DÜŞÜRDÜ

Biri düşürdü şu oldu bu oldu. Ama nedir, Rusya o zaman bizim sınırımıza girip çıkıyor belli bir sebep olarak girip çıkıyor. Biz mesela beklerdik ki o zaman en azından şeklen ABD ve NATO ülkelerinin ‘Ya arkadaş ey Rusya, bura yol geçen hanı mı, adam oradan girip girip çıkıyor, bir daha olursa bu bize yapılmış sayarız', demesi gerekirken ‘kendi düşünsün' diyor. O zaman anlıyorsun ki Rus uçağını da bunlar düşürdüler. 

RUSYA İLE ARASINI BOZALIM

Niye? Köşeye sıkışmış bir Türkiye, Rusya ile de arasını bozarsak tam sıkıştırırız, nitekim de öyle oldu. Yani Rusya ile o günde aklımızı kullanıp da o barış ortamını sağlamış olsaydık bir şekilde bugün Suriye'ye yaptığımız bu çıkartmayı asla yapamazdık. 

ABD zaten bir adım attırmayacaktı. Dolayısıyla AB, ABD veya NATO, Batı diyelim hepsi Türkiye'ye karşı kesinlikle samimi değil ve kesinlikle ilerlemiş bir Türkiye istemiyorlar. Net kanaatim benim bu net yani bunlardan dost olmaz."

Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan gerginliği değerlendiren Kuzu, Avrupa ile ilişkilerin çok derinlere dayandığını, Osmanlı ve Türkler doğudan gelip batıya açıldığını, Viyana önlerine kadar geldiğini söyledi. Kuzu, "Viyana'ya kadar gelmek Batı'da bir soruşu işareti ve korku uyandırmış. O yüzden bizi tarih olarak pek sevmezler, iyi de bakmazlar. Evvela bunu bir kenara koyarak konuşalım" dedi.

'BİZ BATILILAŞMAYI CİDDİ ANLAMDA ELE ALMIŞ ADIM ADIM GİTMİŞİZ' 

"Biz batılılaşmayı hem Atatürk döneminde hem Osmanlı'nın son yıllarında ciddi anlamda ele almışız ve adım adım gitmişiz" diyen Kuzu, bugün temel yasalar denen medeni kanun, ceza kanunu, ticaret kanunun, borçlar kanunu gibi düzenlemelerin tamamının Avrupa ülkelerinden alındığını kaydetti. 1961 Anayasası'nın Alman Anayasası ile çok benzerlik arz ettiğini anlatan Kuzu, "Öyle olunca bizim mevzuat bakımından, hukuk bakımından oralarla irtibatımız çok eskilere dayanıyor" diye konuştu.

 'VERİR GİBİ YAPIYOR VERMİYOR, ALIR GİBİ YAPIYOR ALMIYOR' 

Türkiye ile anlaşmaya bağlıyız AB ile tam üyelik müzakerelerinin 2005'te başladığını ifade eden Kuzu, bu noktaya kadar da aşama aşama gelindiğini, müzakerelerin başlamasına kadar da Türkiye'nin bir çok kriteri yerine getirmek için çalıştığını söyledi. Kuzu, AB konusunda AK Parti'den önce de İsmet İnönü'den başlayarak tüm hükümetlerin çalışmalar yaptığını. Türkiye'nin AB'ye girmede samimi bir ülke olduğunu vurgulayan Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye girmek istiyor, bu yeni olan bir şey değil, eskiden beri samimi. Ama Avrupa samimi değil. Avrupa bizi başka bir blokta olmasın diye bulunduğu konum gereği bir de NATO ülkesi olmamız sebebiyle böyle de tutmaya çalışıyor. Verir gibi yapıyor vermiyor, alır gibi yapıyor almıyor. "

'AB DAĞILACAK' DİYORDUM GENÇLER ÖBÜR TARAFA DÖNÜP GÜLÜYORDU" 

"Gelinen noktaya baktığımız zaman uzun bir süreç geçmiş, ümitler kırılmaya başlıyor. Ben AB-Türkiye ilişkileri, AB süreciyle alakalı üniversitede 20 sene ders verdim. O süre içerisinde hep dersimin sonunda ‘Çocuklar biz devam edeceğiz, biz girmek için uğraşacağız ama bunlar bizi almayacaklar, AB dağılacak zaten günün birinde belki de kalmayacak' diyordum. Gençler de öbür tarafa dönüp gülüyorlardı. Şimdi beni arıyorlar ‘Hocam Avrupa'daki gelişmeler sanki dağılacak yönünde, senin dediğin çıkacak gibi gözüküyor' diyorlar. O günde kendime göre gerekçelerim vardı, bugün de var." 
'ÜYE SAYISI ARTTI AB HANTAL HALE GELDİ, KARAR ALMALAR ZORLAŞT' 

"Bir defa Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerindeki tutarsızlık nereden? Mesela 2004 yılında 10 ülkeyi birden aldı Malta dahil. Toplasan Türkiye nüfusu kadar yok, potansiyeli ekonomik olarak tamamı neredeyse bizim yarımız etmez. Bunların önemli bir bölümü de komünist ülkelerden kopma. Zaten oraya alış da AB'nin hantal hale gelmesine sebep oldu, üye sayısı birden bire 27-28'e çıktı, karar almalar zorlaştı ve bunlar yük oldu." 

'ALMANYA, FRANSA, HOLLANDA'NIN ÇALIŞIP ÜRETTİĞİ ÖTEKİLERİN YEDİĞİ BİR BLOK' 

AB, Türkiye'den çekiniyor "AB yıllardan beri Almanya, Fransa, Hollanda'nın çalışıp ürettiği, ötekilerin yediği bir blok kaba taslak söylersek. Kuruluş sebebi de korku üzerine. Nedir korku? Yüzyıl savaşları var arkasında, Avrupa tarihe baktığın zaman en kanlı savaşların yaşandığı bir kıtadır. Hem de en acımasız. Bunlardan uzaklaşmak için Almanya ve Fransa'nın korkuya dayanarak, bir daha savaşmayalım yeter artık, bıktık dedikleri bir teşebbüs ortaya çıkmış, önce kömür birliği, çelik birliği diye başlayıp bugüne kadar gelmiş." 

'BENİM GÖRMEM MÜMKÜN DEĞİL DE TORUN GÖRÜR MÜ KOCA BİR SORU İŞARETİ' 

"Ben ufak çocuktum, bu birliğe giriş süreci başlamıştı, ilkokula gittiğim yıllar. Şimdi benim torunum var hala AB'yi bekliyoruz. Benim görmem mümkün değil bir defa torun görür mü koca bir soru işareti, benim görmeyeceğim kesin. Hele bu son gelişmelerden sonra tam bir öteleme ile karşı karşıyayız Türkiye'ye yönelik

" 'AB ÜLKELERİ BENZERİNİ YAPINCA ÇIT YOK' 

AK Partili Burhan Kuzu, AB'den Türkiye'ye ‘şunu yapma bunu yapma' denildiğini ancak AB ülkeleri arasında bunun benzerini yapanlar olduğunu ve bu ülkelere müdahale edilmediğini söyledi. Terörle mücadele konusunda Fransa'da da OHAL olduğunu, askerin sokaklarda gezdiğini belirten Kuzu, "Şimdi yine uzattılar ve seçim yapılacak OHAL içerisinde Nisan, Mayıs'ta. Çıt yok, gık yok. Bizde mesela 4 gündür toplu suçlarda gözaltılar, şimdi biraz daha artmış oldu ama 28 gün uygulayan İngiltere'ye AB'nin hala içerisinde tam kopma olmadı, ona ses yok" dedi. Bu tür ikili, farklı uygulamalar olduğunu, AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği kararlardaki çelişkiler bulunduğunu savunan Kuzu, AB'nin PKK'yı 'terör örgütü' olarak ilan ettiğini ancak Belçika'da,Almanya'da mahkemelerin bunun tersi yönünde kararlar verebildiğini söyledi.

 'TÜRKİYE ‘GÖRÜNÜRDE DOST, ARKADAN KUYUMUZU KAZIYOR' DİYE BAKIYOR' 

AB'den kritik Türkiye toplantısı AB'nin Türkiye'den kaçanlara kapısını açtığını savunan Kuzu, "Baktığınız zaman AB, bizim buradan kaçan ne kadar yaramaz adam varsa, örgüt üyesidir, PKK'lıdır, DAİŞ'tir, FETÖ'dur, PYD'lidir, hepsini bağrına basıyor, vatandaşlık veriyor inadına. İade et diyorsun, şu anda 4 binden fazla Almanya'da talebimiz var etmiyor. Böyle olunca o zaman Türkiye ‘demek ki bize bunlar görünürde dost, arkadan kuyumuzu kazıyor' diye bakıyor. Ben de aynı kanaatteyim" diye konuştu. 
'ÇALIŞKAN BİR ÖĞRENCİYE SIFIR SIFIR VERİRSEN BİR DAHA ÇALIŞMAZ, MORAL BOZARSIN' 

Kuzu, AB'nin Türkiye ile ilgili hazırladığı ilerleme raporlarını da eleştirerek, bu raporlardan birini bir televizyonda canlı yayınında çöpe attığını hatırlattı. Kuzu, "Bu son çıkan rapora baktığın zaman o çöpe attığım raporu geri gidip almam lazım çöpten. Tam bir rezillik bu son çıkan rapor. Çalışkan bir öğrenciye bu kadar zayıf, sıfır, sıfır, sıfır verirsen bu bir daha çalışmaz, moral bozarsın" dedi. 

'APAR TOPAR BURADAN ÇIKALIM TEZİNİ ORTAYA KOYMAK DA DOĞRU DEĞİL' 

Türkiye'nin müzakereleri bitirme tartışmalarını da değerlendiren AK Partili Burhan Kuzu, "Biz apar topar buradan çıkalım tezini ortaya koymak da kolay değil. Çünkü gideceğin blok nere? Şanghay diyorlar, Şanghay'a baktığım zaman beş tane ülkenin önce kurduğu, genişleme içinde olan ağırlıkla şark ülkelerinin olduğu bir blok. Bir AB karşılığı mı yok, bir NATO mu o da değil ama daha yakın olabilen ekonomik yönü de zaman içerisinde olabilecek olan bir kuruluş" dedi. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye'nin yapacağını hatırlatan Kuzu, "Bize bir adım bunlar ama buraya apar topar girilsin mi, bunu da ben doğru bulmam" diye konuştu. 

'BATI ÜLKELERİNİN PLANLARI ÇOK HAYRA ALAMET DEĞİL' 

Peki Türkiye bu aşamada ne yapmalı? AK Partili Kuzu bu soruya ise, "Şu aşamada bence Türkiye yine batı olan ilişkilerini bir şekilde devam ettirmeli, doğuyu da takip etmeli, kendi esas öz kaynakları ile kalkınmanın yollarını aramalı. Benim gördüğüm bu. Yani bir 'Japonya nasıl bunu becermişse, kendi hiçbir bloka dahil olmadan sen de bunu becerebilirsin demeli' kendine ve mümkün olduğu kadarıyla da dostları artırıp düşmanı azaltarak bölgesinde özellikle barış ortamını önce çekerek bulunduğu bölgede tutunmaya çalışması lazım. Yoksa batı ülkelerinin bence gördüğüm kadarıyla planları çok hayra alamet değil. Doğu'daki ülkeler oradan koptuğun zaman ne yapar onu da bilmiyorsun, iyi geldin kucağıma düştün derse ne yapacaksın onu da bilmiyorsun" yanıtını verdi. 

'İLİŞKİLER SÜRMELİ AMA AB'NİN DEVAM EDECEĞİNE HİÇ İHTİMAL VERMİYORUM' 

Türkiye'nin AB hedefinin bir şekilde de olsa devam etmesi gerektiğini vurgulayan AK Partili Kuzu, "Bu ille de girecek anlamında değil, ilişki bakımından. Çünkü bizim ihracat-ithalat dengemiz yüzde 60'a varan oranda bir blok var orada" dedi. Kuzu, AB üyesi olmadan da ilişkileri belli bir düzeyde tutmak gerektiğini, ekonomik ilişkiler, ikili ilişkiler olduğunu söyledi. "Ama ben AB'nin devam edeceğine hiç ihtimal vermiyorum" diyen Kuzu, bu görüşünün yeni olmadığını 30 sene önce de söylediğini, bunun kızgınlıkla söylenmiş bir laf olmadığını belirtti. Kuzu, "Üç tane gerekçe var. Bir, artık savunma sanayi bitmiş, zaten böyle bir savunma refleksi olmayan bir yer. İki, yer altı kaynaklarını bitirmiş. Üç, nüfus gitmiş, bitmek üzere. AB'yi bir arada tutan şartlar artık bence kalkmış" dedi. 

'DÜNYANIN ARTIK HAKEMİ KALMAMIŞ' 

Türkiye’nin üyelik beklediği AB’de kriz derinleşiyor İtalya'daki anayasa oylamasını AB karşıtlarının kazandığını, Almanya'da bazı eyaletlerin ayrılmak istediğini, ABD'de de benzer şeyler olduğunu ifade eden Kuzu, dünyanın artık yavaş yavaş dağılma sürecine girdiğini, küçük ulusal devletlerin oluşacağı, blokların artık çöktüğü bir dünyaya doğru gidildiğini söyledi. Kuzu, "Dünyanın hayrına değil bu onu söyleyeyim. O blokların çökmesi dünyanın hayrına değil. Ama bloklar da kendim ettim kendim buldum desin, gelip burada garibanın kafasına binip ekmeğini alıyorsun, kafasına binip petrolünü alıyorsun. Gidip Afganistan'da bilmem ne yapıyorsun, gelip Suriye'de bilmem ne yapıyorsun…" diye konuştu. Dünyanın geleceğinden çok endişeli olduğunu vurgulayan Kuzu, "Çünkü dünyanın artık hakemi kalmamış. Büyük devletler hakem olması gerekirken tamamen taraf olmuş…" dedi. 

İŞTE HİLELİ GIDA ÜRETEN 96 FİRMA VE MARKA 

670.jpg

'TÜRKİYE İSTERSE BU AŞAMADA AB REFERANDUMU YAPABİLİR' 

Peki Türkiye'de bu aşamada AB konusunda bir referandum yapılabilir mi? Kuzu, bu soruyu yanıtlarken de ülkelerin tamamının AB'ye girmeden önce bir referandum yaptıklarını söyledi. Referandumun müzakereler başlamadan ‘girelim mi' şeklinde olduğunu Türkiye'nin bunu yapmadığını kaydeden Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesela Norveç hep reddetmiştir, Norveç bildiğim kadarıyla üye değil. Bir tek biz yapmadık, bütün ülkeler girmeden önce yani esas o temel ülkeleri söylüyorum ilk kuranları, hep referandumla girdiler, şimdi referandumla da çıktılar İngiltere'deki gibi. Referanduma gidilsin demem o ayrı bir konu ama referanduma gidilmesinin vay niye şimdi gidiyorsunun itirazı olmaz. Bu aşamada da gidilebilir. 

'EĞER BUGÜN REFERANDUMA GİDERSEN KESİNLİKLE AB'DEN ÇIKALIM KARARI ÇIKAR'

Türkiye-AB müzakereleri kesilmemeli "Gidilerse ne olur? Eğer bugün gidersen kesinlikle AB'den şu ortamda çıkalım kararı çıkar. Kesinlikle yüzde 70-75. Bundan 2000 öncesi yıllarda gittiğin zaman da girelim çıkıyordu. Bir de millet AB'nin ne olduğunu çok da bilmiyordu o yıllarda, şimdi yeni yeni tanımaya başladı. Mesela anketler yapıyorduk o zaman, anketler önümüzde derslerde soruyorduk; ‘AB'ye girmek istiyor musun'?' diye, ‘istiyorum' diyordu. ‘Peki sen gidip Fransa'da, Almanya'da iş bulup iş kurmak ister misin?' diyorduk. Niye istemesin adam yüzde 90 ‘isterim' diyor. İki soru geçiyor, Almanın, Fransızın, Yunanın gelip apartmanında oturmasını asla istemem diyor, halbuki o da gelip oturacak. Yani o birlikteki şeyi göremiyorum, o birlik öyle bir şey." 
'EĞER ÇOK GERİLİRSE İŞ REFERANDUMA GİDECEK GİBİ DURUYOR' AB 

konusunda bu aşamada referandum yapılmasının önünde bir engel olmadığını kaydeden Kuzu, "Yapılabilir ama söylediğim gibi, eğer çok gerilirse iş oraya gidecek gibi duruyor. Çok gerilirse o zaman bir Japon modeline Türkiye döner. Dediğim gibi oradan apar topar çıkıp hadi hurra Şanghay'a girelim bu bir soru işaretidir" dedi. Kuzu, Japon modelini ise "Kendi yağıyla kendinin kavrulması, bence o. Bölgesindeki devletlerle barışık, Avrupa'ya uydum arkadaş, Amerika'ya uydum şeytana uydum kötü oldum, bundan sonra biz barışalım deyip kim varsa etrafımızda gelin beraber deyip dünyada yeni bir burada blok, yeni bir şey başlatmaktan başka çare yok" diye konuştu.

İlgili Haberler